La Napoli ai multe motive să ajungi și un
articol viitor va avea în prim-plan un city break în orașul lui Lenu și al Linei,
cele două prietene din Tetralogia scriitoarei Elena Ferrante. Acum însă, doar
despre unul dintre aceste motive: savurarea unei pizze autentice.

Pizzeria Brandi, de la 1780, revendică locul
de naștere al pizzei, dar Pizzeria Da Michele este cea mai cunoscută după ce a
apărut în filmul “Eat Pray Love”/“Mănâncă, roagă-te, iubește”. E deținută de o
familie care susține că face pizza respectând tradiția de când a fost creată de
Michele Condurro, în 1870.

La “Da Michele”, puteți aștepta și două ore la
coadă, în fața intrării, dacă vreți să mâncați la una din cele câteva mese pe
care pizzeria le are. Puteți fi însă și norocoși și, într-o zi de septembrie,
evitând  orele de prânz și cină ale
italienilor, să aveți parte de o așteptare mult mai scurtă.

Intrarea e atât de banală că e ușor de ratat! Prima
încăpere în care intri are maximum 10 mese și un interior extrem de simplu,
tapetat cu faianță predominant albă, cum erau majoritatea bucătăriilor
românești în anii comunismului. Și, desigur, cuptorul de pizza.

Dintr-o fotografie, îți zâmbește Julia Roberts
mușcând dintr-o felie de pizza exact în locul unde te afli. Dintr-alta,
Maradona.

Cu o ridicare din sprânceană, ești  întrebat ce dorești. Se servesc doar cele
două sortimente tradiționale: Marinara, pizza cu sos de roșii, oregano și ulei
de măsline, și Margherita, care are în plus mozzarella. Ultima are și o
variantă cu extra mozzarella. Aceasta e cea mai scumpă – 5 euro.

Șirul
de 5

Comanda începe să vină în 5 minute. Mai întâi,
băuturile. Apoi câte o pizza, pe măsură ce iese din cuptor. Între timp, urmărești
cum 5 oameni muncesc pentru pizza pefectă.

Aluatul este adus dintr-o altă incintă, în
cutii de plastic albe. Ca pizza să fie autentică, aluatul a trebuit să fie
pregătit manual. Primul pizzar ia o bucată și o întinde. Al doilea, aflat
imediat lângă, pune ingredientele. Vine al treilea care așază pizza în cuptor. Al
patrulea, care e și cel mai în vârstă, stă lângă cuptor, face poze cu turiștii
asiatici, dar este foarte atent să-i facă semn celui care servește când e
momentul în care fiecare pizza trebuie scoasă din cuptor și dusă la masă.

Și vine pizza! Are un blat extrem de subțire
și nu arată foarte apetisant. După ce o mănânci însă, îți poți schimba total
părerea despre ce înseamnă o pizza bună.

Pont: Dacă nu vrei să stai la coadă, poți savura pizza mult mai rapid
alegând varianta de a o lua la pachet, în loc de a o mânca în local.

Adresa: Pizzeria Da Michele. Via Cesare
Sersale 1/3.

Cum
ajungeți

E foarte simplu. De la Castel Nuovo, pe care nu aveți cum să-l ratați, mergeți pe Via Agostino Depretis și apoi continuați pe Corso Umberto I până la intersecția cu Via Pietro Colletta, pe care faceți stânga. La 100 de metri, se bifurcă două străzi și chiar acolo, pe stânga, e “Da Michele”. De la castel sunt aproximativ 1,8 km. Ajungeți pe jos în 30 de minute.

Nu ai reușit să mănânci tot? Vezi ce faci cu resturile de pizza!

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Urmărește-ne pe Google News