Icre de crap
Ingrediente: 100 g icre de crap, 500 ml ulei, 200 g miez de pâine, 200 ml lapte, 125 ml lămâie, 50 g ceapă.
Preparare: Icrele de crap se amestecă cu puţin ulei şi se pun în frigider timp de 20 minute. Se reia amestecarea, adăugându- se uleiul puţin câte puţin. După ce s-a încorporat 3/4 din cantitatea de ulei, se înmoaie miezul de pâine în lapte, se stoarce bine, se pune puţin ulei şi se adaugă la icre. Se încorporează apoi restul de ulei, tot puţin câte puţin, şi se potriveşte gustul cu zeama de lămâie. La sfârşit, se pune ceapa tocată mărunt şi se mai omogenizează câteva minute.
Sendviş cu somon
Ingrediente: Câteva chifle, 200 g de cremă de brânză, câteva fâşii de somon, câteva frunzuliţe de mărar.
Preparare: Chiflele se taie în jumătăţi. Pe fiecare jumătate se întinde crema de brânză şi se adaugă câteva fâşii de somon. Se decorează cu frunze de mărar.
Peşte la cuptor cu lămâie
Pastă cu unt
Ingrediente: o cutie de sardele în ulei, două ouă, 200 g unt, 25 g ceapă, 10 g piper, 5 ml suc de lămâie, 10 g sare, un ardei gras roşu, câteva felii de lămâie şi frunzuliţe de pătrunjel.
Preparare: Se desface conserva de peşte şi se răstoarnă conţinutul într-un castron. Cu o furculiţă se îndepărtează şira spinării din bucăţile de peşte şi cu o lingură de lemn se zdrobeşte carnea în uleiul din cutie. Separat, se bate untul spumă şi se amestecă împreună cu peştele, sarea, piperul şi zeama de lămâie. Ouăle fierte şi curăţate de coajă se dau pe răzătoare şi împreună cu ceapa se amestecă bine cu pasta de peşte. Înainte de a se servi în porţii sau pe tartine, se dă la rece o jumătate de oră şi se decorează cu lămâie, cu feliuţe de ardei gras şi cu pătrunjel.
«Dorada al forno cu chipsuri»
Dacă vrei să prepari un peşte special, alege dorada. Dar nu-l pregăti pe banalul grătar! Cel puţin aşa te sfătuieşte Geani Durban (foto), bucătar-şef la Restaurantul “Trattoria nello Stadio” din Bucureşti (bd. Basarabia 98 – vizavi de intrarea în Stadionul Naţional). El spune că Dorada al forno cu chipsuri e cea mai bună alegere.
Ingrediente: două bucăţi file dorada, un polonic de supă, 50 g măsline feliate, o cănuţă de ulei, 10 g capere, câteva roşii cherry, un pahar cu vin alb, o jumătate de linguriţă de oregano, sare, piper, chipsuri.