Propolisul. Un leac vechi, dar eficient, mierea cu propolis nu ar trebui să îţi lipsească din casă. De cel puţin trei ori pe zi, ia câte o lingură din acest produs apicol pentru a calma tusea şi durerile de gât.
Hreanul. Siropul de hrean se prepară dintr-o rădăcină dată pe răzătoare, amestecată cu patru linguri de miere. După o oră, se strecoară lichidul dulce, iar resturile se fierb cu o cană de apă. Când preparatul se răceşte, el se amestecă cu siropul. Se iau trei linguri pe zi.
Echinaceea. Tinctura de echinacee este cea mai indicată dacă te supără simptomele răcelii, mai ales durerile de gât. Se iau câteva picături dizolvate în apă la fiecare patru ore, timp de câteva zile. E contraindicată copiilor mici.
Usturoiul. Binecunoscutele tratamente cu usturoi trebuie administrate imediat ce răceala se instalează. Căţeii conţin alicină, un compus cu proprietăţi antibacteriene şi antifungice. Usturoiul se poate consuma crud, sub formă de mujdei, sau în diferite reţete. Alicina este disponibilă şi sub formă de pilule, dar efectul este mai lent.
Citricele. Pentru recuperare, ai nevoie de multă vitamina C care să îţi “trezească” sistemul imunitar la viaţă. Mănâncă multe citrice, mai ales lămâi şi portocale. O bombă vitaminică este şi kiwi.
Uleiul de pin. Pentru probleme respiratorii se recomandă inhalaţii cu ulei de pin. Se folosesc maximum şase picături pentru acest tratament, care trebuie făcut zilnic, până la decongestionarea căilor respiratorii.