MENIU CAUTĂ

Maramureș, regiunea încremenită în timp (PUBLICITATE)

Distribuie

Ținutul cu biserici de lemn unice în lume și obiceiuri străvechi rămase intacte, Maramureș este inima tradițională a României, o destinație care impresionează turiștii din toată lumea, fiind promovată de-a lungul timpului în numeroase ghiduri de călătorie.

În celebra publicație de travel Lonely Planet, Maramureș este descris ca fiind locul unde ultima cultură țărănească din Europa continuă să prospere. În The Telegraph, regiunea este numită basmul rural al României, iar în The Culture Trip este prezentată ca fiind locul unde tehnologia nu a înlocuit încă practicile și obiceiurile ancestrale.

O călătorie în Maramureș înseamnă prețuirea valorilor românești, să te regăsești în cel mai tihnit tărâm din țară unde modernitatea nu a pus încă stăpânire pe satele adormite în timp, să te plimbi cu Mocănița și să râzi de epitafurile haioase scrise pe cele mai colorate morminte din lume, la Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Ofertă Specială la Târgul de Turism online!

Turoperatorul Europa Travel te invită într-un circuit de 7 zile care îți descoperă cetăți medievale și atracții naturale din Maramureș și Nordul Moldovei! Rezervă acest circuit în perioada Târgului de Turism desfășurat online pe www.europatravel.ro, și beneficiezi de o reducere de 250 lei din tariful de bază de 1115 lei/persoană – 865 lei/persoană, pentru circuitul cu autocarul în Maramureș!

Pătrunde în Maramureșul istoric descoperind Săpânța, o localitate pitorească cu frumoase căsuțe albe și porți de lemn frumos sculptate. Vizitează aici Cimitirul Vesel – parte din UNESCO, unde pe crucile multicolore sunt scrijelite poezii satirice care descriu viața, în cel mai simpatic mod, a celui trecut în neființă. Se spune că această atitudine de sfidare a morții provine de la un obicei al dacilor care credeau că moartea este doar o trecere în altă lume unde se întâlnesc cu zeul suprem, Zamolxe.

Cel mai spectaculos drum al regiunii traversează Valea Izei, unde vei putea admira cele mai multe și frumoase porți maramureșene sculptate manual în lemn, ce prezintă o simbolistică aparte, fiind o încununare a forțelor divine cu natura și obiceiurile ancestrale. Se spune că doar țăranii nemeși mai dețin tainele realizării acestor porți unice în lume, obiceiurile fiind transmise din generație în generație pentru a păstra credința în anumite valori de viață.

Pe urmele scriitorilor iluștri

În circuitul de la Europa Travel ai ocazia să descoperi și localitățile de origine ale marilor scriitori, prozatori, compozitori sau poeți români, ca Liviu Rebreanu, Ciprian Porumbescu, George Coșbuc, Mihai Eminescu sau Ion Creangă, unde vei vizita Casele Memoriale care încă păstrează în mare parte lucrările geniilor.

Capodopere maramureșene parte din UNESCO

Maramureșul și Nordul Moldovei găzduiesc cele mai impresionante mănăstiri și biserici cu turle din lemn și picturi fabuloase, unice în toată lumea – fapt pentru care multe dintre ele fac parte de ani buni din patrimoniul mondial UNESCO.

Circuitul de la Europa Travel îți descoperă Mănăstirea Voroneț, un lăcaș de cult maiestuos supranumit Capela Sixtină a Estului, datorită impresionantei fresce cu Judecata de Apoi realizată cu celebrul pigmet Albastru de Voroneț, fiind de altfel și una dintre cele mai importante biserici ctitorite de Ștefan Cel Mare.

În satul Humor vei vizita Mănăstirea omonimă, de o frumusețe copleșitoare ce stă ascunsă în codrii pe malul râului, fiind cunoscută în toată lumea pentru ale sale picturi religioase ce împodobesc fațada construcției. Alte bijuterii ale spiritualității înscrise în patrimoniul mondial cultural UNESCO sunt Mănăstirea Moldovița de sub ctitoria Voievodului Petru Rareș, Mănăstirea Sucevița, celebră pentru că deține cele mai multe picturi religioase dintre toate bisericile de patrimoniu, Biserica din piatră Arbore și Mănăstirea Putna, așa numitul Ierusalim al Neamului.

Orașe tip cetate

Dacă te pasionează istoria și vrei să descoperi cele mai de seamă cetăți medievale, în acest circuit vei face o scurtă oprire în Sighișoara, cel mai mare oraș fortificat încă locuit din Europa clădit de vechii sași și Cetatea de Scaun a Sucevei unde poți arunca ”o privire” spre trecut în vremurile Domnitorului Ștefan Cel Mare.

În ultima parte a circuitului vei trasersa încântătoarele Chei ale Bicazului străbătute de pereți stâncoși ce se întind pe mai bine de 8 km, care ating în unele locuri chiar și 300 de metri înălțime, ce formează peisaje ireale. Te poți opri pentru fotografii la Lacul Roșu, acolo unde pădurile de conifere par scufundate în apele cu nuanțe de roșu burgund (culoare datorată stâncilor din argilă roșie care au căzut de pe munte în apă).

 

De Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Oferta Speciala Targul de Turism

Circuit Maramures si Nordul Moldovei – tarif redus cu 22% – 865 lei/persoană – 1115 lei/persoană  valabil pentru rezervari efectuate in timpul Targului de Turism online! Servicii incluse: 6 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de 2*-3*, transport autocar, ghid. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

Comentarii