Cum se face muștarul

Muștarul, condimentul, se face prin măcinarea semințelor plantei de muștar. Semințele de muștar întregi, măcinate, crăpate sau mărunțite sunt amestecate cu apă, oțet, suc de lămâie, vin sau alte lichide, sare și, adesea, alte arome și condimente, pentru a crea o pastă sau un sos de culoare de la galben strălucitor la închis, aproape maro. Muștarul poate varia de la dulce la picant.

Beneficiile muștarului pot fi câștigate nu doar prin acest sos, ci și din semințele propriu-zise și există anumite modalități de a folosi această plantă, în funcție de problema pe care trebuie să o rezolvi. 

Muștarul – utilizări

Te scapă de miros

Semințele de muștar te salvează de mirosurile neplăcute. De data aceasta, vei avea nevoie de pudra de muștar. Adaugă o cană de pudră de muștar într-o găleată cu apă caldă și amestecă bine. Utilizează această soluție pentru a clăti locul care miroase urât, fie portbagajul mașinii, un covor sau un fotoliu. 

Calmează durerile în gât

O durere în gât este foarte enervantă. Este dificil să vorbești și întotdeauna te doare când înghiți. Soluția ar fi o gargară eficientă pentru a ușura durerea în gât. Într-un pahar, amestecă o linguriță de muștar galben, suc de lămâie și sare. Adaugă două lingurițe de miere la o jumătate de cană de apă clocotită. 

Amestecă bine soluția, așteaptă să se răcească la temperatura dorită. Folosește această soluție ca gargară pentru a calma durerea în gât.

Ca balsam de păr

Muștarul este chiar și un produs excelent pentru păr! Este perfect pentru condiționarea profundă a părului. Poți să faci o pastă din ulei de măsline și pudră de muștar. Masează scalpul folosind acest amestec și unge pe lungimea părului. Lasă să acționeze peste noapte. Apoi spală ca de obicei.

Ajută la prevenirea buruienilor din grădină

Ești pasionat de grădinărit? Atunci probabil că ai probleme cu scoaterea buruienilor din gazon sau din seră. Muștarul este util și în prevenirea buruienilor. Plantarea semințelor de muștar în grădină va inhiba creșterea buruienilor.

Scapă de mirosuri din sticle și borcane

Te gândești la reutilizarea sticlelor, dar mirosul conținutului lor anterior încă persistă? Folosește muștar pentru a scăpa de miros! 

Pune o jumătate de lingură de muștar galben într-o sticlă goală, umple aproximativ 3/4 din recipient cu apă caldă și agită puțin. După câteva agitări, clătește bine recipientul și acum este gata de utilizare!

Muștarul – beneficiile pentru sănătate

Sursă de antioxidanți benefici

Muștarul conține antioxidanți și alți compuși benefici ai plantelor despre care se crede că te ajută să îți protejezi corpul împotriva daunelor și bolilor.

De exemplu, este o sursă excelentă de glucozinolați, un grup de compuși care conțin sulf ce se găsesc în toate legumele crucifere, inclusiv broccoli, varză, varză de Bruxelles și muștar.

Glucozinolații sunt activați atunci când frunzele sau semințele plantei sunt deteriorate – fie prin mestecare, fie prin tăiere – și se crede că stimulează apărarea antioxidantă a corpului pentru a vă proteja împotriva bolilor. Semințele și frunzele de muștar sunt deosebit de bogate în mai mulți compuși buni pentru organism.

Muștarul este, de asemenea, bogat în carotenoizi, izorhamnetină și kaempferol. Cercetările leagă acești antioxidanți flavonoizi cu protecția împotriva afecțiunilor precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și poate chiar și unele tipuri de cancer.

Poate proteja împotriva psoriazisului

Studiile pe animale sugerează că o dietă bogată în semințe de muștar poate ajuta la reducerea inflamației și la promovarea vindecării leziunilor cauzate de psoriazis.

Poate scădea nivelul zahărului din sânge

Un mic studiu uman sugerează că administrarea de medicamente pentru scăderea zahărului din sânge împreună cu frunzele verzi de muștar poate scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 mai eficient decât medicamentele singure.

Poate oferi protecție împotriva infecțiilor

Antioxidanții din semințele de muștar pot oferi o anumită protecție împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv E. coli, B. subtilis și S. aureus. 

Deși promițător, numărul de studii care susțin aceste beneficii rămâne mic. Mai mult decât atât, cele mai multe au fost efectuate pe eprubete sau animale folosind extracte de muștar.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cum faci muștar de casă fără conservanți!

Urmărește-ne pe Google News