Afecţiuni cardiovasculare
Persoanele care consumă, în mod obişnuit, prea multă sare au un risc sporit de hipertensiune arterială. Or, valorile mari ale tensiunii sunt sursa bolilor cardiovasculare – prima cauză de mortalitate în lume.
Osteoporoză
Poate că nu ştiai, dar unul dintre factorii de risc în osteoporoză este sarea de bucătărie. De unde până unde? Explicaţia este simplă: la fel ca şi celelalte condimente, sarea reduce absorbţia calciului – un mineral esenţial pentru sănătatea şi rezistenţa ţesutului osos. În lipsa calciului, acest ţesut se rarefiază. Aşa apare osteoporoza, care determină un risc sporit de fracturi.
Probleme renale
Dacă trăieşti mulţi ani cu hipertensiune (provocată, după cum arătam mai sus, de sodiul din sarea alimentară), rinichii sunt afectaţi dramatic. Iar din clipa în care ei nu mai funcţionează corect, întregul organism se dereglează.
Boli digestive
Gastrite, duodenite, ulcer gastrointestinal – toate aceste afecţiuni au o cauză comună: aciditatea gastrică excesivă (mai pe înţeles, în stomac se acumulează prea mult acid clorhidric, una dintre componentele sării de bucătărie). Acidul irită şi congestionează mucoasa stomacului. Iar dacă îi mai vin în ajutor şi alte condimente presărate prea abundent în mâncare, să te ţii arsuri la stomac! Nu le dai atenţie? Continui să mănânci prea sărat? Ai grijă, s-ar putea să te pricopseşti cu o gastrită, cu o duodenită sau, şi mai şi, cu un ulcer.
Câtă sare conţin principalele alimente
- Pâine: 2,5-2,7 g/bagheta de 350 g
- Brânză: 0,6-1,4 g/100 g
- Supă instant: 8-11 g/100 ml
- Mezeluri: 0,9- 2 g/100 g
- Conserve: 2-3 g/cutie
- Cereale: 1-1,1 g/100 g.
Restricţii severe pentru gravide şi sugari!
- Sarea este strict interzisă în alimentaţia sugarului, până la vârsta de 6-8 luni.
- În copilărie se formează gusturile alimentare pentru toată viaţa. Aşadar, una dintre regulile de bază, în toată această perioadă, trebuie să fie: cât mai puţină sare adăugată în mâncare!
- În timpul sarcinii, medicii recomandă regim hiposodic, din cauza riscurilor de edem şi de pusee de hipertensiune la care sunt supuse viitoarele mămici.
- Sarea trebuie consumată cu zgârcenie şi în cazul persoanelor în etate şi, indiferent de vârstă, al celor supraponderale.