Vișinul, cu denumirea științifică a pomului Prunus cerasus, este înrudit cu cireșul și este cultivat pe scară largă la nivel mondial. Se dezvoltă bine în climatele mai reci și umede, preferă solul bogat, bine drenat, iar fructele sunt cărnoase, zemoase și ușor acrișoare.
Cuprins:
Informații despre vișine
Vișinele sunt printre cele mai iubite fructe ale verii. Au o aromă intensă și pot fi consumate atât în stare crudă, dar și sub formă de compoturi, dulceață sau în prăjituri. Au o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului atât vișinele crude, cât și cele congelate sau uscate, iar codițele de vișin sunt și ele o sursă de sănătate pentru organism.
Ce conțin vișinele
Fructele au un conținut ridicat de apă (88,6%), acizi, pectine, proteine, zaharuri, celuloză, tanini, potasiu, fier, calciu, zinc, cupru sau magneziu, dar și vitamine A, B1, B2, B9 și C.
Codițele de vișin conțin săruri de potasiu, flavonoide, dar și alte elemente nutritive și au aceleași proprietăți terapeutice precum cozile de cireș.
Consumul a 155 de grame de vișine oferă organismului:
- 15,5 mg de vitamina C;
- 1,283 UI de vitamina A;
- 0,068 mg de vitamina B6;
- 0,174 mg de mangan;
- 0,161 mg de cupru;
- 2,5 g de fibre dietetice;
- 0,5 mg de fier;
- 268 mg de potasiu.
Vișine – proprietăți
- Laxative;
- Depurative;
- Antiinflamatoare;
- Antioxidante;
Vișine – beneficii
Reduc nivelul de zahăr din sânge
Datorită conținutului de antioxidanți numiți antocianine, vișinele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar asta le face ideale de consumat chiar și de către persoanele care suferă de diabet.
Vișinele combat problemele digestive
Conținutul ridicat de fibre din vișine ajută la combaterea problemelor digestive. De asemenea, fructele au și un efect laxativ și sunt benefice în tratarea constipației.
Scad nivelul colesterolului rău
Datorită antioxidanților din compoziție, în special quercetina, un tip de flavonoid puternic, care previne depunerea grăsimilor pe vasele de sânge, atunci când sunt consumate cu moderație, vișinele împiedică acumularea grăsimilor în ficat și scad nivelul colesterolului rău din sânge.
Previn cancerul
Pe lângă antocianine și vitamina C, vișinele conțin și alte trei tipuri de chimicale precum alcool perilic, compus chimic limonene și acid elagic, benefice împotriva transformării celulelor, transformare ce poate cauza cancer. Astfel, fructele pot proteja organismul de cancer de plămâni, de ficat, piele, colon sau sâni.
Vișinele combat insomnia
Consumate seara, înainte de somn, vișinele ajută la secreția de melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn odihnitor și liniștit. Și sucul de vișine proaspete are același efect benefic.
Alte beneficii ale vișinelor
- Întăresc imunitatea;
- Detoxifică organismul;
- Încetinesc îmbătrânirea;
- Stimulează creierul;
- Îmbunătățesc vederea;
- Scad riscul de accident vascular cerebral;
- Adjuvant în caz de artrită;
- Reduc nivelul de zahăr din sânge.
Rețete cu vișine
Dulceață de vișine
Ingrediente
- Un kg de vișine fără sâmburi;
- Un kg de zahăr;
- O lămâie;
- Un baton de scorțișoară;
- O jumătate de păstaie de vanilie.
Mod de preparare
Vișinele se spală și se curăță de codițe și sâmburi apoi se așază într-un vas mai mare cu zahărul peste. Se păstrează acoperite pentru câteva ore pentru a-și lăsa zeamă, dar se amestecă regulat. Ulterior, se pune vasul pe foc, la foc mic, și se amestecă ușor până când se topește zahărul.
Se adaugă și restul ingredientelor și se amestecă. Când zahărul este topit, dulceața de vișine se mai lasă la foc potrivit pentru încă o oră, dar se amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului. Pentru a știi dacă dulceața de vișine este gata, poți face testul picăturii.
Se ia o linguriță din dulceață și, dacă picătura este fermă și are o culoare închisă, atunci dulceața este gata. Dacă dulceața se descompune ușor, atunci mai trebuie lăsată pentru câteva minute pe foc.
Când dulceața este gata, se pune în borcane curate și uscate, se înfiletează capacele, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească natural. Dulceața de vișine este gata și poate fi păstrată în cămară pentru tot restul anului pentru deserturi ori consumată ca atare.
Prăjitură cu vișine
Ingrediente
- Pentru aluat
- 150 g ciocolată;
- 5 ouă;
- 150 g unt;
- 150 g zahăr;
- 80 g făină;
- unt şi făină pentru uns tava.
- Pentru umplutură
- 200 g ciocolată albă;
- 400 g frişcă;
- o linguriță zahăr vanilat;
- 300 g vişine confiate.
- Pentru ornat
- 100 g ciocolată;
- 30 g unt;
- vişine confiate.
Mod de preparare
Ciocolata rasă se topeşte la cald. Se lasă să se răcească şi se adaugă zahărul şi untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine, apoi se adaugă treptat gălbenuşurile, albuşurile bătute spumă şi făina. Se amestecă uşor, se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc potrivit, 30 de minute.
Între timp, se pregăteşte umplutura. Ciocolata albă se rade şi se topeşte, apoi se amestecă uşor cu frişca bătută cu zahărul vanilat şi se lasă la rece. Blatul copt şi răcit se taie în două.
Se aşază o foaie pe un platou şi se unge cu crema de ciocolată. Se presară vişine confiate şi se acoperă cu cea de-a doua foaie de blat. Se acoperă cu glazură de ciocolată şi se ornează cu vişine confiate. Pentru glazură, ciocolata rasă se topeşte la cald cu untul.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Chec cu vișine
Ingrediente
- 2 ouă;
- 6 linguri ulei;
- 2 pliculețe zahăr vanilat;
- 8 linguri lapte;
- coaja rasă de la o lămâie;
- 10 linguri zahăr;
- 250 g făină;
- un praf de sare;
- un plic praf de copt;
- 400 g vişine fără sâmburi;
- o lingura pesmet.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un castron şi se amestecă până nu mai sunt cocoloaşe, se adaugă praful de copt stins în zeama de lămâie şi se încorporează în aluat. Se toarnă în tava unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se pun deasupra vişinele care au fost curăţate de sâmburi şi trecute prin pesmet ca să nu lase zeama în compoziţie.
Se încinge cuptorul şi se bagă tava, ca să crească. Se lasă 10 minute la foc mare după care se ţine la foc mic şi se verifică după aproximativ 20 minute cu o scobitoare dacă s-a făcut. Se scoate din cuptor, se lasă la răcit şi dacă doreşti se poate pudra cu zahăr.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Parfait cu vișine
Ingrediente
- Pentru foaia de ruladă
- 3 ouă;
- 3 linguri zahăr;
- două linguri făină;
- un plic zahăr vanilat.
- Pentru umplutură
- dulceaţă de vişine;
- fructe confiate
- 500 ml îngheţată de fructe sau cu alte arome;
- 500 ml îngheţată de vanilie.
Mod de preparare
Se separă ouăle, gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare, albuşurile se bat spumă cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile, zahărul vanilat şi făina cernută. Se tapetează tava cu hârtie pentru copt şi se coace aluatul 10 minute pe o parte şi 10 pe cealaltă parte.
Foaia se scoate caldă şi se aşază pe o tavă de iena în formă de cozonac, tapetată cu folie de aluminiu. Se pune un strat de îngheţată, vişine din dulceaţă şi pe deasupra se pun fructele confiate.
Se mai adaugă un strat de vişine din dulceaţă, un strat de îngheţată de vanilie. Se întinde pe toată suprafaţa cu atenţie să nu iasă din formă. Se acoperă cu foaia de pe margine şi se înfăşoară cu folia de aluminiu. Se bagă la rece şi după aceea se serveşte ornată cu bobiţe de vişine şi frunzuliţe de mentă.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: Shuterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 17.12.2023, 15:05
Aceste fructe sunt bogate în nutrienți și pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate
Costica2023 • 17.12.2023, 15:04
Vișinile sunt fructe mici, de obicei de culoare roșie sau neagră, care cresc pe arbuști