Despre laleaua pestriță

Culorile lalelei pestrițe variază de la alb, mov, roșu închis, roz și lila, iar unele flori pot avea o combinație între aceste culori. Este o plantă delicată, care poate ajunge până la 20 de centimetri înălține.

Laleaua pestriță se mai numește și floare de șah și este protejată prin lege, fiind o plantă pe cale de dispariție. Ea înflorește o singură dată pe an, primăvara, în lunile aprilie-mai și stă deschisă până la două săptămâni. Laleaua pestriță provine din Europa și vestul Asiei.

Deși seamănă foarte bine cu o lalea, această floare doar face parte din aceeași familie de liliacee. I se mai spune bibilica, din cauza modelului său care se poate găsi și pe ouăle de bibilică. Fiecare petală este împărțită în mici cadrane colorate altfel decât întreaga petală.

Pe o tulpină se află cel mult două flori, care stau ca un clopoțel, cu petalele spre pământ. Deși este o plantă extrem de frumoasă și rară, mirosul ei nu este deloc plăcut, ci dimpotrivă. Laleaua pestriță are nevoie de un loc ferit, sălbatic, cu multă lumină și apă din belșug.

Unde se găsește laleaua pestriță

Floarea se găsește extinsă în Europa, dar și în Asia. În România, ea crește în sălbăticie în Lunca Pogănișului din județul Timiș, iar suprafața pe care crește a fost declarată rezervație naturală, în urmă cu 21 de ani.

O mai putem vedea și în Rezervația naturală Pădurea Zamostea-Luncă. Această plantă rară mai crește și în Pădurea Bavna, din satul Fersig, dar poate fi văzută și în Bihor, în Rezervația Naturală Defileul Crișului Repede. Planta crește în zone sălbatice, având nevoie de umiditate. Poate fi văzută în zone de deal din nordul Moldovei sau în zona Carpaților de Curbură.

Această plantă se poate găsi în Suedia, în insulele arhipelagului Stockholm, în Rezervația Naturală Sandemar

Poți cumpăra semințe de lalea pestriță de la magazinele specializate sau chiar de pe internet. De asemenea, online se găsesc și bulbi din această plantă, pentru a îi planta la tine acasă. Trebuie să știi însă că laleaua pestriță are nevoie de multă umiditate ca să crească și să înflorească.

Cultivare – cum se plantează laleaua pestriță în ghiveci

Laleaua pestriță are nevoie de soluri fertile, bogate în hummus. Ele au nevoie de multă lumină și umiditate, preferând locurile cât mai retrase și sălbatice. Această plantă se înmulțește prin semințe sau prin bulbi, care pot fi scoși la finalul verii și divizați, iar plantarea trebuie să fie la o adâncime de trei ori mai mare decât înălțimea lor.

Laleaua pestriță
Laleaua pestriță

Dacă folosești semințe, ar trebui să alegi o perioadă rece pentru ca acestea să germineze. Poți să plantezi semințele de lalea pestriță în lunile martie, septembrie, octombrie sau februarie. Odată ce semințele au germinat, ele trebuie replantate în propriul vas.

Folosește compost pentru semințe, acoperă-le cu un strat subțire, apoi udă. Trebuie menținută umiditatea compostului, însă planta trebuie ferită în aceste momente de ploaie sau vânt. În primăvară, ghiveciul se așază într-un loc bine luminat și aerisit, menținând umiditatea. În cazul în care semințele nu germinează, ghivecele trebuie ținut la umiditate și răcoare pe tot parcursul verii.

Acum, trebuie să plantezi fiecare răsad care devine suficient de mare în propriul ghiveci, pe care îl vei ține într-un loc bine luminat, aerisit și umed. În cazul în care nu ai umiditate, poți pune un vas cu apă lângă ghiveci. 

Cultivare – cum se plantează laleaua pestriță în grădină 

Dacă vrei ca grădina ta să fie una spectaculoasă și deosebită, atunci cu siguranță ar trebui să plantezi această floare.

Dacă ai cumpărat bulbi de lalea pestriță, atunci trebuie să știi că ei trebuie plantați la o adâncime de 3-4 ori mai mare decât dimensiunile lor, la distanțe de 5-7 centimetri. În primul rând, asigură-te că găsești un loc ferit în grădina ta. Un loc în care să pătrundă mult lumină, care este umed mai tot timpul și care să nu fie în bătaia soarelui.

Ai nevoie de un pământ bogat în substanțe nutritive, aerat și bine drenat, cu un pH neutru-slab alcalin. Ai grijă să te ocupi întâi de pământ, pentru ca bulbii de lalea pestriță să crească și să înflorească. Trebuie să uzi bulbii cu suficientă apă, însă nu prea multă. În plus. Are nevoie de multă lumină și umbră. Poți cultiva și semințe, pe care le poți planta toamna.

Ele trebuie ținute la temperaturi reci pentru a putea germina, așa că cea mai bună perioadă de plantare a semințelor este octombrie-februarie. Laleaua pestriță este rezistentă și ușor de îngrijit și cultivat. Mare atenție, pentru că bulbii de lalea pestriță sunt otrăvitori! 

Laleaua pestriță – îngrijire 

Laleaua pestriță are nevoie de câteva condiții pentru a putea crește sănătoasă. În primul rând, ea trebuie ferită de razele soarelui. Are nevoie de multă lumină, dar niciodată nu trebuie expusă direct în soare.

Apoi, pământul trebuie să fie în permanență umed, însă fără să băltească. Trebuie udată atât cât stratul de la suprafața să rămână jilav în permanență. În plus, va trebui să o uzi cu un pahar sau o stropitoare, în niciun caz cu furtunul, pentru că este o plantă sensibilă, care se distruge ușor la presiunea apei sau la vânt. 

Lalea pestriță albă
Lalea pestriță albă

Un alt criteriu este locul în care crește. Va trebui să fie unul umbrit și ferit de diverse situații: vânt, ploaie, soare. Deși stă în apropierea arborilor și se simte bine și cu alte plante în apropiere, în grădina ta ar trebui să aibă condiții speciale și să fie ferită.

Printre dăunători se află limacșii sau chiar gărgărițele. Floarea ar trebuie verificată constant, iar dacă frunzele prezintă rugină sau mușcături, ori planta se depreciază, poți folosi diverse tratamente pentru dăunători și, eventual, îngrășământ pentru ca planta să își revină rapid.

Legende despre laleaua pestriță 

  • Se spune despre laleaua pestriță că ar fi o plantă mistică. Se spune că în trecut se numea Floare de Șah, după Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei, care a inventat jocul de şah. Daria a visat că o tânără i-a cerut flori pentru mama ei bolnavă, oferindu-i un buchet, în schimbul unei lalele pestrițe. La puțin timp, în grădină a apărut o lalea pestriță care crește și azi pe Dealul Lempeș. 
  • O  altă legendă spune că laleaua a devenit pestriță de la amarul lacrimilor vărsate de localnicii din Frătăuții Noi, localnici ce se presupune că erau uniții și au plâns, căutând alinare în șoaptele codrului, pe potecile naturii, în locurile unde au crescut aceste flori.
  • Una dintre legende spune că un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de Shirin. Când a aflat că iubita lui a fost ucisă, a urcat pe cal, însă s-a prăbușit de pe o stâncă și a murit și el. Din fiecare picătură a sângelui său scursă în pământ a răsărit câte o lalea pestriță, simbol al dragostei. 

Curiozități despre laleaua pestriță

  • Contrar aspectului său delicat și frumos, floarea miroase a blană de animal udă sau a urină de pisică. Așa că mirosul nu seamănă deloc cu frumusețea aceste plante pe cale de dispariție.
  • Există și lalele pestrițe albe, care seamănă cu lalelele normale, doar că forma ei și felul în care stă pe tulpină este la fel cu al plantei pestrițe.
  • Cele mai rare lalele pestrițe sunt cele de culoare verde-galben cu picățele albe. 
  • Înflorește doar maximum 14 zile pe an.
  • Bulbii lalelei pestrițe sunt otrăvitori.
  • Deși sunt plante delicate și firave, sunt foarte rezistente. 

Ce înseamnă când oferi lalele pestrițe cuiva?

Sursa foto: 123rf.com

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
Playtech.ro
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Telekomsport
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie