Pentru a te bucura de gustul savuros al vișinelor și în sezonul rece, îți recomandăm mai multe rețete de dulceață de vișine. Dulceața este simplu de pregătit, se păstrează ușor peste sezon și poate fi consumată ca atare ori alături de cele mai bune deserturi.

9 Rețete pentru dulceață de vișine

Dulceață de vișine – rețetă clasică

  • Un kg de vișine fără sâmburi;
  • Un kg de zahăr;
  • O lămâie;
  • Un baton de scorțișoară;
  • O jumătate de păstaie de vanilie.

Mod de preparare

Vișinele se spală și se curăță de codițe și sâmburi apoi se așează într-un vas mai mare cu zahărul peste. Se păstrează acoperite pentru câteva ore pentru a-și lăsa zeamă, dar se amestecă regulat. Ulterior, se pune vasul pe foc, la foc mic, și se amestecă ușor până când se topește zahărul. Se adaugă și restul ingredientelor și se amestecă. Când zahărul este topit, dulceața de vișine se mai lasă la foc potrivit pentru încă o oră, dar se amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului.

Pentru a știi dacă dulceața de vișine este gata, poți face testul picăturii. Se ia o linguriță din dulceață și, dacă picătura este fermă și are o culoare închisă, atunci dulceața este gata. Dacă dulceața se descompune ușor, atunci mai trebuie lăsată pentru câteva minute pe foc.

Când dulceața este gata, se pune în borcane curate și uscate, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească natural. Dulceața de vișine este gata și poate fi păstrată în cămară pentru tot restul anului pentru deserturi ori consumată ca atare.

Dulceață din vișine

Dulceață de vișine cu cireșe

  • 1,5 kg mix de vișine și cireșe fără sâmburi;
  • 1 kg zahăr;
  • O lămâie.

Mod de preparare

Vișinele și cireșele se spală, se curăță de codițe și de sâmburi. Se pun într-un vas mai mare care poate fi folosit pe foc, peste se adaugă zahărul și zeama de la lămâie și se lasă deoparte pentru câteva ore. Când vișinele și cireșele și-au lăsat zeamă, se pune dulceața pe foc, la foc mediu și se lasă aproximativ o oră. În dulceață trebuie amestecat constant, iar dacă se formează spumă, aceasta se poate lua cu o spatulă.

Vișine cu zahăr pentru dulceață

Pentru a știi dacă dulceața este gata, ia o lingură și vezi cât de densă este. Dacă este o compoziție fermă care nu se descompune, atunci poți lua dulceața de pe foc și o poți transfera în borcane curate.

Borcanele se închid ermetic, se acoperă cu un prosop ori o pătură și se lasă să se răcească, după care se mută în cămară.

Dulceață de vișine cu zmeură

  • 1 kg vișine;
  • 200 gr zmeură;
  • O lămâie;
  • 600 gr zahăr;
  • 2 plicuri zahăr vanilat.

Mod de preparare

Vișinele se spală și se curăță de sâmburi apoi se pun într-un blender până se zdrobesc. Pasta de vișine obținută se pune într-un vas ce poate fi ținut pe foc și se adaugă peste zahărul și sucul de la lămâie. Totul se pune la fiert la foc mic timp de câteva minute după care se adaugă și zmeura. Se lasă totul pe foc până când zahărul se topește și dulceața începe să se lege.

La nevoie, se spumează dulceața cu o spatulă. Dulceața de vișine cu zmeură se lasă la fiert până începe să se îngroașe bine. Pentru a testa dacă este gata, poți pune o lingură de dulceață pe o farfurie, iar dacă nu se dezintegrează repede compoziția înseamnă că este gata.

Se lasă să se răcească dulceața după care se pune în borcane curate, uscate și sterilizate. Se pun capacele și se răstoarnă borcanele, sprijinindu-se pe capac, pentru aproximativ 15 minute. După aceea se întorc borcanele și se păstrează în cămară pentru tot restul anului.

Dulceață de vișine cu zmeură

Rețetă simplă pentru dulceață de vișine

  • 1,5 kg vișine fără sâmburi;
  • 1,2 kg zahăr;
  • O linguriță sare de lămâie.
  • 2 batoane de vanilie, opțional.

Mod de preparare

Fructele se spală și se curăță de sâmburi, după care se pun într-un vas încăpător și deasupra se adaugă zahărul. Se lasă câteva ore pentru a se forma zeamă, după care se pune vasul pe foc și se amestecă regulat până când zahărul se topește. Dulceața de vișine se lasă pe foc pentru o oră, la foc mic, timp în care se amestecă pentru a nu se prinde pe fundul vasului.

În timpul fierberii, se adaugă și sarea de lămâie și miezul de la batoane de vanilie, pentru un plus de aromă, acest pas este opțional.

Când dulceața de vișine este gata, se pune în borcane curate și sterilizate și se păstrează în cămară.

Cum faci dulceață de vișine

Rețetă gem de vișine

  • 5 kg de vișine;
  • 2,5 kg de zahăr.

Mod de preparare

Vișinele se spală și se curăță de sâmburi, după care se pun într-un vas împreună cu zahărul și se lasă timp de 2 ore, până când se dizolvă zahărul. Se pune totul într-un vas bun pentru foc și se lasă la foc mediu pentru 30-40 de minute din momentul fierberii. Pentru a verifica dacă gemul este făcut, se pune o cantitate mică pe o farfurie rece, iar dacă își păstrează forma, înseamnă că este gata. Dacă dulceața este încă apoasă, atunci se mai lasă la fiert pentru câteva minute.

Când este gata, gemul de vișine fierbinte se adaugă în borcane, se pun capacele și se lasă să se răcească natural, sub o pătură, până a doua zi.

Gem de vișine

Dulceață de vișine cu miere

  • 1 kg de vișine;
  • 500 gr miere de salcâm.

Mod de preparare

Vișinele se spală și se curăță de sâmburi, după care se pun într-un vas încăpător la fiert, la foc mare. Se amestecă din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului. Se fierb până când zeama vișinelor începe să scadă, aproximativ o oră.

Când este gata, dulceața de vișine se lasă să se răcească, după care se adaugă mierea. Se pune în borcane curate și se păstrează într-un loc răcoros și uscat.

Dulceață de vișine – rețetă clasică

Dulceață de vișine cu mentă

  • 2 kg de vișine;
  • 800 gr de zahăr;
  • Zeama și pulpa de la o lămâie;
  • Câteva crenguțe de mentă.

Mod de preparare

Vișinele spălate și fără sâmburi se pun într-un vas încăpător în straturi care se alternează cu straturile de zahăr. Deasupra se pune zeama de la lămâie și pulpa de lămâie. Se amestecă totul foarte bine și vasul se pune la fiert pentru aproximativ o oră sau până când dulceața începe să se îngroașe.

Imediat cum ai oprit focul, adaugă menta proaspătă tăiată cât mai fin și se pune dulceața în borcane curate și sterilizate. Întoarce borcanele cu capacul în jos până când dulceața se răcește, după care depozitează-le în cămară.

Rețetă dulceață de vișine fără zahăr

  • 1 kg de vișine;
  • 600 ml suc proaspăt de mere;
  • O jumătate de lămâie.

Mod de preparare

Vișinele se spală și se curăță de codiță și sâmburi. Se pun într-un vas mare, peste care se adaugă sucul de mere, jumătate de lămâie cu tot cu coajă tăiată cubulețe și se pune totul la fiert la foc mic. Se amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului, și se lasă la fiert pentru aproximativ 30 de minute.

După ce a fiert, se lasă să se răcească bine, se pune în borcane curate și uscate, iar apoi se depozitează într-un loc răcoros și ferit de lumina directă a soarelui.

Rețetă sirop de vișine

  • 1,5 kg vișine;
  • 1 kg zahăr;
  • Un plic sare de lămâie

Mod de preparare

Se spală vișinele, se scot sâmburii și se pun la fiert împreună cu puțină apă până când vișinele încep să se înmoaie. Se acoperă totul cu o bucată de sită fină ori cu un prosop de bucătărie din pânză, se strecoară vișinele fierte și rezultă sucul de vișine.

Sucul de vișine se amestecă cu zahărul și sarea de lămâie și se pune într-un vas la fiert, până când se dizolvă complet zahărul.

Când este gata, siropul se pune în sticle cu filet, se închid și se lasă pentru aproximativ 5 minute răsturnate, sprijinite pe capac. Siropul este gata și după ce se răcește se poate păstra la frigider. Poate fi consumat simplu, ca atare, sau împreună cu apă minerală ori în compoziția diferitelor prăjituri aromate.

Sirop de vișine

Diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun

Dulceața este o pastă groasă din fructe adesea puse întregi și fierte cu zahăr timp îndelungat. Magiunul, pe de altă parte, este o pastă fină făcută din fructe gătite. Marmelada este un aliment tartinabil, de obicei obținut din extract de citrice și coaja acestora, care sunt fierte cu apă și zahăr. Dulceața, gemul, magiunul și marmelada sunt diferite tipuri de fructe conservate pe care le consumăm cel mai frecvent ca acompaniament la o serie de produse alimentare, cum ar fi pâinea și produsele de panificație. Cu toate acestea, diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun constă în ingredientele folosite, textura și metoda de preparare.

Surprinde-i pe ce dragi cu o dulceata de mure! Ai reteta!

Vezi mai multe rețete de gemuri și dulcețuri pentru iarnă

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News