Ce este mascarpone?

Brânza Mascarpone este o brânză italiană moale. De obicei, are un conținut de grăsime cuprins între 60-75%, în funcție de producător, ceea ce îi conferă o consistență super fină, ușor de întins și mătăsoasă. Brânza mascarpone este originară din Abbiategrasso și Lodi, în nordul Italiei. 

Este o brânză proaspătă care este cel mai frecvent preparată cu lapte de vacă pasteurizat. Spre deosebire de unele brânzeturi, cărora li se adaugă cheag de origine animală, mascarpone este vegetariană. 

Se obține prin încălzirea smântânii lichide și adăugarea unui acid precum acidul tartric (cunoscut și ca crema de tartru), acidul citric sau sucul de lămâie pentru a solidifica și îngroșa smântâna. 

Mascarpone este apoi strecurat printr-o pânză pentru a elimina excesul de zer lichid.

Cum se face mascarpone și cum se consumă

Crema Mascarpone este un topping tradițional italian de frișcă bătută. Se obține prin baterea brânzei mascarpone cu ouă și zahăr și reprezintă stratul  catifelat din tiramisu. În Italia, crema de mascarpone este adesea servită alături de turtă dulce, fructe de pădure proaspete sau pe espresso.

Pentru a face propria cremă, bate mascarpone și jumătate de cană de zahăr până când amestecul este ușor și pufos. Adaugă încet 3 gălbenușuri de ou până când devine cremoasă. 

Pentru un finisaj aromat adaugă două linguri de rom, brandy sau coniac. 

Brânza Mascarpone este adesea comparată cu brânza cremă, brânza ricotta, crème fraiche și smântâna; cu toate acestea, mascarpone este un produs mai dulce și mai puțin picant decât alte brânzeturi. Mascarpone este ușor dulce și are o notă de aciditate. Textura sa bogată și cremoasă îl face un adaos indulgent atât la mâncărurile dulci, cât și la cele sărate.

Poți folosi mascarpone pentru tiramisu sau ca umplutură pentru o ruladă cu cremă mascarpone și fructe de pădure. 

De asemenea, poți adăuga brânza mascarpone la orice bază de înghețată de casă. Amestecați mascarpone în smântâna lichidă încălzită înainte de a o bate pentru o aromă bogată și o consistență foarte cremoasă.

Poți face mâncăruri savuroase, cum ar fi risotto cremos cu parmezan și mămăligă cremoasă prin încorporarea brânzei mascarpone, sau înlocuiește smântâna cu mascarpone în piureul cremos de cartofi.

Rețete cu mascarpone

Tartă cu cireșe, migdale și lămâie

  • 375 g de aluat de patiserie
  • Pentru cremă
  • 100 g unt nesărat la temperatura camerei
  • 100 g de zahăr pudră
  • 100 g de migdale măcinate
  • 1 ou
  • esență vanilie
  • Pentru topping
  • 2 cutii de mascarpone de 250 g
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • 140 g zahăr pudră
  • 700 g de cireșe, fără sâmburi

Întinde aluatul pe o suprafață ușor presărată cu făină până când devine puțin mai subțire decât o monedă. Pune aluatul într-o formă de tartă, lăsând o margine pe laterale.

Pentru cremă, bate toate ingredientele într-un robot de bucătărie.

Încălzește cuptorul la 180 grade și pune coaja de tartă timp de 30 de minute. Se întinde crema peste bază și pune din nou la cuptor pentru 15 minute până când este gata. Scoate din cuptor și scoate-o din formă ca să se răcească complet.

Bate mascarpone cu coaja și sucul de lămâie și zahărul pudră. Se întinde peste cremă. Aranjează cireșele deasupra, pudrează-le bine cu zahăr pudră și servește.

Supă cremă de roșii și mascarpone

  • 1 kg de roșii foarte coapte
  • un vârf de cuțit de zahăr pudră
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 1 morcov, tocat mărunt
  • o crenguță de cimbru și 2 frunze proaspete de dafin, legate între ele
  • 2 căței de usturoi , tocați mărunt
  • 1 lingură de piure de roșii uscate sau normale
  • 600 ml supă clară
  • 2 linguri de brânză mascarpone
  • Pentru a servi (opțional)
  • ulei de măsline extravirgin
  • cimbru proaspăt

Se încălzește cuptorul la 170 de grade. Se aduce o cratiță cu apă la fiert și se pregătește un bol cu apă cu gheață. Fă o tăietură mică în partea de jos a fiecărei roșii, apoi scufundă-le în apă clocotită, pe rând, timp de 10 secunde, apoi scoate-le în apa cu gheață. 

Scurge și decojește roșiile, apoi taie-le în două și așează-le pe o tavă de copt cu partea tăiată în sus. Se presară cu sare, piper și zahăr. Se stropesc cu oțet și 1 lingură de ulei de măsline. Se coc roșiile timp de 1 oră până când sunt semiuscate și se pun deoparte.

Încinge restul de ulei într-o cratiță mare și gătește ușor ceapa și morcovul timp de aproximativ 10 minute, până se înmoaie foarte bine. Adaugă ierburile legate și usturoiul și gătește încă un minut. Încorporează piureul de roșii, apoi pune roșiile prăjite și orice suc din tavă. Se toarnă deasupra supa clară și se asezonează cu sare și piper. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 10 minute.

Îndepărtează ierburile legate și aruncă-le. Adaugă mascarpone, apoi ia de pe foc și amestecă bine cu un blender de mână. 

Tiramisu cu fructe de pădure

  • 500 g de fructe de pădure amestecate congelate
  • 150 g de gem de cireșe
  • 300-350 g de chec sau blat de tort tăiat în cuburi de aproximativ 3 cm
  • 500 ml de cremă de vanilie gata făcută
  • 250 g de mascarpone
  • 5 linguri de zahăr pudră
  • 400 ml de smântână lichidă
  • 3 linguri de lichior de fructe

Amestecă fructele de pădure și gemul de cireșe și pune-le cu lingura într-un bol. Pune checul și împinge puțin în fructele de pădure.

Pune crema, mascarpone și 3 linguri de zahăr într-un castron împreună și bate până la omogenizare, apoi toarnă peste tot în prăjitură.

 Pune smântâna lichidă, restul de 2 linguri de zahăr și lichior într-un bol și bate până când se formează frișcă. 

Se adagă deasupra și se poate decora cu fructe sau cu ciocolată rasă.

Ce este prosciutto – cum arată și cum se consumă

Urmărește-ne pe Google News