Rolul Greciei Antice în dezvoltarea culturală, spirituală și politică a societății actuale este uriaș, în timp ce poporul grec este cel care a implementat formele superioare de organizare politică.

În articolul de astăzi îți vom prezenta câteva lucruri extrem de interesante despre Grecia Antică pe care cu siguranță nu le știai.

Curiozități despre Grecia Antică

1. Se crede că primele civilizații antice grecești s-au format în jurul anului 1600 î.Hr. În anul 800 î.Hr. grecii au început să împartă teritoriul în orașe-state cu propriile sale legi, obiceiuri și conducători.

2. Grecii nu au avut rege sau regină și au fost primii care au avut un guvern democratic.

3. Limba greacă este cea mai veche limbă care este încă vorbită, fiind folosită neîntrerupt de peste 5.000 de ani.

4. Alexandru cel Mare a fost primul conducător care a făcut monede cu chipul său. Până la el, pe monede apăreau zei și zeițe.

5. Locuitorii Greciei Antice au trăit în oraşe-state, fiecare dintre acestea fiind o unitate politică separată cu propriile sale legi şi guvern. Au existat peste 100 de astfel de oraşe-state cele mai puternice fiind Atena şi Sparta.

6. Atena era centrul educaţional al Greciei Antice, în timp ce Sparta era centrul militar.

7. Grecii au inventat „yo-yo”, care este considerat a doua cea mai veche jucărie din lume după păpuşă.

8. Conform unei legende devenită celebră, în anul 1180 î.Hr. grecii au cucerit cetatea Troia cu ajutorul unui cal imens construit din lemn, care a rămas în istorie cunoscut drept Calul Troian. Acesta era gol pe interior și a fost umplut cu soldați. Se spune că în clipa în care troienii au crezut că războiul s-a sfârșit, au dus calul în interiorul cetății, iar soldații ascunși în interiorul calului au cucerit astfel Troia.

9. În vârful celei mai înalte coline din fiecare oraş erau construite clădiri denumite Acropole, care erau folosite pentru festivaluri religioase, pe post de bănci şi fortăreţe.

Acropola din Insula Rodos, Grecia

10. Pentru a pune un diagnostic sigur medicii eleni gustau ceara din urechile pacienților.

11. Cum la acea vreme nu exista hârtie igienică, grecii antici foloseau pietre și cioburi șlefuite de ceramică. Cei mai bogați foloseau un burete natural care era legat pe un băț.

12. Înainte de a intra în sala de forță, sportivii se acopereau cu ulei de măsline pe care apoi îl îndepărtau cu o racletă specială împreună cu transpirația și cu praful. Acest amestec inedit era turnat într-o sticlă și vândut pe post de medicament pentru a scăpa de tensiunea musculară.

13. Pentru a preveni o sarcină nedorită, femeia din Grecia Antică trebuia să strănute imediat după actul sexual, însă metoda era de cele mai multe ori inutilă. O altă metodă „contraceptivă” folosirea pentru zona genitală a unui amestec din rășină de pin și miere, ceea ce făcea să dispară plăcerea actului sexual.

14. Bărbații cu organe genitale mici erau considerați foarte atrăgători. De altfel, toate statuile, frescele din temple, portretele eroilor sau cele ale zeilor înfățișează oameni puternici, dar cu organe genitale mici.

15. Bărbatul își arăta dragostea pentru o femeie aruncând cu un măr spre aleasa inimii lui. Acest gest ciudat însemna și cerere în căsătorie.

16. Unii locuitori ai Greciei Antice aveau superstiții stranii despre alimente și de aceea nu mâncau fasole. Ei credeau că în boabele de fasole se regăsesc sufletele morților.

17. Grecii antici ridicau statui ale zeilor în interiorul unor temple, cel mai faimos dintre ele este Parthenonul. Acesta a fost construit în anul 438 î.Hr. în cinstea zeiței Athena, protectoarea orașului Atena.

18. Poporul elen organiza festivaluri în cinstea zeilor, iar pentru a-l onora pe Zeus, în anul 776 î.Hr, au fost organizate, în orașul Olympia, primele Jocuri Olimpice grecești. Brutarul Koroibos din Elis a fost primul atlet care a cîștigat cea dintâi cursă de sprint de la această Olimpiadă.

Zei și zeița din mitologia greacă

19. Speranța de viață în Grecia Antică era de 36 de ani la femei și 44 de ani la bărbați.

20. Primul istoric este considerat a fi grecul Herodot (484-425 î.Hr.), autorul primei cărți de istorie care vorbește despre războaiele greco-persane.

Urmărește-ne pe Google News