De Camelia Diaconu,

Calul Troian – legendă

Se referă la un obiect masiv de forma unui cal, ce poate fi transportat pe cele patru roți și care s-a dovedit un ajutor decisiv pentru cucerirea cetății Troia la finalul războiului Troian, dintre ahei și troiani.

Denumirea de Cal Troian se aplică în momentul în care vorbim de o strategie perfidă, folosită pentru subminarea din interior a pozițiilor adversarului.

Calul Troian – legenda

Calul Troian a fost descris în epopeile lui Homer, Iliada și Odiseea, dar continuate sute de ani mai târziu de către poeții români, Vergiliu în Eneida și Ovidiu în Metamorfoze.

Pentru că în antichitate, grecii au asediat în mod zadarnic Troia timp de 10 ani, aceștia au hotărât să cucerească cetatea printr-un vicleșug. Aceștia au avut drept pretext o ofrandă religioasă și au construit un cal uriaș înăuntrul căruia au ascuns 500 de soldați, iar ulterior, restul armatei se prefăcea că se retrage.

Calul Troian - replică Turcia
Calul Troian – replică Turcia

Ideea realizării Calului Troian

Ideea realizării Calului Troian a fost a lui Ulisse, aceea de a plasa calul de lemn în apropierea porților cetății Troia, având un grup de războinici de elită ascunși în pântecele sale, simulând un dar uriaș ce ar fi trebuit atribuit înșiși zeilor.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

În același timp, flota ahee urma să regizeze abandonarea asediului și să părăsească sediul bătăliei, aparent plecând pentru totdeauna.
Însă, ar fi urmat să se întoarcă după apusul soarelui, mai exact la miezul nopții, atunci când vigilența troienilor ar fi fost redusă la minimum, iar grupul de comando ascuns în cal ar fi putut acționa din interiorul cetății.

Îți recomandăm să citești și:

Planul lui Ulise nu a funcționat asemenea previziunilor sale

Totul era calculat, inclusiv sărbătorirea fastuoasă și îngurgitarea masivă a vinului și slăbirea vigilenței locuitorilor Troiei. Războinicii de elită ascunși în cal ar fi ieșit din acesta, urmând să deschidă porțile cetății aheilor reveniți cu întreaga flotă.

Din păcate pentru troieni, planul lui Ulise nu a funcționat asemenea previziunilor sale. Troienii au exuberat la vederea Calului, eveniment combinat cu plecarea flotei atacatoare, și i-au făcut pe aceștia să deschidă porțile cetății larg și să primească cu mult entuziasm Calul.

Legenda Calului Troian

Așadar, expresia Calul Troian caracterizează evenimentele ce se realizează printr-un șiretlic, o viclenie, pentru a se ajunge la rezultatul dorit. Un pretext pentru a se furișa în tabăra adversă și pentru a câștiga.

Citeşte şi:

Turnul Eiffel – 20 de lucruri pe care nu le știai despre simbolul Parisului

Cine a descoperit America – controverse privitoare la descoperirea Americii

Cate planete sunt în sistemul solar și cum se numesc

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează