Ce este duelul

Duelul este o practică în care două persoane se luptă pentru a-și rezolva o dispută personală. Aceasta poate fi o dispută între două persoane sau două familii și poate fi cauzată de o insultă, o jignire sau o nedreptate percepută. Duelul a fost o practică foarte populară în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și a fost văzut ca un mod legitim de a-ți apăra onoarea. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, duelul a fost interzis în multe țări, iar astăzi este considerat o practică arhaică și nejustificată.

Cum a apărut duelul

Originea duelului este incertă și controversată, dar se crede că a început ca o practică nobiliară medievală în Europa. Duelurile au fost inițial folosite ca o modalitate de a rezolva conflicte între cavaleri, adesea în cadrul turnirurilor și jocurilor medievale.

Duelurile au continuat să se dezvolte în secolul al XVI-lea și al XVII-lea, fiind utilizate ca o modalitate de a soluționa conflicte de onoare între membrii aristocrației și nobilimii europene. În acele vremuri, reputația și onoarea personală erau considerate de o importanță crucială, iar duelurile erau văzute ca o modalitate de a-ți proteja onoarea și de a-ți rezolva conflictele personale.

Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci
Recomandări
Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci

În secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, duelurile au devenit din ce în ce mai populare în întreaga Europă, inclusiv în Franța, Anglia și Germania. Duelurile erau adesea organizate cu un cod de onoare și cu reguli stricte, iar dueliștii erau adesea aristocrați sau nobili cu o situație socială înaltă.

Ce arme se foloseau la duel

În duelurile tradiționale, armele cel mai folosite erau săbiile sau armele de foc, precum pistoale sau puști. În duelurile cu săbii, dueliștii aveau fiecare o sabie cu care se luptau unul cu celălalt. În duelurile cu arme de foc, dueliștii aveau de obicei fiecare un pistol pe care îl foloseau pentru a trage asupra adversarului.

Unul dintre cele mai comune tipuri de săbii folosite în dueluri erau cele lungi și grele, având avantajul că puteau fi folosite pentru a lovi adversarul de la o distanță mai mare.

În duelurile din secolul al XVIII-lea, a devenit din ce în ce mai popular să folosești o sabie mai scurtă și mai ușoară, precum spada sau rapiera. Aceste săbii au fost proiectate pentru a fi folosite mai degrabă pentru a înțepa decât pentru a tăia, ceea ce le-a permis dueliștilor să lupte cu mai multă precizie și agilitate. Aceste săbii erau, de asemenea, mai ușoare decât alte tipuri de săbii, ceea ce le făcea mai manevrabile.

Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva
Recomandări
Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva

În duelurile cu arme de foc, cele mai comune arme erau pistoalele și puștile. Pistoalele erau arme mici și ușoare, proiectate pentru a fi folosite cu o singură mână. Ele erau folosite în general în duelurile la distanțe scurte, în timp ce puștile erau folosite în duelurile la distanțe mai mari. Acestea din urmă erau adesea mai precise și mai puternice decât pistoalele.

Care erau regulile duelului

Regulile duelului variau în funcție de cultura și tradiția fiecărei țări și erau adesea stabilite în acord cu un cod de onoare sau cu alte reguli sociale. În general, însă, existau câteva reguli comune în majoritatea duelurilor.

În primul rând, duelul era o luptă între doi bărbați, care se înfruntau pentru a-și proteja onoarea personală. În general, duelul era organizat ca o luptă până la moarte, deși existau și alte tipuri de dueluri care se încheiau atunci când unul dintre dueliști era rănit.

În al doilea rând, duelul era organizat într-un loc privat și secret, astfel încât autoritățile să nu poată interveni. De obicei, duelurile aveau loc într-o zonă izolată, cum ar fi o pădure, pentru a reduce riscul de a fi descoperiți.

În al treilea rând, duelul era organizat conform unui set de reguli stricte, care specificau tipul de armă folosit, distanța dintre dueliști și alți factori importanți. De exemplu, în duelurile cu arme de foc, dueliștii erau adesea plasați la o distanță de aproximativ 10 metri unul față de celălalt.

REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”

În cele din urmă, duelul era organizat cu ajutorul unui arbitru sau al unor martori, care asigurau respectarea regulilor și a mediului în care duelul se desfășura.

Dueluri celebre

Blestemul familie Hamilton

Alexander Hamilton a fost unul dintre Părinții Fondatori ai Statelor Unite ale Americii și unul dintre principalii promotori ai Constituției americane. El a ocupat funcții importante în guvernul SUA, inclusiv cea de secretar al Trezoreriei. Hamilton a fost un om deosebit de talentat și respectat, dar și unul dintre cei mai polarizatori lideri politici din timpul său.

Aaron Burr a fost un om politic și militar american, care a deținut diverse funcții politice, inclusiv cea de vicepreședinte al SUA sub mandatul președintelui Thomas Jefferson. Burr a fost, de asemenea, un avocat de succes și un bărbat carismatic, dar și un personaj controversat și uneori temut.

Duelul dintre Hamilton și Burr a avut loc în dimineața zilei de 11 iulie 1804, în Weehawken, New Jersey. Cei doi se întâlniseră pentru a-și rezolva o serie de dispute personale și politice, printre care și acuzațiile făcute de către Hamilton la adresa lui Burr, de trădare și corupție.

Duelul a început cu cei doi dueliști plasați la o distanță de aproximativ 10 metri unul față de celălalt. După semnalul primit de la arbitru, cei doi și-au îndreptat armele unul către celălalt și au tras. Hamilton a fost împușcat și a căzut la pământ grav rănit. El a murit a doua zi din cauza rănilor suferite în duel.

Duelul dintre Hamilton și Burr a fost unul dintre cele mai cunoscute și controversate dueluri din istorie. Acesta a dus la moartea unuia dintre cei mai mari lideri politici ai SUA și a alimentat dezaprobarea față de duel în rândul societății.

De menţionat că, numai cu trei ani înainte, fiul cel mare al lui Hamilton, Philip, a murit în acelaşi fel, la vârsta de 19 ani.

Duelul a avut loc în noiembrie 1801, tot la New Jersey, între Philip Hamilton și George Eacker, un avocat care făcuse o serie de remarci jignitoare la adresa tatălui lui Philip, Alexander.

Philip a participat la duel pentru a proteja onoarea tatălui său, care fusese atacat de Eacker în timpul unui discurs politic.

În duel, Philip a fost grav rănit, după ce a fost împușcat în abdomen de către Eacker. El a fost transportat la casa mătuşii sale, unde a murit la 14 ore de la duel.

Alexander Puşkin vs Georges dAnthès

Alexander Puşkin a fost un poet, dramaturg și prozator rus din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru operele sale literare de mare succes. Georges d’Anthès, pe de altă parte, a fost un ofițer francez care a trăit în Rusia în același timp cu Puşkin.

Duelul dintre cei doi a avut loc în anul 1837, după ce Puşkin a aflat că soţia sa, Natalia Goncearova, ar avea o relaţie cu d’Anthès. Această descoperire a stârnit furia lui Puşkin, care a decis să își apere onoarea și să îl provoace pe d’Anthès la un duel.

Duelul a fost organizat într-un loc secret și a fost folosită o pereche de pistoale ca arme. Puşkin a fost grav rănit în duel, după ce a fost împușcat în abdomen. El a fost transportat la domiciliul său, unde a murit două zile mai târziu din cauza rănilor sale.

Rănit şi el, D’Anthès a supraviețuit duelului și a fost ulterior acuzat de uciderea lui Puşkin. El a fost exilat din Rusia, dar nu a fost niciodată judecat pentru crimă.

Andrew Jackson vs Charles Dickinson

Andrew Jackson a fost cel de-al VII-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, care a fost în funcție între 1829 și 1837. Charles Dickinson, pe de altă parte, a fost un avocat și duelist notoriu din secolul al XIX-lea, care a fost implicat într-un duel cu Jackson în anul 1806.

Duelul a avut loc după ce Dickinson l-a făcut „laş” pe Jackson într-un articol din presă. Insulta a fost considerată extrem de ofensatoare de către Jackson, care a decis să își apere onoarea și să îl provoace pe Dickinson la un duel.

Dickinson a fost împușcat mortal în duel, în timp ce Jackson a fost rănit ușor. Jackson a supraviețuit duelului și a devenit mai târziu un erou național al Statelor Unite.

Legenda pantalonilor lui Alexandre Dumas tatăl

Există o poveste legendară despre un duel în care pantalonii lui Alexandre Dumas au căzut, lăsându-l pe autorul romanului „Cei trei muşchetari” în chiloţi. Conform acestei povești, la 23 de ani, Dumas tatăl era implicat într-un duel cu săbii și, chiar înaintea luptei, pantalonii săi au căzut. După ce şi-a legat pantalonii, Dumas şi-a învins adversarul în duel, rănindu-l uşor. Din fericire, nimeni nu a pierit după această confruntare.

Lucruri mai puţin ştiute despre dueluri

Există multe aspecte mai puțin cunoscute despre duel, cum ar fi faptul că nu toate duelurile se terminau cu moartea sau rănirea unuia dintre dueliști. De asemenea, există cazuri în care dueliștii alegeau să tragă în aer sau să-și lovească armele unul de celălalt, în semn de respect sau de împăcare. În plus, există multe povestiri despre femeile care s-au implicat în dueluri, deși acestea erau adesea privite cu dezaprobare de către societate.

Duelurile erau destul de comune în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, în special în rândul aristocrației. În unele țări, cum ar fi Franța, duelurile erau o practică obișnuită și legală.

Însă duelul a fost interzis în multe țări începând din secolul al XIX-lea, în principal din cauza numărului mare de victime și a impactului negativ asupra societății. De asemenea, duelul a fost considerat o practică inacceptabilă din punct de vedere moral și legal.

  • Acest articol conține informații obținute cu ajutorul Inteligenței Artificiale, verificate și editate de către un redactor.

Vezi şi curiozități despre Biblie și lucruri mai puțin știute!

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!