Cum se fac cornulețele de casă

Cornulețele cu gem sau magiun sunt unul dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale românești, regăsite în aproape fiecare colț al țării. Acest preparat dulce evocă adesea amintiri din copilărie și este asociat cu momentele de sărbătoare, reuniunile de familie sau pur și simplu cu bucuria de a savura ceva făcut cu dragoste, acasă.

Deși originea exactă a acestui desert este greu de identificat, cornulețele cu gem sunt o expresie a creativității gospodinelor române, care au reușit să transforme ingrediente simple, precum făina, untul, smântâna sau untura, în mici delicii de patiserie. În funcție de regiune, acestea pot fi umplute cu gem, magiun, rahat sau nucă.

Cornulețele cu gem sunt făcute dintr-un aluat fraged, care se topește în gură. Secretul acestui aluat constă în grăsimea folosită – tradițional untură, însă în prezent multe rețete utilizează unt sau margarină. Ingredientele de bază includ făină, un agent de dospire (cum ar fi praful de copt), smântână sau iaurt pentru un plus de frăgezime, și, uneori, puțin zahăr.

Umplutura este ceea ce le conferă cornulețelor aroma specifică. În mod tradițional, se folosește magiunul de prune, dar se pot folosi tot feluri de gemuri, după preferință.

Lovitura de palat ratată la Senat. Ținta, Ilie Bolojan. Cum s-a dorit blocarea lui pentru a nu ajunge președinte interimar
Recomandări
Lovitura de palat ratată la Senat. Ținta, Ilie Bolojan. Cum s-a dorit blocarea lui pentru a nu ajunge președinte interimar

Procesul de preparare implică întinderea aluatului, tăierea acestuia în triunghiuri mici, umplerea fiecăruia cu o linguriță de gem sau magiun, și rularea în formă de cornulet. După coacere, cornulețele sunt pudrate generos cu zahăr pudră, ceea ce le conferă un aspect festiv și o textură delicată.

În funcție de zonă, există diferite variante ale rețetei. De exemplu, în Ardeal, cornulețele pot fi umplute și cu nucă sau rahat, în timp ce în Moldova magiunul rămâne umplutura preferată. În zilele noastre, multe gospodine experimentează cu aluatul, adăugând coajă de lămâie, vanilie sau chiar scorțișoară pentru un plus de savoare.

Trucuri și sfaturi pentru cornulețe fragede

  • Pentru un aluat fraged, folosește grăsimi de calitate. Untura este cea mai bună opțiune, dar dacă preferi o variantă mai ușoară, poți folosi unt cu un conținut ridicat de grăsime (82%).
  • Adaugă ingredientele lichide (grăsimea, smântâna, ouăle) treptat în amestecul de făină, pentru a evita formarea unui aluat prea tare sau prea moale.
  • Frământă aluatul doar cât este necesar pentru a omogeniza ingredientele. Frământatul excesiv activează glutenul din făină, ceea ce poate face cornulețele tari.
  • Alege un gem sau magiun gros, care nu curge în timpul coacerii. Dacă gemul este prea lichid, îl poți amesteca cu puțină nucă măcinată, pesmet sau biscuiți zdrobiți, pentru a-l îngroșa.
Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Cotroceni. Ilie Bolojan e noul președinte interimar al României
Recomandări
Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Cotroceni. Ilie Bolojan e noul președinte interimar al României
  • Întinde aluatul la o grosime de 2-3 mm pentru cornulețe fragede. Dacă aluatul este prea subțire, se va rupe la rulare, iar dacă este prea gros, cornulețele pot deveni greu de mestecat.
  • Coace cornulețele la o temperatură moderată (170-180°C) pentru a permite o coacere uniformă fără a le arde. De obicei, 12-15 minute sunt suficiente, dar verifică-le să nu se rumenească prea tare.

Rețete de cornulețe cu gem sau magiun

Cornulețele cu gem sau magiun sunt nelipsite de pe mesele românilor de Crăciun, Paște sau alte sărbători importante, dar pot fi un desert perfect pentru orice zi. Sunt preferate nu doar pentru gustul lor delicios, ci și pentru faptul că pot fi pregătite în avans și păstrate proaspete timp de câteva zile.

Cornulețe fragede cu borș și gem

Cornulețe fragede cu borș și gem
Cornulețe fragede cu borș și gem

Ingrediente:

pentru aluat:

  • o cană de untură,
  • o ceaşcă de borş,
  • două plicuri de drojdie uscată,
  • sare,
  • făină cât cuprinde,
  • coaja rasă a unei lămâi,
  • zahăr pudră;
Putin poate fi obligat să întrerupă războiul din Ucraina: „Se apropie de finalul inevitabil, resursele pentru acțiuni ofensive ulterioare se epuizează”
Recomandări
Putin poate fi obligat să întrerupă războiul din Ucraina: „Se apropie de finalul inevitabil, resursele pentru acțiuni ofensive ulterioare se epuizează”

pentru umplutură:

  • gem (din orice fructe, la alegere, dar foarte bine legat).

Mod de preparare: într-un vas încăpător, se amestecă untura la temperatura camerei, ca să se înmoaie. Se toarnă peste ea borşul, drojdia, sarea, coaja de lămâie şi apoi făina. Se amestecă întâi cu lingura, apoi, pe măsură ce se adaugă făină şi compoziţia devine mai fermă, se frământă cu mâna până când capătă consistenţa aluatului de cozonac.

Se lasă să crească circa o oră, apoi se întinde foaia cu făcăleţul şi se taie triunghiuri. În mijlocul fiecărui triunghi se pune umplutură şi se rulează. Se aşază cornuleţele în tavă, astfel încât să nu se atingă între ele şi se bagă tava în cuptorul preîncălzit. Se coc 20-25 de minute, după care se scoate tava şi se pudrează cornuleţele cu zahăr cât sunt calde.

Cornulețe fragede cu gem și rahat

Reţete de cornuleţe cu gem sau magiun
Cornulețe fragede cu gem și rahat

Ingrediente:

  • un pachet de unt sau margarină;
  • un pahar (250 ml) apă minerală;
  • o lingură zahăr; un pliculeț zahăr vanilat;
  • o linguriță praf de copt;
  • 100 ml ulei;
  • o lingură zeamă de lămâie;
  • un praf sare;
  • făină – cât cuprinde.

Combină cca 400 g de făină cu sarea, zahărul, praful de copt și zahărul vanilat. „Desfă” apoi margarina înmuiată în amestecul de ingrediente uscate, folosind o furculiță. Adaugă apa minerală, zeama de lămâie și uleiul, apoi continuă să frămânți pentru minim 10 minute, adăugând făina pe parcurs, până ce obții un aluat perfect omogen și elastic.

Lasă aluatul să se odihnească 30 de minute. Taie-l în 6 sau mai multe bucăți, pe care le rotunjești și le întinzi subțire, într-o formă cât mai apropiat de forma rotundă, folosind sucitorul. Odată obținut un cerc subțire de aluat, taie triunghiuri, dând cercul întâi în două, apoi în 4, apoi în 8. În capătul rotunjit al fiecărui triunghi așază puțin gem sau rahat, apoi rulează cornulețele de post către vârful ascuțit al triunghiului. Dă cornulețele la copt pentru 20-25 de minute, însă nu le permite să se rumenească bine, ci scoate-le înainte. La final, pudrează-le cu zahăr.

Cornulețe cu gem și nucă

Cornulețe cu gem și nucă
Cornulețe cu gem și nucă

Ingrediente:

  • 100 g unt;
  • 200 g făină;
  • 40 g zahăr;
  • zahăr pudră pentru servit.
  • gem, după preferință;
  • 50 g nucă.

Făina se amestecă bine cu zahărul. Se adaugă untul moale, tăiat cuburi și se frământă. Se adună aluatul într-o bilă și se dă la rece pentru 30 de minute. Se scoate de la frigider și se mai se frământă pe masa presărată cu puțină făină.

Se întinde și se taie triunghiuri care se umplu cu miez de nucă și gem, după preferință, apoi se rulează. Se așază în tava de copt tapetată cu hârtie și se coc 10 minute. Rețeta de cornulețe este gata. Se trec calde prin zahăr pudră.

Cornulețe cu magiun și untură

Cornulețe cu magiun și untură
Cornulețe cu magiun și untură

Ingrediente

  • 400 g făină
  • 150 g untură
  • 100 ml smântână
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200 g magiun de prune
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Amestecă untura cu smântâna și oul până obții o compoziție omogenă. Adaugă sarea și făina treptat, frământând ușor până se formează un aluat compact și nelipicios. Nu frământa excesiv.

Pune aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru o oră.

Întinde aluatul într-o foaie subțire, taie-l în triunghiuri mici. Pune câte o linguriță de magiun pe baza fiecărui triunghi și rulează-le spre vârf.

Așază cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt și coace-le la 180°C timp de 12-15 minute, până devin ușor aurii.

Pudrează-le cu zahăr pudră.

Cornulețe cu gem de caise

  • 500 g făină
  • 200 g unt (rece)
  • 100 ml iaurt
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 praf de sare
  • 150 g gem de caise
  • Zahăr vanilat pentru pudrare

Mod de preparare

Taie untul rece în cubulețe și amestecă-l cu făina până obții o textură nisipoasă. Adaugă zahărul pudră, iaurtul și sarea, apoi frământă rapid un aluat omogen.

Împachetează aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider 30 de minute.

Întinde aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, la o grosime de 3 mm. Taie cercuri cu un pahar și pune câte o jumătate de linguriță de gem pe fiecare. Îndoaie cercurile în jumătate și sigilează marginile.

Așază cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt și coace-le la 170°C timp de aproximativ 15 minute.

După răcire, pudrează-le cu zahăr vanilat.

Descoperă și – Cornulețe de post – rețete cu aluat fraged de cornulețe fără untură

Cornulețe dospite cu magiun

Cornulețe dospite cu magiun
Cornulețe dospite cu magiun

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 100 g zahăr
  • 200 ml lapte călduț
  • 100 ml ulei
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200 g magiun de prune

Mod de preparare

Dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr. Lasă 10 minute să se activeze.

Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul și sarea. Adaugă amestecul de drojdie, oul bătut și uleiul. Frământă până obții un aluat elastic și nelipicios.

Acoperă aluatul cu un șervet și lasă-l la dospit o oră, până își dublează volumul.

Împarte aluatul în bile mici, întinde-le sub formă de discuri și pune o linguriță de magiun în mijloc. Sigilează marginile și modelează-le sub formă de cornulețe.

Așază cornulețele în tava unsă sau tapetată și coace-le la 180°C timp de 20 de minute.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Noi nu aveam banii la comun. Aveam până și două frigidere diferite. Dacă mergeam la cumpărături, ne puneam separatorul între”. Ți se face pielea de găină dacă auzi ce i-a mărturisit Alina Sorescu lui Cătălin Măruță, despre mariajul ei cu Alexandru Ciucu. De ce nu a putut divorța mai devreme
Unica.ro
„Noi nu aveam banii la comun. Aveam până și două frigidere diferite. Dacă mergeam la cumpărături, ne puneam separatorul între”. Ți se face pielea de găină dacă auzi ce i-a mărturisit Alina Sorescu lui Cătălin Măruță, despre mariajul ei cu Alexandru Ciucu. De ce nu a putut divorța mai devreme
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după ce a demisionat din funcția de Președinte al României. Va beneficia de cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un fost șef de stat
Viva.ro
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după ce a demisionat din funcția de Președinte al României. Va beneficia de cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un fost șef de stat
Știrea zilei în televiziune! SUPERVEDETA noastră revine la TV după o lungă pauză! A semnat cu ANTENA 1
Libertateapentrufemei.ro
Știrea zilei în televiziune! SUPERVEDETA noastră revine la TV după o lungă pauză! A semnat cu ANTENA 1
Halucinant: Un bărbat ar fi fost vizitat de polițiști după ce a postat pe Facebook un dialog imaginar între ministrul de Interne și Călin Georgescu
Adevarul.ro
Halucinant: Un bărbat ar fi fost vizitat de polițiști după ce a postat pe Facebook un dialog imaginar între ministrul de Interne și Călin Georgescu
Alexandru Papadopol, PRIMA REACȚIE după ce fosta lui soție, Ioana Ginghină, a dezvăluit că actorul se recăsătorește zilele următoare
Elle.ro
Alexandru Papadopol, PRIMA REACȚIE după ce fosta lui soție, Ioana Ginghină, a dezvăluit că actorul se recăsătorește zilele următoare
NEATENȚIA ar putea s-o coste scump pe Laura Vicol! Ce au descoperit procurorii DIICOT în declarația ei de avere. DETALIUL care ar putea face diferența în dosarul NORDIS
Unica.ro
NEATENȚIA ar putea s-o coste scump pe Laura Vicol! Ce au descoperit procurorii DIICOT în declarația ei de avere. DETALIUL care ar putea face diferența în dosarul NORDIS
"12 lei? E pomană". ANAF a redeschis două magazine unde vinde marfa confiscată. Odată cumpărate, produsele nu pot fi schimbate sau returnate
Observatornews.ro
"12 lei? E pomană". ANAF a redeschis două magazine unde vinde marfa confiscată. Odată cumpărate, produsele nu pot fi schimbate sau returnate
Horoscop 12 februarie 2025. Vărsătorii sunt în elementul lor, dar în lipsa unor preocupări se pot simți asaltați de situații pe care nu le înțeleg
HOROSCOP
Horoscop 12 februarie 2025. Vărsătorii sunt în elementul lor, dar în lipsa unor preocupări se pot simți asaltați de situații pe care nu le înțeleg

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI