Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Nazaret:

Despre Nazaret

Nazaret (în ebraică, Nazerat; în arabă, En-Nasra) este cel mai mare oraș arab din Israel, cu o populație mixtă de arabi creștini și musulmani.

Acest oraș al bisericilor este o atracție turistică majoră și un loc de pelerinaj pentru creștinii lumii, care cred că este locul Bunei Vestiri – când Arhanghelul Gavriil a anunțat Fecioarei Maria nașterea lui Iisus.

De asemenea, se crede că acesta este locul în care Iisus și-a petrecut adolescența și, în satul din apropiere, Cana, se crede că el a făcut primele minuni.

Scurt istoric

Numele de Nazaret apare pentru prima dată în Noul Testament în relatarea Bunei Vestiri (Luca 1,26-33), iar Iisus se spune că a locuit aici până după botezul său de către Ioan (Luca 3,21).

În perioada creștină timpurie, Grota Bunei Vestiri a devenit un loc de pelerinaj foarte venerat, iar actuala biserică este a cincea construită pe acest loc.

Un loc timpuriu al așezării creștine, Nazaretul a fost luat în anul 614 d.Hr. de perși, care împreună cu evreii l-au distrus. După aceea, populația creștină a scăzut.

În anul 629 d.Hr., însă, Nazaretul a fost recuperat de bizantini, care s-au răzbunat distrugând casele populației evreiești. Locul nu a fost reconstruit decât pe vremea lui Tancred, cruciatul normand care a luat Nazaretul în 1099 și a domnit ca prinț al Galileii.

Verdict în cazul angajatei Atos care s-a sinucis la Timișoara. Explicațiile șefei ITM, al cărei soț lucrează la firma controlată: „Evenimentul neplăcut s-a petrecut după orele de program”
Recomandări
Verdict în cazul angajatei Atos care s-a sinucis la Timișoara. Explicațiile șefei ITM, al cărei soț lucrează la firma controlată: „Evenimentul neplăcut s-a petrecut după orele de program”

Nazaretul a suferit distrugeri suplimentare în 1263 din cauza lui Baibars și a mamelucilor săi. După aceea, niciun creștin nu a avut voie să locuiască în oraș până când conducătorul druz Fakhr ed-Din a revocat interdicția în 1620.

Orașul s-a dezvoltat în secolele al XIX-lea și al XX-lea sub dominația otomană și, mai târziu, britanică. În 1948, Nazaretul a devenit parte a Israelului, iar noua așezare evreiască Nazareth Illit (Nazaretul de Sus), cu propria sa administrație, a crescut pe dealurile de deasupra orașului.

Descoperă și alte locuri de vizitat în Israel

Locuri de vizitat în Nazaret

Atracții turistice populare din Nazaret: Biserica Buna Vestire, Parcul Național Megiddo, Biserica Sf. Iosif, Biserica Sf. Gavril, Peșterile Sfinte și Baia antică din Nazaret.

Orașul vechi din Nazaret este cel mai cunoscut pentru piața sa tradițională, care atrage israelieni din toată țara pentru produse arabe tradiționale. Aceasta în sine este o experiență și un mare contrast cu mallurile cu aer condiționat răspândite în țară.

Biserica Sf. Gavril

Bazilica Buna Vestire Nazareth
Bazilica Buna Vestire Nazaret
Un englez deține în România cea mai mare cramă din Europa de Est. „Era ca în Vestul Sălbatic. Dacă nu vindeam, nu mâncam”
Recomandări
Un englez deține în România cea mai mare cramă din Europa de Est. „Era ca în Vestul Sălbatic. Dacă nu vindeam, nu mâncam”

Biserica Sf. Gavril (cunoscută și sub numele de Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri) este unul dintre cele două locuri din Nazaret despre care se pretinde că este locul unde a avut loc Buna Vestire.

A fost construită peste izvorul satului, unde, în tradiția greco-ortodoxă, Arhanghelul Gavriil i s-a arătat pentru prima dată Fecioarei Maria. În cripta de sub biserică încă mai curge izvorul.

Biserica de sus are câteva fresce superbe care merită vizitate. Dacă doriți să vedeți celălalt lăcaș despre care se spune că este fântâna Fecioarei Maria, îndreptați-vă spre sud, după Piața Bisericii, până la Piața Fântânii Mariei, pe care adepții Bisericii Ortodoxe de Răsărit o consideră a fi adevăratul lăcaș.

Biserica Buna Vestire

Biserica Buna Vestire din Nazareth
Biserica Buna Vestire din Nazaret

Considerată una dintre cele mai importante biserici ale vremurilor moderne din Israel și în topul listei cu locuri de vizitat în Nazaret, actuala Biserică Buna Vestire a fost construită în 1969. Cu toate acestea, dovezile arheologice arată că o altă biserică a stat pe acest loc, cel puțin în secolul al III-lea d.Hr.

Povestea celei mai spectaculoase evadări din lume. 389 de prizonieri au fugit din închisoarea din Jehanabad. „Suntem maoiști!”
Recomandări
Povestea celei mai spectaculoase evadări din lume. 389 de prizonieri au fugit din închisoarea din Jehanabad. „Suntem maoiști!”

În secolul al IV-lea, împărăteasa Elena (mama lui Constantin cel Mare) a construit aici o a doua biserică și care a fost distrusă de perși în anul 614 d.Hr.

Cruciații au construit mai târziu o bazilică având trei coridoare. A fost din nou distrusă, de data aceasta de sultanul Baibars.

Situl a rămas apoi gol până în 1730, când franciscanii au obținut permisiunea de a construi o nouă biserică și care a fost dărâmată în anii 1950 pentru a face loc bisericii pe care o vedeți astăzi, proiectată de arhitectul italian Giovanni Muzio.

Construită pentru a înfățișa istoria tuturor bisericilor care au stat aici, planul Bisericii de astăzi a Bunei Vestiri se bazează pe Biserica Cruciaților, în timp ce pereții laterali sunt construiți peste fragmentele supraviețuitoare ale zidurilor mai vechi.

În podeaua bisericii este o deschidere mare octogonală cu vedere la nivelul inferior și la structurile mai vechi de dedesubt – Grota Bunei Vestiri și rămășițele celor mai vechi biserici. Peste această zonă, care poate fi văzută și din biserica de sus, se află cupola.

Biserica Sf. Iosif

Locuri de vizitat în nazareth - Biserica Sfântul Iosif
Locuri de vizitat în Nazaret – Biserica Sfântul Iosif

Alături de Biserica Buna Vestire, în cadrul aceluiași ansamblu, se află Biserica Sf. Iosif, construită în anul 1914.

Locul pe care se află este considerat în mod tradițional de către credincioși ca fiind locul în care Iosif își avea odată atelierul de tâmplărie.

Biserica Sf. Iosif este destul de mică și simplă (mai ales dacă ați vizitat în prealabil Biserica Buna Vestire). Există totuși unele decorațiuni moderne în frescă și care îl înfățișează pe Iosif cu Iisus și vitralii.

Principalul motiv de vizitare este că poți să vezi nivelul subteran, sub biserica modernă, unde lucrările au scos la lumină o cisternă și o serie de gropi de depozitare, care datează de la începutul secolului I d.Hr.

Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul

Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul - Nazareth
Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul

Pentru a vă bucura de o panoramă impresionantă asupra Nazaretului și a peisajului înconjurător, mergeți pe poteca în zigzag pe Muntele Start până la Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul.

Biserica a fost construită în 1918 în stil neogotic de către arhitectul francez Lucia Gauthier. În mod tradițional, se crede că este locul în care a trăit Iisus în timpul tinereții sale.

Inițial, clădirile din jur au funcționat ca un orfelinat condus de ordinul salezian catolic din Nazaret. Astăzi, ordinul religios le folosește ca școală profesională. Există spectacole regulate de muzică clasică organizate în biserică seara, așa că merită să verificați dacă există ceva de văzut în timp ce vă aflați în oraș.

Baia antică din Nazaret

Această baie din epoca romană, situată lângă fântâna Fecioarei Maria, a fost descoperită în timpul renovărilor magazinului de suvenire care se afla în acel loc.

De atunci, proprietarii magazinelor au excavat parțial situl și au efectuat tururi informative pentru vizitatori.

Turul băilor include caldarium (baia de aburi), cuptorul care încălzea băile și tunelurile de încălzire cu hipocaust. Există și o mulțime de informații despre săpăturile care au fost efectuate de proprietari până acum.

