MENIU CAUTĂ
07 Noi. 2016 16:10 , de Miruna Darcovici

Mononucleoza se poate transmite printr-un simplu sărut

Distribuie

Mononucleoza, cunoscută și sub denumirea de boala sărutului, este o boală infecțioasă cauzată de  virusul Epstein - Barr, se transmite prin salivă și se poate lua și printr-un simplu sărut. 

De asemenea, poți să fii expus virusului dacă o persoană afectată strănută sau tusește lângă tine sau dacă folosiți aceleași tacâmuri sau beți din același pahar.  Cu toate acestea, boala sărutului nu este chiar așa contagioasă cum sunt alte infecții, precum răceala sau gripa.

Este foarte posibil să faci mononucleoză și să prezinți toate simptomele dacă esti adolescent sau tânăr.  Copiii mici au, de obicei, puține simptome și infecția trece de cele mai multe ori fără să fie descoperită.

Dacă suferi de această afecțiune este foarte important să fii atent la complicațiile pe care le poți dezvolta cum ar fi mărirea sau în cazuri severe chiar ruperea splinei, fapt pentru care trebuie să evitați efortul fizic timp de trei-patru săptămâni de la debutul bolii. De asemenea, tot în urma unor complicații pot apărea probleme ale ficatului, cum ar fi hepatită sau icter.

Cheia vindecării acestei boli este odihna și consumul adecvat de lichide. Mononucleoza nu este, de obicei, o boală gravă. Majoritatea adulților care au fost expuși virusului Epstein-Barr și-au creat anticorpi. Astfel, ei devin imuni și nu vor mai face mononucleoză din nou.

Citește mai mult în DICȚIONARUL MEDICAL.

Comentarii