Laponia este într-adevăr un loc cu o reputație magică. Există, de asemenea, unele lucruri pe care oamenii cu adevărat nu le știu despre Laponia.
Cuprins:
Unde se află Laponia
Laponia este o regiune din partea de nord a Finlandei, Suediei, Norvegiei și, de asemenea, a Rusiei. Laponia din Finlanda este aproape o treime din suprafața totală a țării. Deși zona este mare, în Laponia trăiesc sub 200 000 de oameni.
Cel mai înalt vârf din Laponia este Halti (1.324 de metri), care este și cel mai înalt vârf din întreaga Finlandă. Este un fapt interesant de observat că cel mai înalt vârf al Halti se află, de fapt, peste graniță, în Norvegia, nu în Finlanda.
Cele mai mari orașe din Laponia sunt Rovaniemi, Kemi și Tornio. Rovaniemi este cel mai mare oraș, cu puțin peste 60.000 de locuitori.
Regiunea Laponia este cea mai mare și, de asemenea, cea mai nordică parte a Finlandei. Laponia are granițe cu Suedia, Norvegia și Rusia. Lângă Kilpisjärvi se află un punct în care granițele Finlandei, Suediei și Norvegiei se întâlnesc.
Laponia are o suprafață destul de mare, însumând aproape 100.000 de kilometri pătrați.
Dacă preferați viața de oraș ar trebui să vizitați Rovaniemi, cel mai mare oraș din Laponia cu 60.000 de locuitori. Rovaniemi este adesea numită inima Laponiei și de fapt este aproape în centrul Laponiei.
Ce poți face în Laponia
Odată ajuns în Laponia, nu poți rata o vizită la Moș Crăciun, nu-i așa? Așadar, începe turul vizitând satul lui Moș Crăciun. Este locul în care îl poți întâlni personal în fiecare zi a anului! Oprește la oficiul poștal al lui Moș Crăciun și trimite o carte poștală familiei și prietenilor. Elfii vă vor sigila scrisoarea cu un autentic sigiliu al cercului Arctic! Vizitează-l, apoi, pe Moș Crăciun în biroul său personal. Dar nu rămâne prea mult timp, e foarte ocupat.
- Descoperă SantaPark. Este o lume magică în care copiii pot explora Peștera de Crăciun. Pot vedea galeria de gheață, admira o colecție de sculpturi de gheață impresionante. Pot merge chiar merg într-o excursie la fabrica de jucării a lui Santa.
- Înscrie-te pentru un curs rapid la „Școala Elfilor” și devin-o unul dintre ajutoarele lui Moș Crăciun!
- Bucură-te de o plimbare cu sania trasă de ren sau experimentează o plimbare într-o sanie trasă de câini Huski!
- Vizitează Ranua Wildlife Park. Este la aproximativ o oră cu mașina de Rovaniemi și este casa a peste 50 de specii diferite de animale!
- Încearcă mâncarea locală! Principalele ingrediente folosite în bucătăria laponă includ carnea de ren, somonul, peștele proaspăt și fructele de pădure.
- Mergi într-o excursie cu snowmobilul.
- Pune-ți pe o pereche de bocanci sau schiuri… Și pornește într-o expediție pe jos. Dacă ești antrenat, poți alege traseul de drumeții Auttikongas. Are doar 3,5 km lungime!
Laponia și aurora boreală
Odată ajunși în Laponia, sunt mari șanse să vedeți aurora boreală, un fenomen absolut spectaculos.
Aurora boreală se mai numește și aurora polară, asta pentru că fenomenul se poate observa cel mai frecvent în zona polilor magnetici ai Terrei. Un adevărat spectacol al naturii, aurora polară nu se produce exclusiv pe Pământ, ci apare și pe alte planete care sunt chiar mai puternic încărcate magnetic.
Aurora polară este un fenomen natural de-o frumusețe aproape incredibilă și se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Mai exact, electroni și protoni proveniți de pe Soare sunt proiectați spre Terra prin așa numitele vânturi solare.
Cel mai frecvent, aurora boreală are tonuri de galben-verzui, fiind produsă de coliziunea cu moleculele de oxigen, situate la înălțime de aproape 90 de kilometri. În cazul contactului cu moleculele de azot, se produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.
Locurile unde poate fi văzută cel mai frecvent aurora boreală sunt Norvegia, Finlanda, Islanda, Suedia, Groenlanda, Canada, Rusia și Alaska.
- În Laponia, soarele este vizibil non-stop, 73 de zile, vara.
- Unii ar putea crede că există urși polari în această zonă. Ei bine, nu este adevărat.
- Doar 3,6% din populația finlandeză trăiește în Laponia.
- Cele mai mari orașe din Laponia sunt Rovaniemi, Kemi și Tornio.
- Polul Nord este în Laponia? În nici un caz!
- Este Laponia o țară adevărată? Nu. Face parte din Finlanda.
- Ce limbă vorbesc oamenii din această zonă? Finlandeză și suedeză sunt limbile oficiale ale Finlandei, precum și ale Laponiei. Dar te poți descurca foarte bine și cu engleza.
- Poți vedea aurora boreală ? Da, dacă ești suficient de norocos. Aurora boreală nu este atât de neobișnuită în această zonă, așa că aveți șanse rezonabile să le vedeți.
- Care este capitala Laponiei? Ei bine, nu există o capitală oficială, așa cum nu este o țară în sine. Helsinki este capitala Finlandei. Rovaniemi este considerată neoficial capitala Laponiei.
Daca te fascineaza tarile nordice, uite locuri de vizitat in Finlanda, dar si cele mai interesante locuri de vizitat in Danemarca si locuri de vizitat in Islanda!
Daniel9090 • 20.01.2024, 09:14
"kotas", sunt construcții tipice ale zonei, unde turiștii pot experimenta atmosfera autentică a Laponiei
Daniel9090 • 20.01.2024, 09:14
Laponia devine un loc de basm în timpul sezonului de iarnă, aducând laolaltă magia Crăciunului, peisajele pitorești și experiențele unice oferite de nordul Scandinaviei