Ce este periuța de dinți

Periuța de dinți este unul dintre cele mai importante instrumente de igienă personală. Acestea au un design pe cât de simplu, pe atât de eficient și constau dintr-un mâner și un capăt cu peri moi, medii sau tari, dispuși într-un mod specific.

Există două tipuri principale de periuțe de dinți: manuale și electrice. Cele manuale sunt accesibile și simplu de utilizat, în timp ce cele electrice sunt dotate cu un capăt rotativ sau oscilant, care oferă o curățare mai intensă, fiind recomandate mai ales pentru persoanele care au dificultăți în a efectua mișcări eficiente de periere.

La cât timp trebuie să schimbi periuța de dinți și de ce - Imagine cu scop educativ, având un dinte în centru,înconjurat de trei periuţe de dinţi şi de aţe dentare.
Periuța de dinți este unul dintre cele mai importante instrumente de igienă personală

Periuțele de dinți sunt folosite pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare de pe suprafața dinților, a gingiilor și a limbii, contribuind, astfel, la prevenirea cariilor, gingivitei și a altor afecțiuni orale. Utilizarea unei periuțe de dinți eficiente, adaptată nevoilor fiecărei persoane, și igienizarea acesteia sunt aspecte cruciale pentru menținerea sănătății orale.

Greii din politica românească ce ratează noul Parlament. Doi miniștri PSD n-au prins mandate
Recomandări
Greii din politica românească ce ratează noul Parlament. Doi miniștri PSD n-au prins mandate

Când a fost inventată periuța de dinți

În urmă cu vreo 5000 de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau un „bețișor de mestecat”, care era de fapt o crenguță subțire cu un capăt uzat, pentru a-și îndepărta hrana de pe dinți, potrivit MouthHealthy.org. De-a lungul timpului, designul acelor instrumente de igienă orală a evoluat, aastfel că mânerele aveau să fie realizate din lemn sau fildeș, iar peri rigizi proveneau de la porci, mistreți sau de la alte animale.

Periuțele de dinți au fost produse în Europa încă din secolul al XVIII-lea, însă cea modernă cu peri de nailon pe care o folosim cu toții astăzi a fost inventată în 1938. De atunci, aceasta a evoluat în modele avansate, manuale ori electrice, menite să îmbunătățească eficiența și confortul utilizatorului. Comercializarea periuțelor de dinți și a altor produse de igienă orală este o industrie de miliarde de dolari.

Cum alegi periuța de dinți potrivită nevoilor tale

Pentru a alege cea mai potrivită periuță de dinți adaptată nevoilor tale este recomandat să consulți un medic stomatolog. Acesta îți va sugera varianta optimă, adaptată nevoilor tale dentare specifice. În același timp, în funcție de particularitățile clinice ale fiecărui pacient, medicul va oferi sfaturi personalizate privind alegerea periuței de dinţi potrivite.

Cristian Andrei, consultant politic: „Cheia alegerilor de duminică sunt cei care nu au venit la vot în primele două weekenduri”
Recomandări
Cristian Andrei, consultant politic: „Cheia alegerilor de duminică sunt cei care nu au venit la vot în primele două weekenduri”

Indiferent dacă optezi pentru o periuță clasică manuală ori pentru una electrică este esențial să urmărești anumite caracteristici pentru ca aceasta să-ți fie cu adevărat de folos pentru menținerea unei igiene orale corecte. În primul rând, pentru majoritatea adulților, capul periuței de dinți ar trebui să fie suficient de mic pentru a ajunge în spațiile greu accesibile, asigurând astfel o igienă completă, în timp ce mânerul trebuie să fie ergonomic și suficient de lung și de flexibil pentru a putea fi manevrat confortabil și precis în timp ce te speli pe dinți. Dacă periuța ta nu are aceste dimensiuni poate fi dificil să ajungi la molari și, de asemenea, să nu curețe dinții la fel de eficient.

De asemenea, periuțele de dinți sunt disponibile cu trei tipuri de peri: moi, medii și tari. Perii moi din nailon sunt cea mai bună și cea mai sigură alegere, deoarece reduc riscul de a irita sau de a răni gingiile, fiind totodată ideali pentru o curățare delicată. În schimb, perii medii și duri, care sunt mai rigizi, pot provoca mai mult rău decât bine din cauză că pot deteriora gingiile și smalțul dinților, mai ales dacă apeși mai tare cu periuța pe dinți. Pe lângă că trebuie să fie moi, perii trebuie să fie realizați dintr-un material de calitate pentru a rezista uzurii și pentru a oferi o curățare eficientă, spun experții de la Dental Associates.

Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”
Recomandări
Un profesor român de la Oxford crede că Rusia va intensifica atacul asupra României: „În următoarele 48-72 de ore suntem într-un pericol cum nu am mai fost niciodată”

Cât de des trebuie schimbată periuța de dinți

Spălatul pe dinți este o modalitate rapidă și simplă de a-ți susține sănătatea orală, de a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare și de a reduce riscul de boli ale gingiilor. În timp, o periuță de dinți poate fi contaminată cu bacterii, resturi, sânge și salivă, iar pentru a fi cât mai eficientă ea trebuie să aibă peri de calitate neuzați.

La cât timp trebuie să schimbi periuța de dinți și de ce - Imagine cu mai multe periuţe de dinţi cu diferte grade de uzură.
Se recomandă să schimbi periuţa de dinţi la fiecare trei luni

Atunci când perii încep să se deterioreze ori să se murdărească, periuța nu va mai fi capabilă să curețe în mod adecvat dinții și gingiile. De aceea, experții stomatologi recomandă ca periuța de dinți clasică, adică cea manuală, să fie înlocuită la fiecare trei-patru luni. Cercetările în domeniu arată că nivelul calitativ al perilor unei periuțe de dinți depinde mai mult de tehnica de periaj decât de vechimea periuței de dinți.

În cazul periuței de dinți electrice, suprafața dinților este curățată prin vibrarea sau rotirea rapidă a capătului rotativ sau oscilant. Trebuie să știi că perii de pe capul unei periuțe de dinți electrice sunt mai scurți decât cei ai unei periuțe obișnuite. Asta înseamnă că perii se pot uza și se pot îndoi mai repede, motiv pentru care majoritatea capetelor folosite la periuțele de dinți electrice trebuie înlocuite la fiecare trei luni, aflăm de pe site-ul VeryWellHealth.com. Dacă periuța ta de dinți prezintă semne de uzură, aceasta va trebui înlocuită mai repede.

De ce este necesar să îți schimbi periuța de dinți

Înlocuirea regulată a periuței de dinți este esențială deoarece, în timp, perii acesteia se uzează și nu mai sunt eficienți în îndepărtarea resturilor de alimente și a plăcii bacteriene. Mai mult decât atât, o periuță folosită timp îndelungat devine un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a microorganismelor, crescând riscul de apariție a infecțiilor orale. Studii recente au arătat că pe o periuță de dinți neîngrijită pot fi peste 100 de milioane de bacterii.

Dincolo de faptul că perii se uzează sau se deformează, există și alte semne care indică faptul că periuța ta de dinți trebuie schimbată, cum ar fi aspectul murdar al acesteia sau mirosurile neplăcute. Medicii stomatologi recomandă ca după o răceală sau după o infecție să înlocuiești atât periuța ta, cât și pe cele ale celorlalți membri ai familiei tale pentru a evita riscul de îmbolnăvire.

Infecțiile virale și bacteriene, cum ar fi faringita streptococică sau streptococul în gât, reprezintă un motiv de îngrijorare și, de aceea, trebuie să-ți înlocuiești periuța de dinți veche cu una nouă. De asemenea, s-ar putea să vrei să schimbi periuțele de dinți ale copiilor mai des decât la fiecare 3-4 luni, deoarece aceștia pot deteriora capul periuței sau pot roade mânerul, relatează HealthLine.com.

De aceea, nu uita să supraveghezi copilul atunci când se spală pe dinți pentru a te asigura că nu expune capul periuței la nici o altă suprafață în afară de dinți. Nu în ultimul rând, dacă periuța ta este folosită din greșeală de altcineva este obligatoriu să o arunci și să cumperi una nouă. Este mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău deoarece în gura fiecăruia dintre noi există, așa cum spuneam, tot felul de bacterii.

Ce riscăm dacă utilizăm o periuță de dinți uzată

De fiecare dată când utilizezi periuța de dinți, perii din nailon sunt expuși la apă și la diverse substanțe chimice care sunt conținute în pasta de dinți, iar acest lucru face ca periuța de dinți să se uzeze cu fiecare utilizare. În aceste condiții, după cum am precizat anterior, atunci când o periuță de dinți prezintă semne serioase de uzură, aceasta trebuie înlocuită imediat.

Perii care sunt prea moi ori care sunt depărtați sau deformați nu mai pot îndepărta eficient placa bacteriană și resturile alimentare de pe dinți. Practic, folosirea unei periuțe de dinți uzată sau murdară poate să determine apariția unor probleme de sănătate orală, cum ar fi inflamația gingiilor, apariția cariilor dentare, a gingivitei și a altor probleme de sănătate orală. În același timp, placa bacteriană nu mai este îndepărtată în mod eficient, iar bacteriile pot prolifera, crescând riscul de afecțiuni orale.

Când călătorești este esențial să transporți periuța de dinți în mod adecvat pentru a o menține curată. Astfel, folosește un suport special prevăzut cu orificii de aerisire, pentru a se evita acumularea umezelii și proliferarea bacteriilor. În plus, lasă periuța să se usuce complet înainte de a o pune în suportul de transport și depoziteaz-o separat de alte obiecte de igienă personală.

Sfaturi generale de igienă orală

O igienă orală adecvată este esențială pentru dinți și gingii sănătoase. Pentru o sănătate orală corespunzătoare, în afară de alegerea și de întreținerea corectă a periuței de dinți, este recomandat să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, de preferat dimineața și seara, folosind o periuță de dinți recomandată de medicii stomatologi și pastă de dinți cu fluor.

De asemenea, tehnica de periaj este și ea foarte importantă. Astfel, manevrează periuța cu mișcări blânde, circulare, pentru a putea îndepărta eficient placa bacteriană pentru că, dacă aceasta nu este înlăturată, se poate întări, ducând la apariția tartrului și a gingivitei (boala precoce a gingiilor). Trebuie să știi că placa bacteriană se poate acumula și pe limbă, iar asta nu numai că poate duce la un miros neplăcut în gură și, implicit, la o respirație urât mirositoare, ci poate determina apariția altor probleme de sănătate orală. De aceea, se recomandă să periezi ușor și limba de fiecare dată când te speli pe dinți, se precizează pe HealthLine.com.

Mulți dintre cei care se spală pe dinți în mod regulat neglijează folosirea aței dentare, însă experții recomandă folosirea acesteia măcar o dată pe zi pentru îndepărtarea resturilor de mâncare din spațiile greu accesibile. Totodată, este indicat să-ți clătești gura cu apă de gură antibacteriană pentru o curățare completă. Evită consumul excesiv de dulciuri și de băuturi acidulate, care pot afecta smalțul dinților. Nu în ultimul rând, fă o vizită la dentist la fiecare 6 luni pentru un control de rutină și pentru o igienizare profesională.

Citeşte şi: Pasta de dinți – 16 moduri inedite în care o poți folosi în casă și bucătărie

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rectorul SNSPA: Rusia a pus la cale o lovitură de stat. CCR trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe beneficiar
Știrileprotv.ro
Rectorul SNSPA: Rusia a pus la cale o lovitură de stat. CCR trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe beneficiar
Halucinant! Cristela, soția lui Călin Georgescu, a declarat că femeile care își critică soții vor suferi de cancer: „Cele mai multe femei au cancer și tumori. Pentru că au exclus, au anihilat, au castrat bărbatul”
Viva.ro
Halucinant! Cristela, soția lui Călin Georgescu, a declarat că femeile care își critică soții vor suferi de cancer: „Cele mai multe femei au cancer și tumori. Pentru că au exclus, au anihilat, au castrat bărbatul”
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
I se spune “Perla Estului”. Orașul imperial, cu peisaje de vis și clădiri deosebite, pe care trebuie să-l vizitezi o dată în viață. Găzduiește și o cetate imensă
FANATIK.RO
I se spune “Perla Estului”. Orașul imperial, cu peisaje de vis și clădiri deosebite, pe care trebuie să-l vizitezi o dată în viață. Găzduiește și o cetate imensă
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Unica.ro
'Suntem văzuți ca o țară de nebuni!' Romina Gingașu, românca măritată cu moștenitorul Ferrari, cea mai dură reacție la adresa lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Iulian Fota: Călin Georgescu ar putea fi acuzat de trădare. Lucrurile în România ar ajunge la paroxism
Observatornews.ro
Iulian Fota: Călin Georgescu ar putea fi acuzat de trădare. Lucrurile în România ar ajunge la paroxism
Horoscop 5 decembrie 2024. Gemenilor li se înseninează de la sine gândurile, se vor simți mai ușori și mai liberi, indiferent de situație
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2024. Gemenilor li se înseninează de la sine gândurile, se vor simți mai ușori și mai liberi, indiferent de situație

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI