De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României, astfel că 30 noiembrie este o sărbătoare foarte importantă și zi liberă națională. O tradiție importantă legată de această zi este aceea a punerii grâului la încolțit.

Grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția folclorică, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin.

Tradiția de Sfântul Andrei spune că toţi ai casei, mai ales fetele mari şi băieţii, seamănă grâu în câte o strachină sau glastră cu pământ. Aceluia îi va merge mai bine, va fi mai sănătos şi mai norocos, căruia i-o răsări grâul mai bine şi o creşte mai frumos.

Credința populară este că punerea de grâu la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc și belșug în casă, dar este și o metodă de a vedea cum va fi anul următor.

Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei

În ziua de Sfântul Andrei, grâul se pune la încolțit într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete.

Tradiția spune că, după ce ați pregătit vasul în care veți pune grâul la încolțit, fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ, o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ.

O altă tradiție spune că este bine ca fiecare membru al familiei să aibă propriul vas cu grâu pus la încolțit.

Descoperă cele mai cunoscute tradiții și superstiții de Sfântul Andrei.

Ce să faci cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei

Este bine ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat la lumină, de exemplu, pe pervazul geamului, și să stea într-o cameră călduroasă. Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat.

De asemenea, este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit. După ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.

Dacă este udat frecvent, grâul începe să încolțească la doar câteva zile de la momentul în care boabele au fost plantate.

Tradiția populară spune că acesta trebuie păstrat până în seara de Anul Nou, atunci când trebuie să ocupe un loc fruntaș pe masa cu bucate alese, el fiind un simbol al belșugului, informează unica.ro.

În noaptea de Revelion, vasele cu fire verzi de grâu se pun pe masa plină de bucate, pentru că ele sunt un simbol al belșugului. Așadar, grâul încolțit de Sf. Andrei se pune pe masa de Anul Nou să le poarte noroc mesenilor și să aducă belșug în casă. După ce ne prevestește viitorul în noaptea de Revelion, el nu se aruncă în niciun caz la gunoi ca pe ceva de care nu mai ai nevoie.

La țară, firele verzi de grâu erau scoase pe prispa casei și oferite drept hrană pentru păsările cerului. Cu cât veneau mai multe păsări să ciugulească din grâu, cu atât era semn bun de prosperitate și vitalitate. Și la orașe, vasele cu grâu încolțit pot fi scoase pe pervazul ferestrei, să le ciugulească păsările.

Grâul încolțit nu trebuie irosit și aruncat, pentru că este un mare păcat. Fiind considerat un simbol sacru al vieții, bobul încolțit de grâu trebuie folosit pentru a cinsti viața și pentru a cinsti tradițiile noastre creștine.

Ce semnificație are grâul încolțit

Acest obicei se practică din bătrâni și conform tradiției se spune că este aducător de noroc și belșug. În funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri în anul care urmează. Dacă, până la Revelion, grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic, cu multe realizări şi bucurii.

Dacă firele de grâu sunt rare și au rămas printre ele boabe seci, care nu au germinat, nu este deloc un semn bun. Acest lucru înseamnă că persoana respetivă va avea un an greu, cu multe piedici și greutăți și cu eșecuri.

Dacă firele de grâu au crescut înalte, viguroase și verzi, persoana respectivă se va bucura de sănătate și belșug.

Dacă firele de grâu au crescut prea puțin și au rămas mai degrabă gălbui, decât verzi, este posibil ca persoana respectivă să aibă probleme de sănătate în noul an.

Grâul încolțit și beneficiile sale pentru sănătate

Boabele de grâu încolțit sunt bogate în minerale și vitamine, având în cantități foarte mari calciu (71 mg/100 g), magneziu (342 mg/100 g), fosfor (1050 mg/100 g) și vitaminele A, B, E, D, K, PP, dar și enzime și hormoni vegetali.

Pentru a ține cura cu germeni de grâu, boabele se pun la încolțit în mod diferit față de cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei, deoarece nu trebuie să fie pus nici în vată, nici în burete și cu siguranță nu în pământ.

Se ia 1 kilogram de grâu și se spală bine în mai multe ape. Apoi se pune într-o oală mare și se acoperă cu apă. Apa se va schimba de două ori pe zi, la prânz și seara. După aproximativ câteva ore, când mugurii de grâu germinat ajung la 2-3 mm și rădăcina la 5 mm, se ia și se pune în borcane închise ermetic care trebuie ținute la rece, în frigider. Dintr-un kilogram de grâu se obține 1,5 kg de grâu încolțit, cantitate suficientă pentru o săptămână de cură.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.