Rămășițele băilor datează din secolul I d.Hr., așa că sunt catalogate drept „Băile lui Iisus”. Deși, evident, nu există dovezi care să susțină această afirmație, este totuși un exemplu excelent de baie tipică din acea epocă.

Cana

Cana - locuri de vizitat lângă Nazareth
Cana – locuri de vizitat lângă Nazaret

Cana este unul dintre cele două locuri (celălalt este în sudul Libanului) care se luptă pentru titlul de a fi locul în care Iisus a săvârșit prima sa minune: schimbarea apei în vin.

Este situat la aproximativ opt kilometri nord-est de Nazaret și merită oricâd o vizită.

În centrul orașului Cana se află o biserică franciscană sfințită în 1883. Tradiția locală spune că biserica este construită deasupra locului în care s-a întâmplat minunea.

Vizitatorii pot vedea de obicei aici un borcan vechi despre care se spune că este unul dintre cele șase oale în care apa a fost schimbată.

Alături de biserica franciscană se află Biserica Ortodoxă Greacă, destul de dărăpănată, construită în 1556 pe locul unei moschei anterioare. Și aici vi se vor afișa două borcane de piatră, despre care se spune că ar fi fost implicate în miracol (deși probabil că nu au mai mult de 300 de ani).

La capătul de nord din Cana se află Capela Nathanael, care aparține și franciscanilor. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în onoarea lui Natanael din Cana, care inițial a avut prejudecăți împotriva lui Iisus, dar apoi i s-a închinat ca Fiu al lui Dumnezeu – așa cum spun scrierile creștine – și a fost prezent și când Hristos înviat s-a arătat ucenicilor la Marea Tiberiadei.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

Costica2023   •   14.01.2024, 09:57

Este o destinație care atrage nu doar pe cei interesați de pelerinaj, ci și pe cei care doresc să exploreze frumusețea și diversitatea acestei regiuni

Costica2023   •   14.01.2024, 09:56

Nazaret este înconjurat de peisaje frumoase, inclusiv dealuri verzi și livezi

Costica2023   •   14.01.2024, 09:56

Atmosfera orașului păstrează o combinație unică între tradițiile istorice și modernitatea vieții de zi cu zi

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

De ce a atacat Israelul cu forțe terestre Libanul. Premierul Benjamin Netanyahu: ”Trăim momente de răscruce”
Știrileprotv.ro
De ce a atacat Israelul cu forțe terestre Libanul. Premierul Benjamin Netanyahu: ”Trăim momente de răscruce”
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Libertateapentrufemei.ro
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Lovitură pentru români: alimentul nelipsit din bucătării care se va scumpi în perioada următoare. Creșteri mari de prețuri
FANATIK.RO
Lovitură pentru români: alimentul nelipsit din bucătării care se va scumpi în perioada următoare. Creșteri mari de prețuri
Hagi și Popescu au fost la Guvern, apoi a venit anunțul oficial: „Marile bucurii par să vină, uneori, și după lungi suferințe”
GSP.RO
Hagi și Popescu au fost la Guvern, apoi a venit anunțul oficial: „Marile bucurii par să vină, uneori, și după lungi suferințe”
Calendar ortodox 2 octombrie 2024. Cine a fost Sf. Ciprian şi la ce foloseşte acatistul lui
FANATIK.RO
Calendar ortodox 2 octombrie 2024. Cine a fost Sf. Ciprian şi la ce foloseşte acatistul lui
Imaginile momentului cu 'domnul Dan'. În ce ipostaze a fost filmat Daniel Pavel de la Survivor / FOTO
Unica.ro
Imaginile momentului cu 'domnul Dan'. În ce ipostaze a fost filmat Daniel Pavel de la Survivor / FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Testul făcut de Elon Musk în România pentru sateliții Starlink. Suntem singura țară din lume unde se face experimentul
Observatornews.ro
Testul făcut de Elon Musk în România pentru sateliții Starlink. Suntem singura țară din lume unde se face experimentul
Horoscop 2 octombrie 2024. Scorpionii nu au niciun control asupra problemelor care ajung astăzi la punctul lor culminant
HOROSCOP
Horoscop 2 octombrie 2024. Scorpionii nu au niciun control asupra problemelor care ajung astăzi la punctul lor culminant

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI