Mergi direct la conținut »
(Publicitate) Ce trebuie să știi dacă vei călători în Turcia

Turcia se numără printre cele mai vânate destinații turistice pentru vacanțele de vară ale românilor. Cultura Turciei, caracterizată de tradiții interesante, orașele cu arhitectură deosebită precum și plajele superbe ale Mării Mediterane sau ale Mării Egee reprezintă principalele atracții pentru mii de vizitatori. De asemenea, Turcia este țara în care tot mai mulți români aleg să meargă pentru a-și căuta un job bine plătit.

Indiferent dacă vrei să călătorești în Țara Semilunii sau dacă îți surâde ideea unui job remote în acest stat, sunt câteva lucruri pe care orice turist trebuie să le știe. Află care sunt cele mai importante condiții de călătorie în Turcia!

Acte de care ai nevoie în Țara Semilunii

Pentru a vizita Turcia, deținerea unui pașaport este principala condiție. Dacă nu ai deja unul, poți opta pentru pașaport simplu temporar (valabil 1 an de la data eliberării) ori pentru pașaport simplu electronic (valabil 10 ani pentru adulți).

Pentru a obține un pașaport, trebuie să te prezinți la oricare dintre direcțiile avizate din țară, având la îndemână cartea de identitate și, în cazul minorilor, certificatul de naștere. În cazul în care ai deja un pașaport care a expirat, va fi necesar să îl prezinți în momentul în care depui cererea pentru noul pașaport.

Un alt detaliu important care îți va fi de folos mai ales în situația în care vrei să petreci mai mult timp în Turcia este legat de permisul de ședere. Potrivit reglementărilor Turciei, cetății străini care vizitează țara în scop turistic au dreptul să solicite permis de ședere pentru o perioadă de până la jumătate de an. Viza și permisul de ședere în statul turcesc nu sunt necesare pentru vizitele mai scurte de 90 de zile, în decurs de 6 luni de la data primei intrări pe teritoriul țării. În acest caz, cel mai probabil vei avea nevoie de un traducător română-turcă ce îți va oferi ajutor în traducerea documentelor.

Plecarea cu masina in Turcia

În cazul în care te-ai hotărât să călătorești cu mașina în Turcia, dar nu ești proprietarul mașinii, va fi nevoie să ai un document care să cuprindă acordul proprietarului de a-i conduce mașina. Practic, vei avea nevoie de o împuternicire auto provenită din partea proprietarului mașinii, ce trebuie tradusă în limba turcă, de către un traducător autorizat de Ministerul Justiției și agreat de către Consulatul/Ambasada Turciei la București.

După ce documentul este tradus, varianta pe care se merge în general pentru procura auto pentru Turcia, este legalizarea traducerii la Consulatul/Ambasada Turciei.

Cu animalul de companie în Turcia

Ai un animal de companie pe care ai vrea să-l iei cu tine în vizita din Turcia? Există și în această situație câteva aspecte pe care trebuie să le afli. Orice călător care ajunge în acest stat poate transporta maximum 2 animăluțe – doar pisici, câini sau păsări. Excepția de la regulă are loc doar în cazul în care vorbim despre pești; poți lua cu tine un acvariu cu 10 peștișori. Singurele condiții pentru a călători cu animalele de companie în Turcia sunt următoarele: necuvântătoarele trebuie să dețină certificat medical și să aibă toate vaccinurile necesare făcute și înregistrate în documentul mai sus menționat.

Restricții privind bunurile de valoare la intrarea în Turcia

Legislația Turciei prevede reglementări și restricții și în ceea ce privește bunurile de valoare ale turiștilor. Se recomandă ca toate obiectele personale de valoare să fie declarate la intrarea în țară. În această categorie se încadrează bijuteriile din metale și pietre prețioase (altele decât cele care au fost achiziționate pentru comercializare) care nu depășesc 15.000 $ care pot fi scoase sau aduse din țară. Toate bunurile de valoare de peste 15.000 $ trebuie să fie înregistrate în prealabil la intrarea în țară. Pentru produsele achiziționate care depășesc această sumă o alternativă este și dovedirea faptului că au fost cumpărate legal în Turcia.

Pentru ca vizita în Turcia să nu îți dea bătăi de cap, asigură-te că ai cu tine toate documentele necesare și că ții cont de regulile statului în ceea ce privește transportul de bunuri sau animale de companie în și de pe teritoriul țării.

 
 
Close
Close
Închide