Despre ficus

Cunoscuți sub numele de smochini, ficușii au fost cultivați pe scară largă din cele mai vechi timpuri pentru fructele sale comestibile. Cel mai răspândit în România este Ficus elastica sau arborele de cauciuc, care este o specie de plantă din genul smochinelor, originar din estul Asiei și naturalizat în Sri Lanka. 

Este un copac mare, care poate crește până la 30-40 de metri înălțime cu un trunchi robust și frunze ovale strălucitoare și late.

Familia ficusului cuprinde plante extrem de diferite. Unele specii pot ajunge și până la 60 de metri, în timp speciile pitice sunt mai răspândite și sunt prezente ca decor în case. 

Are frunzele groase, iar multe dintre speciile de ficus fac fructe.

Specii de ficus

Există mai multe tipuri de ficus:

Ficus Religiosa – care produce smochine mov și are frunzele subțiri. Crește doar la exterior și se găsește în zonele tropicale. 

Ficus Benjamina – poate ajunge până la 20 de metri, așa că este o specie care se plantează în exterior.  Este folosit pentru realizarea obiectelor de decor împletite. 

Ficus Layata – originar din Africa, cu frunzele foarte mari, cultivat în exterior. 

Plantă de ficus pitică

Ficus Elastica – sau arborele de cauciuc, printre cele mai întâlnite plante de apartament.

Îngrijirea ficusului

Temperaturile medii ale camerei trebuie să fie de 15-24 ° C. Evitați temperaturi mai mici de 12 ° C, scăderile bruște de temperatură și curenții reci. Un loc frumos luminat este ideal, fără lumina directă a soarelui.

Udați ficusul după ce solul devine ușor uscat la atingere și asigurați-vă că vasul are suficiente găuri de drenaj pentru a permite scurgerea excesului de apă. Cel mai rău lucru pe care îl puteți face în ceea ce privește udarea este să o faceți în exces. 

Sol: Este nevoie de un sol de ghiveci bine drenat și aerat. O parte de turbă, o parte de scoarță de pin și 1 parte de nisip grosier este un amestec bun.

Replantare: Din mai – iunie se replantează odată ce rădăcinile s-au legat în ghiveci sau în fiecare an când plantele sunt foarte tinere și apoi o dată la 3 ani după ce planta s-a maturizat. Puteți reînnoi pământul în fiecare an.

Îngrășământ: hrăniți ficusul primăvara și vara cu un îngrășământ lichid diluat la fiecare două săptămâni.

Umiditate: Umiditatea normală a camerei este bună. Pentru a îmbunătăți umiditatea, pulverizați apă pe frunze când sunt temperaturi mari, vara. 

Înmulțire: ficusul poate fi destul de dificil de înmulțit prin butași de vârf de tulpină, dar puteți reuși. Luați o rădăcină (câțiva centimetri lungime) și lăsați seva să se usuce timp de 1 oră.

Înainte de a îngropa rădăcina în sol, puneți pe fundul vasului un prosop înmuiat în apă caldă. Temperatura trebuie să fie menținută la aproximativ 21 ° C – 24 ° C în mod ideal.

Tăierea ficusului: Odată ce ficusul a crescut la înălțimea la care doriți să crească, puteți tăia partea superioară. Puteți să tăiați orice ramuri nedorite pentru a da plantei o formă mai completă. Cel mai bine este să tăiați ficusul primăvara sau vara, dar orice alt moment va fi bun.

Ficus – plantare și întreținere

Plantelor de ficus nu le place să stea în apă, deci un sol bine drenat este important. Este nevoie de un pământ de ghiveci bine drenat și bine aerat, format din 1 parte de turbă, 1 parte de scoarță de pin și 1 parte de nisip grosier.

Ficușilor le place lumina puternică și multă, dar nu lumina directă a soarelui, exact ca și crinii. Un loc însorit, dar protejat este adesea perfect pentru ficuși. Vă puteți da seama dacă planta dvs. de ficus are nevoie de mai multă lumină dacă devine palidă, frunzele își pierd luciul și cele inferioare cad.

Udarea și fertilizarea plantei de cauciuc

Nevoile de apă ale ficusului variază în funcție de sezon: în sezonul de creștere (vară), planta trebuie menținută umedă. Asta include ștergerea frunzelor cu o cârpă umedă sau chiar aburirea lor.

În timpul sezonului latent, planta dvs. poate avea nevoie de apă doar o dată sau de două ori pe lună. Aveți grijă la frunzele căzute, care indică nevoia de apă. Frunze care devin galbene, maronii și cad sunt un semnal că ficusul primește prea multă apă. 

Un alt sfat este să udați cu apă călduță. Lăsați apa rece de la robinet să stea până la temperatura camerei, deoarece acest lucru permite evaporarea clorului și reduce șocul pe care apa rece îl poate provoca rădăcinilor plantelor.

Fertilizați ficusul numai în sezonul de creștere, așa cum este tipic la majoritatea plantelor de interior.

În afară de îndepărtarea frunzelor ofilite sau îngălbenite, ficușii nu necesită prea multe tăieri. Cu toate acestea, pentru modelare, rețineți următoarele: Nu tăiați vârful până când planta dvs. nu atinge înălțimea dorită.

Când tăiați partea de sus, planta dvs. se va ramifica. Puteți oricând să modelați în forma dorită tăind ramurile neregulate. Tunderea primăvara sau vara este cea mai bună. 

Dacă nu îți replantezi ficușii, aceștia nu vor crește. Cu toate acestea, nu puneți ficuși în ghivece prea mari. Transplantarea în ghivece cu diametrul de aproximativ un centimetru mai mare decât ghiveciul anterior este o regulă bună.

Pentru a promova creșterea frunzelor noi în cazul în care frunzele au căzut, tăiați o crestătură în nodul din care a căzut frunza.

Ficus de exterior

Poți planta ficuși și în exterior, însă trebuie protejați iarna.  Dacă nu aveți cum să faceți asta, păstrați plantele într-un recipient pentru a le aduce în interior în lunile mai reci, odată ce temperatura scade.

Când este vremea bună, puneți plantele la umbră sau la soare parțial, unde pot crește în voie. Datorită dimensiunii lor, ficușii pot acționa ca separatoare de spațiu excelente. 

Boli și dăunători la ficus

Afidele, acarienii păianjeni și insectele solzi sunt dăunătorii primari ai arborelui de cauciuc.

Afidele și gândacii sunt insecte care atacă plantele. Ele străpung țesutul plantei și se hrănesc cu seva celulară. Acarienii păianjen sunt mici arahnide care se hrănesc și cu seva celulară.

Este posibil să vedeți semne care indică prezența lor prin pânzele delicate pe care le rotesc.

Dacă gestionați aceste dăunători devreme, planta dvs. poate suferi daune minime.

Săpunurile horticole sau insecticidele lichide pe care le aplicați ca un strat de sol pot fi eficiente în tratarea acestor dăunători atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor etichetei.

Boli

Puține boli atacă ficusul. Udarea în exces a plantelor, astfel încât solul să devină înundat, favorizează agenții patogeni care cresc în sol.

Putrezirea rădăcinilor, care este cauzată de diverși agenți patogeni fungici, cum ar fi speciile Phytophthora, determină degradarea rădăcinilor și este adesea semnalată prin îngălbenirea frunzelor.

Nematodele foliare (Aphelenchoides spp.), care sunt viermi rotunzi microscopici, infectează frunzele ficusului pe măsură ce se hrănesc și determină îngălbenirea și moartea zonelor dintre venele frunzelor. Din păcate,  nu există control pentru această boală și trebuie să aruncați plantele infectate.

Cum să îți înfrumusețezi balconul sau grădina cu petunii. Totul despre plantare și îngrijire

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News