Mergi direct la conținut »

Bine ați venit în Skopje, orașul care reprezintă amestecul perfect de glamour vibrant și istorie uimitoare. Un oraș al cărui ritm pulsativ vă va îndemna să îl vizitați iar și iar. Orașul care în îmbrățișarea sa crează coeziunea perfectă între modern și tradițional, între Vest și Est. Un oraș care în același timp, și derutează și încântă.

Un oraș în care vă veți îndrăgosti de mirosul de castane prăjite toamna, de asfaltul fierbinte după ploaia de vară, vă veți îmbăta de aroma liliacului primăvara și vă veți cufunda în armonia perfectă a albului înzăpezit în plină iarnă, ceea ce face Skopje să arate ca un oraș de poveste. Dacă vă veți găsi vreodată în acest oraș, pregătiți-vă să trăiți imposibilul, contradicția și farmecul incredibil care fac din Skopje un oraș unic. Uitați de ieșirile turistice tradiționale și bucurați-vă de spiritul orașului.

Experimentați Skopje ca adevărați locuitori ai orașului! Începeți cu o plimbare printre străzile din pietriș ale Vechiului Bazar. Locul în care se intersectează religiile, culturile și obiceiurile civilizațiilor care au făcut parte din orșul Skopje timp de secole. Vizitați numeroasele hanuri care datează din perioada otomană, precum și complexul de muzee în care istoria Macedoniei vă va lăsa fără cuvinte. În momentul în care veți păși pe Podul vechi de Piatră – conexiunea dintre vechi și nou, ai impresia că te afli într-un timp care sfidează modernul.

Spiritul, energia și seninătatea comercianților și meșterilor, mâncarea sau cea mai aromată cafea, sau ceaiul turcesc vă vor întâmpina într-o îmbrățișare largă pe care nu veți dori să o părăsiți. Și în timp ce vă aflați pe malul stâng al râului Vardar, aruncați o privire la Kale, cetatea orașului Skopje, una dintre cele mai izbitoare clădiri din oraș care ascunde povești vechi de secole. Skopje oferă iubitorilor de artă numeroase galerii și muzee. Muzeul Orașului Skopje vă va lăsa fără suflare de la prima vedere. Ceasul, care a rămas înghețat la ora 17:17 min, vă va spune o poveste tristă a unui oraș care, asemenea lui fenix, se ridică din cenușă și de atunci a fost cunoscut drept un oraș al solidarității.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Este vorba despre Stația Feroviară Veche, distrusă în cutremurul din anul 1963, restul clădirii fiind folosit acum ca muzeu. Apoi, Muzeul de Artă Contemporană, unde poate fi găsită una dintre cele mai izbitoare lucrări, un cadou orașului Skopje după devastatorul cutremur: lucrarea „Cap de femeie”, a marelui pictor Pablo Picasso.

Următoarele pe listă sunt Muzeul Etnologic, Muzeul de Științe Naturale, Muzeul Arheologic, Muzeul Holocaustului. Odată ce v-ați îndestulat de artă, este timpul pentru o mică pauză, și unde în altă parte decât la o tocăniță – dacă întrebați de locuitorii din Skopje, ei îți vor răspunde că nu este nimic mai bun decât o tocană de pește, de vițel sau de pui cu pâine fierbinte și ardei prăjit cu usturoi și oțet, dimineața devreme, într-una dintre celebrele cafenele ale orașului. Simțurile gastronomice satisfăcute? „Să mergem la o cafea!” De asemenea, o frază tipică, locuitorii din Skopje merg la o cafea, cel puțin o dată pe zi, adăpostiți sub umbra copacilor groși de castane din regiunea Debar Maalo.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

Însetați de istorie? Skopje vă va spune câteva povești. Satul neolitic Tumba Madzari – situat în localitatea actuală Cento, este cea mai importantă așezare din valea Skopjei, din timpul neolitic (Epoca de Piatră). Viața în această așezare a a evoluat continuu între 6000 și 4300 î.Hr. Anume aici a fost descoperită statuia ”Maica Mare”, precum și multe alte descoperiri ceramice expuse la Muzeul Macedoniei. Rătăcind printre casele reconstruite în spiritul arhitecturii neolitice, veți avea impresia că vă aflați într-o mașină a timpului, unde vei avea șansa să retrăiești și să simți cum a trait omul cu mii de ani în urmă. Următorul pe listă este Skupi – localitate situate lângă satul  Zlokukjani din Skopje.

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”
Recomandări

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”

 

Acest orășel datează din Imperiul Roman și Antichitatea Târzie și anume aici au fost descoperite diverse ziduri, un teatru, o bazilică civilă, o vilă, un spa, o bazilică creștină și o necropolă. Dacă conduceți doi kilometri nord de Skopje, veți găsi apeductul roman, construit din piatră și cărămidă, care numără 55 de arcade care se sprijină pe stâlpi masivi, construiți în secolul al XV-lea.

Aventurierii și iubitorii de natură, Skopje îi va onora cu prezența locului touristic Canionul Matka, locul în care vei deveni unul cu natura.

Înconjurat de ziduri abrupte de pietriș sălbatic vă va lua respirația. Scufundați-vă în cea mai adâncă peșteră subacvatică din Europa, Peștera Vrelo, apoi îndreptați-vă spre niște formațiuni de roci ideale pentru alpinism, sau plimbare cu caiac sau cu barca sau pur și simplu bucurați-vă de priveliște uluitoare, în timp ce una dintre cele 70 de specii de fluturi vă întâmpină cu un sărut blând. Continuați spre Vodno. Dacă întrebați locuitorii din Skopje unde arată cel mai bine Skopje, toată lumea vă va răspunde „Vidikoveț”, opriți-vă o clipă și bucurați-vă de orașul cântat de poeți. Dacă sunteți un pasionat de adrenalină, traseele Vodno vă vor oferi o plăcere reală, fie că sunteți simpli drumeți, faceți ciclism sau săriți cu parapanta.

Și încheiați ziua cu o vizită în Parcul Orașului, partea veche și lacul care a fost martorul a mii de sărutări, a iubirilor interzise și a despărțirilor atingătoare. Și aceasta este doar o parte din ceea ce vă poate oferi Skopje! Când veți pleca, încă mult timp veți fi captivat de magia „frumosului oraș!”

Pentru mai mulțe informații, consultați pagina următore www.macedonia-timeless.com

Close
Închide
  Close