Atunci când eliminarea acidului uric din organism este tulburată, acesta se acumulează în articulaţii şi în ţesuturi, producând afecţiunea numită gută. Ea se manifestă prin dureri, înroşiri, mâncărimi de piele şi exfolieri locale. În cazurile grave, poate apărea chiar “înţepenirea” articulaţiei. Boala se manifestă mai violent în sezonul rece, însă specialiştii în tratamente naturiste susţin că ea poate fi calmată cu ajutorul ceaiului verde. Libertatea îţi arată care sunt remediile naturiste pentru gută şi ce alimente trebuie să eviţi pentru a nu-ţi agrava afecţiunea.
Ceai verde
Pentru că este un oxidant eficient şi stimulează diureza, ceaiul verde este bun şi pentru tratamentul împotriva gutei. El protejează articulaţiile bolnave, unde s-a acumulat acidul uric, provocând dureri groaznice. Pentru a trata boala şi calma spasmele, specialiştii recomandă să beţi circa un litru de ceai pe zi, adică vreo patru căni.
Păpădie
Infuzia din flori de păpădie acţionează după o adminstrare îndelungată, aşa că pentru efecte mai rapide se recomandă pulberea de frunze şi rădăcină uscată. Se ia o lingură plină cu praf obţinut din această plantă, de două ori pe zi, timp de 30 de zile. Efectul constă în eliminarea acidului uric din ţesuturile organismului.
Ananas
Fructul exotic al ananasului este bogat în bromelaină, substanţă antiinflamatoare, mai puternică decât multe dintre medicamentele din farmacii. Consumul regulat de ananas reduce şi calmează puseele de gută. Mai mult, ajută digestia şi metabolismul.
Ienupăr
Tinctura de ienupăr este un remediu recunoscut pentru gută. Într-un pahar cu apă se toarnă o linguriţă de tinctură şi se bea preparatul cu înghiţituri mici. Administrarea tratamentului se face de trei ori pe zi. Această cură durează două săptămâni, după care se ia o pauză de 7 zile.
Mentă
Frunzele uscate şi mărunţite de mentă se amestecă bine cu apă pentru a obţine o pastă. Aceasta se aplică pe articulaţia afectată de gută şi se acoperă cu o cârpă rece ca gheaţa. Cataplasma combate durerile şi reduce vizibil inflamaţia.
Citrice
Proaspăt stoarse, portocalele şi lămâile sunt un medicament natural. Sucul se poate îndulci cu miere şi, pentru că este bogată în vitamina C, această băutură are şi proprietăţi antioxidante, depurative şi antiinflamatoare. Sucul natural se poate bea, ori de câte ori simţi că îţi este sete.
Alimente interzise:
Carne şi produse din carne, importante surse de acid uric pentru organism;
Grăsimi animale, prăjeli care blochează eliminarea acidului uric;
Dulciuri;
Alcool, mai ales bere;
Cafea, ciocolată, cacao – conţin purine, substanţe din care, descompuse în organism, rezultă acidul uric;
Leguminoase (năut, soia, linte) – se consumă cu prudenţă, în cantităţi mici