În timp ce unele păsări îți imită vocea și te distrează copios, altele sunt capabile să-ți analizeze conversația, să rețină cuvintele și să-ți răspundă punctual la ceea ce vorbești. Așadar, dacă vrei un animal de companie inteligent, iată ce păsări care pot vorbi poți avea acasă.

Păsări care pot vorbi

Papagalul Amazon cu coroană galbenă – Amazona ochrocephala

Este o pasăre sociabilă căreia îi place foarte mult să interacționeze cu oamenii și mai ales să cânte. Este un papagal jucăuș care se adaptează foarte ușor unui mediu nou, reține cuvinte și poate să le reproducă fără probleme, spre amuzamentul tuturor.

Papagalul Amazon cu coroană galbenă – Amazona ochrocephala

Papagalul Amazon cu cap galben – Amazona oratrix

Tot o pasăre care iubește joaca și interacțiunea frecventă, deoarece este capabilă să poarte multe conversații. Papagalul cu ceafă galbenă are capacitatea de a imita cu ușurință vocile celor din jur.

Păsări care pot vorbi – Papagalul Amazon cu cap galben – Amazona oratrix

Papagalul Amazon cu ceafă galbenă – Amazona auropalliata

Este una dintre cele mai inteligentă păsări, deoarece poate imita aproape perfect vocea oamenilor. Papagalul Amazon seamănă cu celelalte specii de mai sus, este jucăuș și îi place foarte mult să comunice. Este cel mai vocal dintre toate speciile de papagali.

Papagalul Amazon cu ceafă galbenă – Amazona auropalliata

Papagalul gri african – Psittacus erithacus

Această specie se deosebește de celelalte de mai sus prin capacitatea sa impresionantă de a înțelege logic conversațiile oamenilor și de a răspunde întrebărilor în funcție de context. Este considerat una dintre cele mai inteligente specii de pe Terra, inteligența lui fiind adesea comparată cu cea a unui copil. Acest tip de papagal învață să vorbească de la o vârstă fragedă.

Papagalul gri african – Psittacus erithacus – Păsări care pot vorbi

Mierla indiană – Gracula religiosa

Mierla indiană este una dintre păsările inteligente care iubește să cânte. Se știe despre ea faptul că folosește peste 13 fluierături diferite în natură, toate acestea cu scopul de a comunica. Este specia care poate reproduce cu ușurință vocile oamenilor și totul cu o acuratețe impresionantă. Aceasta poate imita chiar și intonația dacă aude de mai multe ori aceeași voce. Mierla face parte din lista celor mai cunoscute păsări călătoare.

Mierla indiană – Gracula religiosa

Cockatiel

Sunt păsări gingașe ce au capacitatea de a reține câteva cuvinte, iar de cele mai multe ori se ocupă cu imitarea zgomotelor de uz casnic. Le place cel mai mult să imite sonerii telefonice, alarma ceasului deșteptător sau sunetul cuptorului cu microunde. Cu un program de antrenament regulat, păsările pot învăța multe alte cuvinte.

Păsări care pot vorbi – Cockatiel

Cele mai inteligente păsări

Corbul

Sunt păsări ce au o inteligență peste medie și au capacitatea de a vâna în urechi, astfel că: o ureche distinge prada, în timp ce cealaltă fură oul. Este o pasăre capabilă să înțeleagă o cauză și să caute metode pentru a rezolva problema.

Păsări inteligente – corbul

Țicleanul

Sunt păsări foarte inteligente deoarece au capacitatea de a-și aminti lucruri despre mediul înconjurător și astfel să se orienteze în funcție de ele. Mai exact, aceste păsări se pregătesc din timp pentru iarnă ascunzând peste 30.000 de semințe, iar la nevoie îți amintesc unde au pus aproape toate semințele. Țicleanul știe și să numere și întotdeauna alege grămezile mari cu semințe.

Păsări inteligente – Țicleanul

Păsări inteligente – Ciorile

Ciorile sunt specii inteligente de păsări care pot număra până la cinci, își pot aminti fețele oamenilor și chiar pot să-și construiască unelte. Raportul dintre dimensiunea corpului și a creierului lor este asemănătoare cu cea de la maimuțe și delfini. Nu de puține ori au fost văzute în Japonia ciori care își aruncau nucile pe șosea pentru ca acestea să fie crăpate de mașinile care trec.

Specii de păsări din România – vezi care sunt cele mai cunoscute specii de păsări din țara noastră!

Cioară

În ceea ce privește învățarea la păsări aceasta presupune formarea reflexelor condiționate, prin asociație, atât prin încercare, cât și prin greșeală, prin imitarea reprezentanților altor specii ori a unei specii înrudite.

Păsările pot avea și ele personalitate și pot arăta multe sentimente specifice omului precum prietenie și dragoste alături de partenerul ori puiul lor. Ele pot suferi atunci când le moare partenerul, manifestându-și o depresie și pot arăta grijă și bunăvoință față de alte păsări.

De asemenea, păsările pot avea și simț estetic în momentul în care aleg să-și decoreze cuibul cu o serie de ornamente și flori multicolore.

Știi să deosebești cioara si corbul? Află diferențele dintre cele două păsări.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News