MENIU CAUTĂ
17 Oct. 2012 18:19 , de Libertatea pentru Femei

Oferă-i copilului o dantură sănătoasă!

Distribuie

Aavea grijă ca un copil să se spele pe dinți în mod regulat nu e de-ajuns pentru a-i asigura o dentiție sănătoasă. Este foarte important de reținut faptul că netratarea corespunzătoare a problemelor dentare, încă de la vârste fragede, poate sta la baza afecţiunilor de mai târziu.

►6 ani, vârsta critică

De multe ori, părinții consideră că nu are rost să traumatizeze inutil micuții, ducându-i la stomatolog, căci oricum dinții de lapte cad, se schimbă și, în locul locul lor, cresc alții frumoși și sănătoși. Numai că, astfel, se pierde din vedere faptul că, mai târziu, vizita la dentist devine o povară. În plus, dinții permanenți vor ieși pe un „teren” deja viciat. Iar așa-numiții „molari de 6 ani”, cu o formă aparte față de primii, sunt mai mari, cu mai multe șanțuri și gropițe, fiind mult mai expuși cariilor, încă de la apariție. Apoi, la această vârstă și chiar mai devreme, copiii se pot confrunta și cu alte probleme care trebuie tratate cu atenție sporită: bruxismul sau scrâșnitul dinților și spațiile necorespunzătoare dintre dinţi. Bruxismul apare din cauza noii senzaţii de a avea dinţi și se manifestă până în jurul vârstei de 12 ani, ceea ce poate duce la deformarea dentiției permanente.

►Învață-i să se îngrijească!

Pentru a evita problemele ce pot apărea mai târziu, respectă 5 reguli de aur în educația privind igiena dentară:
1 Încă de foarte mici, trebuie învățați să se spele singuri pe dinți corect.
2 Trebuie să folosească o periuță de dinți adecvată vârstei, cu peri moi și mâner ușor de manevrat, nealunecos.
3 Observați ce figurine și arome le fac plăcere și oferiți-le obiecte dedicate igienei dentare cu personajele preferate. Alegeți și pasta de dinți după gust.
4 Încurajați-i să se spele după fiecare masă și să îndrăgească alimentele sănătoase, în detrimentul dulciurilor cu conținut ridicat de zahăr.
5 Faceți un ritual periodic din vizitele la medicul dentist, chiar de la apariția primilor dinți de lapte!

SIGILAREA DINŢILOR

„Cariile de pe molarul de 6 ani pot fi prevenite prin sigilarea fosetelor şi şanţurilor dentare. Metoda e simplă, nedureroasă şi se realizează în cabinet, prin aplicarea pe molar a unui material fluid. Costurile tratării problemelor dentare la copii variază, în funcție de proceduri, dar sigilarea costă cam 100 de lei”.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 18 februarie 2019
Comentarii