Cornuri umplute – un preparat simplu și delicios

Cornurile sunt preparate foarte populare și se regăsesc sub diverse forme și dimensiuni, în funcție de tradițiile locale. În țările mediteraneene, cum ar fi Italia sau Spania, pot avea umpluturi inspirate de aromele regionale, cum ar fi crema de fistic sau dulceața de portocale. În Europa de Est, ingredientele tradiționale precum gemul, dulceața sau brânza dulce sunt foarte comune.

În America de Nord, de exemplu, cornurile sunt mai mari și mai decadente, fiind adesea decorate cu ciocolată, caramel sau glazură colorată. În Asia, cornurile umplute pot conține ingrediente neobișnuite pentru gusturile europene, cum ar fi orezul sau miso.

Cornurile umplute sunt iubite peste tot pentru că oferă un echilibru între textura bogată a aluatului și diversitatea umpluturilor, satisfăcând toate gusturile. Fie că sunt făcute din foitaj sau din aluat fraged, ele rămân un simbol al răsfățului culinar.

Cornuri din foitaj umplute

Cornurile din foitaj sau, și mai popular, croasantele sunt recunoscute pentru textura lor stratificată și crocantă, obținută prin procesul laborios de împăturire a aluatului cu unt. Foitajul este baza pentru cornurile de tip croasant, care sunt foarte populare în Franța și în întreaga lume. De obicei, aceste cornuri sunt umplute cu cremă de ciocolată, gem, marțipan sau cremă de vanilie, iar în unele cazuri, chiar cu ingrediente sărate precum brânză sau șuncă.

Imagini greu de privit din centrele unde copiii cu dizabilități erau ținuți încuiați cu zăvoare, ca să nu iasă din camere, în Mureș
Recomandări
Imagini greu de privit din centrele unde copiii cu dizabilități erau ținuți încuiați cu zăvoare, ca să nu iasă din camere, în Mureș

Cornurile de foitaj sunt foarte apreciate datorită texturii lor aerate și stratificate. Ele sunt des întâlnite în cafenele și sunt servite adesea ca parte a unui mic-dejun elegant, alături de cafea sau ceai.

Cornuri din aluat fraged

Cornurile din aluat fraged sunt mai dense și mai sfărâmicioase, având o textură asemănătoare biscuiților. Acestea sunt populare în special în Europa Centrală și de Est, unde sunt cunoscute pentru umpluturile bogate precum nucă, mac, gem de prune sau cremă de vanilie. Aluatul fraged este mai ușor de preparat decât cel de foitaj și are o consistență care se topește în gură, ceea ce le face foarte apreciate.

Aceste cornuri sunt mai degrabă deserturi de casă, asociate cu sărbători sau cu evenimente speciale. Uneori, sunt presărate cu zahăr pudră sau cu glazură pentru un aspect și un gust mai festive.

Rețete de cornuri umplute cu gem

Cornurile umplute cu gem sunt o alegere clasică pentru deserturi sau gustări dulci, fiind extrem de populare datorită simplității ușurinței cu care se pot prepara.

Aceste cornuri pot fi pregătite din aluat de foitaj, aluat dospit sau aluat fraged. Alegerea aluatului influențează textura finală – foitajul oferă o crustă crocantă și stratificată, aluatul dospit este pufos și moale, iar aluatul fraged are o consistență sfărâmicioasă.

Povestea tinerei care a plecat în Italia la 15 ani din Gherţa Mare şi a ajuns antreprenoare, cu patru localuri şi o firmă de construcţii. „Mă simt liberă, am învățat că poți să începi oricând de la zero”
Recomandări
Povestea tinerei care a plecat în Italia la 15 ani din Gherţa Mare şi a ajuns antreprenoare, cu patru localuri şi o firmă de construcţii. „Mă simt liberă, am învățat că poți să începi oricând de la zero”

Gemul poate fi de diferite tipuri, cum ar fi gem de caise, prune, căpșuni, fructe de pădure sau vișine. Aromele de fructe adaugă o notă dulce și acrișoară care echilibrează gustul aluatului.

Cornuri din foitaj umplute cu gem

Cornuri din foitaj umplute cu gem
Cornuri din foitaj umplute cu gem

Ingrediente

  • 500 g aluat de foitaj
  • 150 g gem de caise sau alt gem preferat
  • 1 ou pentru uns
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Dacă folosiți aluat de foitaj congelat, lăsați-l să se dezghețe complet la temperatura camerei. Întindeți-l ușor cu sucitorul pe o suprafață presărată cu puțină făină.

Tăiați aluatul în triunghiuri de aproximativ 8 cm lățime la bază.

Puneți câte o linguriță de gem de caise aproape de baza fiecărui triunghi. Rulați triunghiurile începând de la bază către vârf, formând cornuri.

Așezați cornurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu vârful triunghiului dedesubt. Bateți oul și ungeți cornurile pentru o glazură lucioasă. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 15-20 de minute, până devin aurii.

Român judecat pentru ucidere din culpă după moartea unui zilier. Obligațiile proprietarilor care lucrează în gospodărie cu prieteni sau vecini
Recomandări
Român judecat pentru ucidere din culpă după moartea unui zilier. Obligațiile proprietarilor care lucrează în gospodărie cu prieteni sau vecini

După ce s-au răcit, presărați zahăr pudră deasupra.

Descoperă și – Reţete de pere în foitaj – un desert delicios și rafinat

Cornulețe fragede umplute cu gem

Cornulețe fragede umplute cu gem
Cornulețe fragede umplute cu gem

Ingrediente:

  • 300 g făină
  • 150 g unt rece
  • 100 g zahăr pudră
  • două gălbenușuri
  • două linguri de smântână grasă
  • Gem de prune sau după preferințe
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul pudră. Adăugați untul rece tăiat cubulețe și frământați rapid cu degetele până obțineți o textură nisipoasă. Adăugați gălbenușurile și smântâna, frământând ușor până când aluatul devine omogen. Înveliți-l în folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.

Întindeți aluatul răcit într-o foaie subțire (aproximativ 4 mm). Tăiați-l în pătrate de dimensiunea dorită. Puneți câte o linguriță de gem de prune pe fiecare pătrat, apoi împăturiți-le sub formă de cornuri sau rulouri simple.

Așezați cornurile pe o tavă cu hârtie de copt și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20-25 de minute, până devin ușor aurii. După ce se răcesc, le puteți pudra cu zahăr.

Cornuri din aluat dospit umplute cu gem

Cornuri din aluat dospit umplute cu gem
Cornuri din aluat dospit umplute cu gem

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 100 g zahăr
  • 200 ml lapte călduț
  • 50 g unt topit
  • două ouă
  • 1 praf de sare
  • 200 g gem de vișine
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Într-un bol mic, dizolvați drojdia și o lingură de zahăr în laptele călduț. Lăsați să stea 10 minute până devine spumoasă. Într-un bol mare, amestecați făina cu zahărul rămas și sarea. Adăugați laptele cu drojdie, untul topit și ouăle. Frământați până obțineți un aluat elastic și nelipicios. Acoperiți-l și lăsați-l să crească timp de o oră, până își dublează volumul.

Împărțiți aluatul în 12 bucăți egale. Întindeți fiecare bucată într-un cerc și puneți o linguriță de gem în centru. Rulați aluatul pentru a forma cornuri.

Puneți cornurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele. Acoperiți-le și lăsați-le să mai crească 30 de minute.

Bateți oul și ungeți cornurile, apoi coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20-25 de minute, până devin aurii.

Pot fi savurate calde sau reci, fiind ideale pentru un mic-dejun sau o gustare.

Rețete de cornuri umplute cu ciocolată

Cornurile umplute cu ciocolată sunt o opțiune irezistibilă, foarte populară în rândul iubitorilor de dulciuri.

Cornurile cu ciocolată sunt o alegere perfectă pentru un mic-dejun rapid și energizant sau pentru o gustare de după-amiază. Când sunt servite calde, ciocolata din interior devine parțial topită, oferind o explozie de arome și texturi care încântă simțurile. După gust și preferințe, se pot adăuga alune, nuci, migdale sau fistic.

Cornuri cu ciocolată din aluat dospit cu lapte

Reţete de cornuri umplute cu gem sau ciocolată
Cornuri cu ciocolată din aluat dospit cu lapte

Ingrediente:

  • 600 g făină
  • 150 g cremă de ciocolată (de tip Nutella)
  • 10 g drojdie uscată
  • 250 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • două ouă
  • 80 g unt topit
  • o linguriță esență de vanilie
  • 1 ou pentru uns
  • o lingură cacao pentru decor

Mod de preparare

Amestecați drojdia cu o lingură de zahăr și laptele călduț. Lăsați amestecul să se activeze 10 minute. Într-un bol mare, combinați făina cu zahărul rămas. Adăugați ouăle, untul topit, vanilia și amestecul de drojdie. Frământați până obțineți un aluat elastic. Acoperiți și lăsați-l să crească o oră, până își dublează volumul.

Împărțiți aluatul în opt, zece sau douăsprezece bucăți egale, în funcție de cât de mari vreți să fie cornurile. Întindeți fiecare bucată într-un cerc, puneți o linguriță de cremă de ciocolată în centru și pliați marginile, sigilând bine pentru a forma cornuri mici.

Puneți cornurile pe o tavă cu hârtie de copt și lăsați-le să mai crească 30 de minute.

Ungeți cornurile cu ou bătut și presărați puțină cacao deasupra. Coaceți-le la 180°C timp de 20-25 de minute, până devin aurii.

Serviți-le calde, așa ciocolata din interior va fi moale și savuroasă.

Cornuri din foitaj umplute cu ciocolată – rețeta rapidă

Cornuri din foietaj umplute cu ciocolată - rețeta rapidă
Cornuri din foitaj umplute cu ciocolată – rețeta rapidă

Ingrediente:

  • 400 g aluat de foitaj
  • 100 g ciocolată neagră, ruptă în pătrățele
  • 1 ou pentru uns
  • o lingură lapte
  • Fulgi de migdale pentru decor

Mod de preparare

Întindeți aluatul de foitaj pe o suprafață presărată cu puțină făină, formând un dreptunghi de aproximativ 3 mm grosime.
Tăiați aluatul în triunghiuri de dimensiuni medii. Așezați câte un pătrățel de ciocolată pe baza fiecărui triunghi. Rulați aluatul începând de la bază către vârf, formând astfel croasantele.
Așezați cornurile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bateți oul cu laptele și ungeți cornurile cu o pensulă de bucătărie sau cu un șervețel. Presărați fulgi de migdale deasupra. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180-200°C timp de 10-15 minute, până devin aurii și crocante.
Lăsați-le să se răcească puțin și savurați-le călduțe alături de o ceașcă de cafea.

Descoperă și Rețete de pateuri cu brânză

Sursă foto – Shutterstock.com.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Viva.ro
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Libertateapentrufemei.ro
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Patru zodii care vor fi sub protecția lui Dumnezeu în februarie 2025. Se bucură doar de lucruri minunate
FANATIK.RO
Patru zodii care vor fi sub protecția lui Dumnezeu în februarie 2025. Se bucură doar de lucruri minunate
Surpriză! Mario Fresh este în Bali alături de o bombă sexy care nu este deloc străină de luminile reflectoarelor. Imaginile au ajuns imediat virale
Unica.ro
Surpriză! Mario Fresh este în Bali alături de o bombă sexy care nu este deloc străină de luminile reflectoarelor. Imaginile au ajuns imediat virale
"Mi-au apărut dintr-o dată în față, am fost orbit". O bătrână de 87 de ani a murit pe loc, după ce un şofer de 18 ani a intrat în plin în motocultorul în care se afla
Observatornews.ro
"Mi-au apărut dintr-o dată în față, am fost orbit". O bătrână de 87 de ani a murit pe loc, după ce un şofer de 18 ani a intrat în plin în motocultorul în care se afla
Horoscop 11 ianuarie 2025. Berbecii ar fi bine să evite complicațiile de orice fel, chiar și pe cele pe care le provocă pentru că le fac plăcere
HOROSCOP
Horoscop 11 ianuarie 2025. Berbecii ar fi bine să evite complicațiile de orice fel, chiar și pe cele pe care le provocă pentru că le fac plăcere

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI