Magnoliile sunt arbori și arbuști care pot trăi până la un secol. Magnolia aparține familiei Magnoliaceae. Originar din Asia, America Centrala și de Nord, acest arbore este numit după botanistul francez Pierre Magnol. În lume, există aproximativ 200 de specii de arbori și arbuști de magnolie. În anumite culturi, florile de magnolie au o semnificație aparte, fiind extrem de apreciate.

Specii de magnolii

Magnolia Soulangeana este, de departe, cea mai cultivată specie de magnolie. Este un arbust de mici dimensiuni, crește aproximativ de 2-3 metri. Înflorește foarte devreme, în aprilie, și se adaptează ușor oricărui climat. Magnolia Soulangeana are flori mari, cu un diametru care poate ajunge până la 10 centimetri.

Magnolia grandiflora este o magnolie care are mereu frunzele verzi. Este o specie cu crește foarte lentă. Frunzele sunt de culoare verde închis, lucios, iar florile sunt parfumate, de culoare alb-crem. Magnoloa grandiflora este rezistentă la ger, dar în primii ani după plantare, când este încă foarte tânără, are nevoie de protecție, dacă temperaturile sunt foarte scăzute.

Magnolia Stellata este o specie de magnolie cu flori albe, care apar cel mai devreme, la începutul primăverii. Un arbore mic, care nu atinge mai mult de 1,5 metri, Stellata este o specie de magnolie foarte rezistentă la frig. Aceasta se încadrează perfect chiar și în grădinile de mici dimensiuni.

Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Magnolia inflorita- magnolia alba
Magnolia-specii de magnolie

Magnolia Susan este un hibrid, un arbore rezistent la frig, cu un parfum plăcut și lejer. .

Magnolia Denudata este o specie de magnoliece poate atinge înălțimi de până la 15 metri. Poate lua însă și forma unui arbust mic, cu o coroană ovală. Are flori albe, puternic și plăcut mirositoare, care apar în luna aprilie.

Magnolia Acuminata, o specie este denumită și arborele-castravete, din cauza fructelor care seamănă cu niște castraveți. Este foarte rezistentă la frig și una dintre cele mai mari specii de magnolii.

Semnificația florilor de magnolie

Chinezii cred despre magnolii că sunt un simbol al purității și nobleței. Pe de altă parte, japonezii cred că florile de magnolie semnifică dragostea pentru natură, dar și că sunt sinonime cu forța vieții. Tocmai de aceea florile de magnolie se oferă în dar femeilor care au născut recent.

Magnolia verde simbolizează entuziasmul, bucuria, sănătatea și norocul. Magnolia de culoare mov transmite persoanei căreia îi este dăruită încurajări și un gând bun de însănătoșire.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Flori de magnolie
Flori de magnolie semmnificație

Mai mult, magnolia a devenit floarea oficială a mai multor țări și state, printre care Coreea de Nord, Shanghai sau Mississippi, arborele fiind supranumit și „The Magnolia State”.

Află lucruri uimitoare și despre trandafiri

Cum și când se plantează magnolia

Magnolia se adaptează diferitelor condiţii ale mediului, dezvoltându-se de la un arbust mic până la un copac mare.

Atunci când cumperi arbuști de magnolie este bine ca rădăcinile să fie învelite în pământ. Cea mai bună variantă, atunci când vrem să plantăm magnolii, este să luăm magnolii în ghiveci.

Cea mai bună perioadă de plantare a magnoliei este primăvara, înainte că primele frunze să-i apară. Înainte de plantare, solul trebuie să fie bine drenat, și bogat în materii organice, compost sau îngrășământ de frunze. În momentul plantării, groapa trebuie să fie destul de mare încât rădăcina să stea lejer. Pe fundul acesteia trebuie pus un strat de nisip sau pietriș de 5 cm pentru a se evita strângerea apei și, implicit, putrezirea rădăcinii.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

În timpul plantării, este nevoie de o grijă deosebită pentru rădăcini. Odată rupte, acestea se refac foarte greu, iar pe parcursul maturizării, acest lucru va împiedică creșterea lor.

Magnolia înmulțire

Magnolia se poate înmulți prin semințe sau marcotaj.

Înmulțirea magnoliei prin semințe – Semănarea se face, de obicei, în ghivece și nu în grădină direct. Adâncimea de semănat este de 2-4 cm, în sol argilo-nisipos. Transplantarea de la locul de în care s-a semănat se face după 2-3 ani, având grija că planta să aibă pământ pe rădăcini.

Marcotajul este cea mai populară metodă de înmulțire la magnolii și se face prin arcuire. Pentru a efectua marcotajul, se face un mușuroi mare de pământ peste ramurile crescute la baza plantei care, anterior, au fost arcuite. Mușuroiul se udă periodic și se menține cel puțin doi ani, până când ramurile prind rădăcini. Atunci când acestea se detașează de planta mamă, trebuie avut grijă să se ridice cu tot cu pământ.

Magnolia îngrijire

Magnolia nu are nevoie de îngrijiri speciale. Este bine de știut totuși că are nevoie de soare, mai ales dimineața, dar preferă locurile cu semi-umbră. Unul din cele mai importante sfaturi pentru îngrijirea magnoliei este cel legat de umezeala din sol și regimul udărilor.

Primăvara și vara, magnolia se udă o dată pe săptămâna, dacă nu plouă suficient. Planta are nevoie de circa 5-7 litri de apă în sezonul cald, în fiecare săptămâna.

Boli și dăunători

Când are parte de o bună îngrijire, magnolia este destul de rezistentă în fata paraziților. Totuși, printre cei câțiva dăunători care pot apărea se numără puricii frunzelor, cancerul european sau cloroza, care pot fi remediate prin stropirea cu produse speciale achiziționate din farmacii și printr-o îngrijire și fertilizare adecvată.

Când înflorește magnolia

Magnolia imagini
Când înflorește magnolia

Magnolia tânără, plantată de curând și de dimensiuni mici, are nevoie de câțiva ani pentru a începe să înflorească. Magnolia înflorește, de obicei, la începutul primăverii, însă, în cazuri rare, se poate întâmpla să înflorească și în timpul verii sau toamna, pentru a doua oară.

Când se tunde magnolia

Spre deosebire de alți arbori și arbuști, în cazul magnoliei, tăierea ramurilor nu este o acțiune recomandată, decât în cazul în care se dorește redimensionarea coroanei. De asemenea, se mai poate tunde atunci când anumite ramuri sunt afectate iremediabil și se dorește igienizarea. În cazul în care se optează pentru tunderea ramurilor, acest lucru se poate face
la sfârșitul primăverii, după ce a înflorit.

Magnolia nu se tunde în mod normal, deoarece odată cu tăierea
e înlătură lemnul cu florile ce ar fi apărut în sezonul următor.

În cazul mognoliilor tinere nu se recomandă decât tăieri puține și lejere, orice intervenție severă poate provoca pagube pe termen lung.

Magnolia în ghiveci

Cei care iubesc foarte mult magnolia și nu au o grădină, pot planta acest minunat arbore și în ghiveci. Este important totuși să fie un ghiveci de dimensiuni generoase și să poată fi schimbat pe măsură de arborele de magnolie crește. În cazul magnoliilor este indicat un ghiveci de lut și nu cel de plastic, care menține o umiditate nesănătoasă. Magnolia are nevoie de lumină și apă în cantități moderate.

Magnolia ca plantă medicinală

Cunoscută în China ca arbustul hou-po, Magnolia officinalis e preţuită pentru calităţile sale curative. Magnolia officinalis e cunoscută pentru tratarea tusei, fiind folosită ca tonic în perioada de convalescenţă. Mugurii sunt folosiţi pentru reducerea indispoziţiilor şi problemelor intestinale.

Curiozități despre magnolie

  • Magnolia este o plantă antică și care a evoluat încă dinainte de apariția albinelor, florile fiind perfect adaptate pentru a fi polenizate de gândaci.
  • Pentru a evita daunele provocate de gândacii ce polenizează, carpelele florilor de Magnolia sunt extrem de dure.
  • Datorită proprietăților calmante, scoarța de magnolie este tot mai des adăugată suplimentelor alimentare.
  • Arborele de magnolie a fost descoperit de botanistul francez Charles Plumier, pe insula Martinique, din Franța. Localnicii o botezaseră „talauma“. Plumier i-a schimbat denumirea în magnolie, nume derivat din cel al cunoscutului botanist francez Pierre Magnol.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Roxana22   •   22.08.2023, 21:26

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI