Se găseşte în biscuiţi, băuturi răcoritoare, iaurturi, cereale, produse de patiserie, supe la plic etc., etc. Multe din cele mai uzuale alimente din coşul zilnic de cumpărături conţin sirop de glucoz-fructoză. Un ingredient industrial ce ”alimentează” epidemia mondială de obezitate şi diabet. Şi celulele canceroase.
De ce se regăseşte în atâtea produse?
Simplu ca bună ziua: fiindcă este mult mai ieftin decât zaharoza, zahărul adevărat obţinut din sfeclă de sau din trestie de zahăr.
Cum este obţinut?
Amidonul din cereale, grâu sau mălai, este descompus în unităţi de glucoză, iar o parte din aceste unităţi este transformată apoi în fructoză – substanţă cu putere de îndulcire net superioară zahărului propriu-zis. Deci: o cantitate mai mică produce un gust dulce mult mai intens. În acest duo glucoză-fructoză, cel mai mare duşman al sănătăţii noastre este fructoza.
De ce este atât de blamat?
- Consumat în exces, siropul de glucoză-fructoză se transformă în grăsimi care… ne ajută să ne îngrăşăm în ritm alert. Iar obezitatea ”se ţine de mână” cu diabetul zaharat.
- Sporeşte riscul de afecţiuni cardiovasculare (făcând să crească valorile trigliceridelor din sânge).
- Duce la hipertensiune arterială.
- Stimulează producţia de acid uric (risc de gută).
- Hrăneşte celulele canceroase.
În concluzie…
Citeşte eticheta produselor alimentare după care tânjeşti şi redu la miminum numărul celor care conţin sirop de glucoză-fructoză. Sau doar fructoză. Sau izoglucoză.
Şi frunctele conţin fructoză. Şi atunci?!
Procentul de fructoză din fructe este net inferior celui conţinut de biscuiţi şi alte produse îndulcite cu sirop de glucoză-fructoză. Ar trebui să mâncăm minimum 10 de fructe pe zi, ca să ne îngrăşăm din cauza acestui exces!