Salată /VIDEO
Ingrediente: o caserolă de baby spanac, o jumătate de ceapă roșie, 120 g gorgonzola, 200 g căpșune, o linguriță de semințe de susan, 70 g nuci pecan, 3 linguri de oțet balsamic, 3 linguri de sirop de arțar, una-două lingurițe de muștar Dijon, 100 g ulei de măsline extravirgin, sare și piper după gust.
Preparare: se pun într-un blender oțetul balsamic, siropul de arțar, muștarul, sarea și piperul și se mixează la viteză mică. Se adaugă apoi uleiul de măsline și se omogenizează. Se pun într-un castron frunzele de spanac și câteva linguri din sos și se amestecă bine, apoi se adaugă căpșunele tăiate în două, brânza sfărâmată, ceapa tăiată julien, nucile, susanul. Se pune restul de sos în cupe mici și se servește lângă salată.
Pandișpan
Ingrediente: 7 ouă, 7 linguri de zahăr, un plic de zahăr vanilat, 7 linguri de făină, 500 g căpșune, 4 linguri de zahăr pudră, un praf de sare.
Preparare: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Albușurile se separă de gălbenușuri și se bat spumă cu puțină sare. Se adaugă gălbenușurile, zahărul și zahărul vanilat și se mixează până când compoziția își dublează volumul. Se adaugă făina în ploaie și se amestecă în continuare. Între timp, se încălzește cuptorul. Se tapetează o tavă rotundă cu hârtie pentru copt și se toarnă în ea compoziția. Căpșunele se taie în două sau 4 bucăți (depinde de dimensiune) și se așază pe toată suprafața. Tava se bagă la cuptor, la foc mediu, și se ține aproximativ 30 de minute. Când pandișpanul a prins o culoare aurie, se încearcă blatul cu o scobitoare pentru a vedea dacă e copt, iar dacă este, se scoate și se lasă la răcit. După ce s-a răcit, se scoate cu atenție din tavă și se bagă la frigier. Se presară zahăr pudră înainte de servire.
Rețete cu căpșune: Pavlova
Ingrediente: 6 albușuri, 300 g zahăr, un plic de amidon, un sfert de linguriță de oțet, o jumătate de linguriță de esență de vanilie, 400 ml frișcă, 300 g căpșune.
Preparare: se mixează albușurile cu zahărul, se adaugă amidonul, oțetul și vanilia și se continuă mixarea până la dizolvarea completă a zahărului. Poate dura și 30 de minute. Se toarnă spuma obținută pe o hârtie de copt rotundă, cu diametrul de aproximativ 22 cm. Se coace în primele 30 de minute la 100°C, apoi se ține 45 de minute la 120° C. Se oprește focul și se lasă în cuptor 4-5 ore (sau peste noapte, așa e cel mai bine). A doua zi, se bate frișca, se întinde peste bezea și se pun deasupra căpșunele spălate și tăiate în jumătăți.
Tartă
Ingrediente: pentru aluat – două ouă, 200 g zahăr, un praf de sare, 200 unt, 300 g făină, un plic de praf de copt, zahăr vanilat, puțin unt pentru uns forma; pentru cremă – 500 ml lapte, 5 gălbenușuri, 120 g zahăr, 75 g făină, două pliculețe de zahăr vanilat, un vârf de cuțit de sare; decor – 500 g căpșune, un plic de gelatină și frunze de mentă.
Preparare: pentru aluat, se bat bine ouăle cu praful de sare, cu zahărul și zahărul vanilat, apoi se adaugă untul moale, iar la sfârșit, făina și praful de copt. Se întinde coca în forma de tartă unsă cu puțin unt și se taie surplusul. Se dă la cuptor 30-40 de minute la 160 grade, până devine aurie. Pentru cremă, laptele, zahărul, sarea și zahărul vanilat se pun împreună pe foc și se lasă până se topește zahărul. Se pun într-o cratiță gălbenușurile și făina, se toarnă peste ele laptele (atenție, să fie călduț, nu fierbinte, că altfel se coagulează gălbenușurile!), se amestecă și se așază compoziția pe foc, la bain-marie. Din acest moment, trebuie amestecat continuu. Se lasă până se leagă suficient, apoi se toarnă peste aluatul de tartă copt. Se lasă un pic să se răcorească și se bagă la frigider. După ce s-a întărit, se ornează cu jumătăți de căpșune, peste care se toarnă gelatina preparată conform instrucțiunilor de pe plic. Se ornează cu mentă proaspătă.
Cu cremă de mascarpone
Ingrediente: 100 g mascarpone, 50 g zahăr pudră, 150 ml frișcă lichidă, 150 g căpșune, frunze de mentă; pentru sirop – o lingură de zahăr și o ceașcă de apă.
Preparare: căpșunele se spală și se pun la scurs. Frișca se bate tare cu mixerul. Mascarpone se freacă bine cu zahărul și se încorporează apoi frișca. Se face siropul și se lasă la răcit. Apoi, în pahare mai mici sau mai mari, se așază întâi crema de brânză, apoi căpșunele tăiate bucățele, iar la final, siropul. Se ornează cu mentă și se dau la rece.
Înghețată
Ingrediente: 500 g căpșune, 150 g zahăr, 200 ml frișcă lichidă, o limetă.
Preparare: se spală și se curăță de codițe căpșunele, apoi se zdrobesc cu un blender. Frișca și zahărul se bat cu mixerul, se adaugă sucul de limetă și apoi se încorporează în piureul de căpșune. Se pune compoziția într-o cutie de plastic cu capac și se dă la congelator mininum 4 ore.
VIDEO/Casa la care visează Adelina Pestrițu: un conac cu lac, multă verdeață și fântâni arteziene