Cuprins:
Infecția cu Salmonella – simptome
Unele persoane cu infecție cu salmonella nu prezintă niciun simptom. Majoritatea oamenilor dezvoltă diaree, febră și crampe stomacale (abdominale) în decurs de 8 până la 72 de ore de la expunere. Majoritatea persoanelor sănătoase se recuperează în câteva zile până la o săptămână fără tratament specific.
În unele cazuri, diareea poate provoca deshidratare severă și necesită asistență medicală promptă. De asemenea, pot apărea complicații care pun viața în pericol dacă infecția se răspândește dincolo de intestine. Riscul de a contracta o infecție cu salmonella este mai mare în cazul călătoriilor în țări care nu dispun de apă potabilă curată și de o eliminare corespunzătoare a apelor uzate.
Infecția cu Salmonella este de obicei cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, carne de pasăre și ouă sau produse din ouă sau de consumul de lapte nepasteurizat. Perioada de incubație – timpul dintre expunere și îmbolnăvire – poate fi de la 6 ore la 6 zile. Adesea, persoanele care au o infecție cu Salmonella cred că au toxiinfecție alimentară.
Semnele și simptomele posibile ale infecției cu Salmonella includ:
- Diareea
- Crampe stomacale (abdominale)
- Febră
- Greață
- Vărsături
- Frisoane
- Dureri de cap
- Sânge în scaun
Semnele și simptomele infecției cu Salmonella durează, în general, între câteva zile și o săptămână. Diareea poate dura până la 10 zile, dar poate dura câteva luni până când intestinele revin la obiceiurile normale de scaun.
Câteva varietăți de bacterii Salmonella determină febra tifoidă, o boală uneori mortală care este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_06a3aa9b573a8cd814283586e3a20888.jpg)
Când trebuie să consultați un medic
Cei mai mulți oameni nu trebuie să solicite asistență medicală pentru infecția cu Salmonella, deoarece aceasta se vindecă de la sine în câteva zile.
Cu toate acestea, dacă persoana afectată este un sugar, un copil mic, un adult mai în vârstă sau o persoană cu un sistem imunitar slăbit, apelați la un medic în cazul în care:
- Simptomele durează mai mult de câteva zile
- Sunt asociate cu febră mare sau scaune cu sânge
- Există semne de deshidratare, cu semne precum urinarea mai puțin decât de obicei, urină de culoare închisă
- Simptome precum gura și limba uscate
Bacteria Salmonella trăiește în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor. Cei mai mulți oameni sunt infectați cu Salmonella prin consumul de alimente sau apă care a fost contaminată cu fecale.
De la ce apare infecția cu Salmonella
Alimentele infectate
Carne crudă, păsări de curte și fructe de mare. Fecalele pot ajunge pe carnea crudă și pe păsările de curte în timpul procesului de măcelărire. Fructele de mare pot fi contaminate dacă sunt recoltate din apă contaminată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_84a7bae86f763daef888cf8cf8ddae7c.jpg)
Ouă crude sau insuficient gătite. În timp ce coaja unui ou poate părea o barieră perfectă împotriva contaminării, unele găini infectate produc ouă care conțin Salmonella chiar înainte de a se forma coaja.
Ouăle crude sunt folosite în versiunile de casă ale unor alimente precum maioneza și sosul hollandaise.
Produse lactate nepasteurizate
Laptele și produsele lactate nepasteurizate – numite uneori lapte crud – pot fi contaminate cu Salmonella. Procesul de pasteurizare ucide bacteriile dăunătoare, inclusiv Salmonella.
Fructe și legume
Unele produse proaspete, în special soiurile importate, pot fi irigate pe câmp sau spălate în timpul procesării cu apă contaminată cu Salmonella. Contaminarea poate avea loc, de asemenea, în bucătărie, atunci când sucurile de la carnea crudă și de la păsările de curte intră în contact cu alimentele necoapte, cum ar fi salatele.
Alimente manipulate necorespunzător
Multe alimente se contaminează atunci când sunt preparate de persoane care nu se spală bine pe mâini după ce folosesc toaleta sau schimbă un scutec sau după ce manipulează alimente contaminate.
Suprafețe infectate
Infecția poate apărea, de asemenea, dacă oamenii ating ceva care este contaminat și apoi își pun degetele în gură.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_65ebcc75facec31dc9017ae9f70dcf0e.jpg)
Animale de companie și alte animale infectate
Animalele și animalele de companie, în special păsările și reptilele, pot purta bacteria Salmonella pe pene, pe blană sau pe piele sau în fecalele lor. Unele alimente pentru animale de companie pot fi contaminate cu Salmonella și pot infecta animalele.
Factori de risc
Factorii care pot crește riscul de infectare cu Salmonella includ:
- Activități care vă pot aduce în contact mai strâns cu bacteria Salmonella
- Probleme de sănătate care vă pot slăbi rezistența la infecții în general
- Expunere crescută
Călătorii internaționale
Infecția cu Salmonella, inclusiv varietățile care provoacă febra tifoidă, este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare cu condiții sanitare precare.
Deținerea, manipularea sau mângâierea animalelor. Unele animale, în special păsările și reptilele, pot fi purtătoare ale bacteriei Salmonella. Salmonella poate fi, de asemenea, găsită în țarcurile, bazinele, cuștile și litierele animalelor.
Tulburări ale stomacului sau ale intestinelor
Organismul are multe mijloace naturale de apărare împotriva infecției cu Salmonella. De exemplu, acidul gastric puternic poate ucide multe tipuri de bacterii Salmonella. Dar unele probleme medicale sau medicamente pot scurtcircuita aceste apărări naturale.
Exemplele includ:
Antiacidele. Scăderea acidității stomacului permite supraviețuirea mai multor bacterii Salmonella.
Boala inflamatorie intestinală. Această afecțiune deteriorează mucoasa intestinelor, ceea ce facilitează instalarea bacteriei Salmonella.
Utilizarea recentă a antibioticelor. Aceasta poate reduce numărul de bacterii „bune” din intestine, ceea ce poate afecta capacitatea dumneavoastră de a lupta împotriva unei infecții cu Salmonella.
Probleme imunitare
Unele probleme medicale sau medicamente par să vă crească riscul de a contracta Salmonella prin slăbirea sistemului imunitar. Acest lucru interferează cu capacitatea organismului dumneavoastră de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor. Exemplele includ:
- HIV/SIDA
- Boala celulelor secerătoare
- Malarie
- Medicamente anti-rejecție luate după transplanturi de organe
- Corticosteroizi
Complicații
De obicei, infecția cu Salmonella nu pune în pericol viața. Cu toate acestea, la anumite persoane – în special sugari și copii mici, adulți mai în vârstă, beneficiari de transplant, femei însărcinate și persoane cu un sistem imunitar slăbit – apariția complicațiilor poate fi periculoasă.
Deshidratare
Dacă nu puteți bea suficient pentru a înlocui lichidul pe care îl pierdeți din cauza diareei, este posibil să vă deshidratați. Semnele de avertizare includ:
- Urinare mai puțin decât de obicei sau urină de culoare închisă
- Gură și limbă uscată
- Ochi înfundați
- Lipsa lacrimilor atunci când plângeți
- A fi mai obosit decât de obicei
- Iritabilitate sau confuzie
Bacteremia
Dacă infecția cu Salmonella intră în fluxul sangvin (bacteremie), aceasta poate infecta țesuturile din tot corpul, inclusiv:
- Sistemul urinar (infecție a tractului urinar)
- Țesuturile care înconjoară creierul și măduva spinării (meningită)
- Căptușeala inimii sau a valvelor (endocardită)
- Oasele sau măduva osoasă (osteomielită)
- Căptușeala vaselor de sânge, în special dacă ați suferit o grefă vasculară, cum ar fi o operație de bypass al vaselor inimii
Artrita reactivă
Persoanele care au avut Salmonella prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită reactivă din cauza infecției cu Salmonella. Cunoscută și sub numele de sindromul Reiter, artrita reactivă provoacă de obicei:
- Iritații ale ochilor
- Urinare dureroasă
- Articulații dureroase
Metode de prevenire
Metodele de prevenire sunt deosebit de importante atunci când pregătiți alimente sau oferiți îngrijire pentru sugari, adulți în vârstă și persoane cu sisteme imunitare slăbite.
Spălați-vă pe mâini
Spălându-vă bine pe mâini puteți ajuta la prevenirea transferului bacteriei Salmonella în gură sau în orice aliment pe care îl pregătiți. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde după ce:
- Folosiți toaleta
- Schimbați un scutec
- Manipulați carne sau păsări de curte crude
- Curățați fecalele animalelor de companie
- Atingeți animale de companie sau alte animale și habitatele acestora, în special reptile sau păsări
Păstrați lucrurile separate
Pentru a preveni contaminarea încrucișată:
- Depozitați carnea crudă, carnea de pasăre și fructele de mare la distanță de alte alimente în frigiderul dv.
- Dacă este posibil, aveți două tocătoare în bucătărie – unul pentru carnea crudă și altul pentru fructe și legume
- Nu așezați niciodată alimente gătite pe o farfurie nespălată care a conținut anterior carne crudă
- Spălați bine suprafețele de preparare a alimentelor cu apă și săpun
Evitați să mâncați ouă crude
Aluatul pentru prăjituri de casă, înghețata, maioneza, sosul hollandaise și lichiorul de ouă conțin ouă crude. Dacă trebuie să consumați ouă crude, asigurați-vă că au fost pasteurizate.
Gătiți și depozitați alimentele în mod corespunzător
Asigurați-vă că gătiți bine alimentele și că le refrigerați sau le congelați prompt.
Sursa foto: 123rf.com
Beneficiile înotului – de ce să îți dai copilul la înot
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_abca3128aa91ea15a86fa592f3025b5b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_0ebe124c180fde2d107e7f188cdd2b56.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_bafbc2b27b77ab89fcb6ec19429c9d5d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_c304f4868cb69bffbc4497513acea057.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_3aa690a6da9066c9f7347a155b992ef9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_2095328a88a077351a0e7f77e8a3ac50.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_cb6a72a6e4740ea4ab6807e3777c94a3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.