Cuprins:
Despre merele coapte și beneficiile lor
Merele sunt o sursă valoroasă de fibre, vitamine (în special vitamina C) și antioxidanți, având efecte benefice asupra sănătății digestive, imunității și prevenției bolilor cronice.
Chiar și atunci când le preparăm termic, multe dintre beneficiile merelor sunt încă disponibile, chiar dacă vitaminele se pierd atunci când facem mere coapte.
Fibrele solubile și insolubile rămân în mare parte intacte, mai ales dacă le coacem cu tot cu coajă. Aceste fibre continuă să contribuie la sănătatea digestivă, reglarea tranzitului intestinal și scăderea colesterolului.
Și mineralele precum potasiul, fosforul și calciul se păstrează, deoarece acestea nu sunt afectate de temperatură.
Ce-i drept, atunci când facem mere coapte, Vitamina C este cea mai sensibilă la căldură, iar în timpul coacerii o bună parte din conținutul acesteia se pierde.
Cu toate acestea, gustul dulce și plăcut al merelor coapte poate reduce pofta de dulciuri nesănătoase, fiind o alternativă bună de desert.
Astfel, chiar dacă o parte din nutrienți se diminuează, merele coapte continuă să fie o sursă valoroasă de fibre, antioxidanți și minerale, integrându-se excelent într-o alimentație echilibrată, atât pentru plăcerea gustului, cât și pentru sprijinirea sănătății.
Cum faci mere coapte
Merele coapte sunt poate cel mai rapid desert, ușor de preparat și destul de la îndemână. Merele se pot coace ca atare, pe o folie de copt, în cuptorul încins, simple sau presărate cu un praf de scorțișoară și un strop de miere. De asemenea, se pot face un pic mai elegant, cu unt, dulceață și nuci, ori cu alte ingrediente, după preferință.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/mere-coapte-1024x680.jpg)
Mere coapte cu nucă – rețetă
- 4 mere potrivit de mari
- 20-30 g unt
- 1 lingura zahăr
- 2 lingurite dulceaţă de vişine sau cireşe
- 3-4 linguri fulgi de migdale sau nucă tocată
Mod de preparare
Se încinge cuptorul. Merele se spală şi se curăţă de coajă doar 1-2 cm în jurul codiţei. Se curăţă apoi cu vârful unui cuţit şi de seminţe, având grijă să nu se străpungă la bază. Se amestecă dulceaţa cu fulgii de migdale sau nuca tocată.
În fiecare măr se pune câte un vârf de cuţit de unt, apoi se presară câteva cristale de zahăr şi se umple cu câte o linguriţă de dulceaţă amestecată cu fulgi de migdale. Se aşază merele astfel umplute într-un vas uns cu unt, ales după dimensiunea merelor.
Se coc în cuptorul încins, la foc mijlociu, 25-30 minute. Merele sunt bine coapte, dacă se pot străpunge uşor cu o scobitoare.
Se scot pe un platou, se lasă să se răcească şi se servesc.
Rețete de prăjituri cu mere coapte
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/prajitura-cu-branza-si-mere-1024x683.jpg)
Prăjitură cu brânză și mere coapte
Pentru umplutură
- 2 ouă
- 3-4 linguri zahăr pudră
- 2 pliculete zahăr vanilat
- 6 mere
- 150 g brânză dulce
- 2 lingurite făină
Pentru aluat
- 200 g făină
- 75 g zahăr
- 100 g unt sau margarină
- unt şi făină pentru tapetat tava
Mod de preparare
Se freacă untul cu zahărul, apoi se adaugă făina cernută şi 2-3 linguri de apă rece. Se frământă până se omogenizează, se acoperă cu o folie transparentă şi se bagă la frigider 30 de minute. Se unge tava cu unt şi cu făină şi se dă drumul la cuptor.
Se întinde aluatul într-o foaie subţire în tava deja pregătită, se acoperă din nou si se dă la rece.
Brânza se amestecă cu ouăle, zahărul pudră, vanilia şi coaja de lămâie şi se toarnă în tavă. Peste crema de brânză se pun feliile de mere tăiate, se mai presară zahăr şi se bagă la cuptorul încins 30 de minute, iar în ultimele 10 minute se reduce focul la jumătate.
După ce s-a răcit se pudrează cu zahăr şi se ornează cu frunzuliţ e de mentă.
Prăjitură cu mere coapte și aluat de post
Ingrediente
Pentru aluat
- 300 g făină
- 200 g margarină
- 6 linguri zahăr
- 1 cana apă minerală
- 1 pachet praf de copt stins în zeamă de lămâie
- vanilie
- coaja rasă de la 2 lămâi
Pentru umplutură
- 6-8 mere
- 100 g migdale
- dulceaţă de vişine
- 5-6 linguri zahăr
- scorţişoară
- zahăr vanilat
- frunzuliţe de mentă
- zahăr pudră
- frişcă vegetală
Mod de preparare
Se freacă margarina cu zahărul şi zahărul vanilat până când devin spumoase, se adaugă coaja de lămâie, praful de copt stins în zeama de lămâie, apa minerală şi la sfârşit făina cernută.
Se amestecă uşor, cu un tel, în sensul acelor de ceasornic şi se toarnă în tava tapetată cu margarină şi făină. Se bagă în cuptorul bine încins şi se lasă să crească 20 de minute.
Separat se curăţă merele de coajă şi se scot cotoarele. Merele se dau prin zahăr tos şi se umplu cu migdale măcinate amestecate cu stafide, coajă de lămâie, iar deasupra se pun vişine din dulceaţă.
Merele umplute se aşază în tava cu aluatul pe jumătate crescut, se presară scorţişoară şi se mai lasă 20 de minute în cuptor să se rumenească. Prăjitura cu mere se serveşte rece, pudrată cu zahăr şi ornată cu frunze de mentă şi frişcă.
Descoperă și Reţete de prăjituri și plăcinte cu mere de post
Tort cu mere și nuci
Ingrediente
- 6 ouă
- 12 linguri zahăr
- 7 linguri făină
- 50 g unt topit
- esenţă de vanilie
- sare
- coaja de la o lămâie
- 10 mere
- 150 g nuci
- 1 lingura miere
Mod de preparare
Se pregăteşte pentru început tava pentru blatul de tort. Se tapetează cu unt şi făină sau cu hârtie de copt şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120°C.
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Peste gălbenuşuri se pune puţină sare iar albuşurile se bat spumă. Se adaugă zahărul în ploaie, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi se bat bine până nu se mai simte deloc zahărul. Apoi se pun gălbenuşurile, untul care s-a topit din timp şi s-a şi răcit şi, la sfârşit, făina cernută. Se amestecă încet să nu se formeze cocoloaşe şi se toarnă în tava specială de tort.
Merele se curăţă de coajă şi de cotorul din mijloc şi se lasă întregi. Când blatul mai are foarte puţin până să se rumenească, se pun şi merele crestate şi unse cu miere şi se mai bagă la cuptor la aceeaşi temperatură să se coacă foarte bine.
Se pregăteşte şi cranţul din zahăr ars cu nuci, iar când tortul este gata se toarnă în formă de floare peste mere şi se lasă să se răcească, iar apoi se bagă la frigider ca să fie şi mai bun. Merele îşi lasă zeama în blat iar cranţul se înmoaie şi dă un gust deosebit tortului. (Sursă – retete.unica.ro)
Mere coapte în aluat fraged
Una dintre cele mai rapide rețete de prăjituri cu mere coapte este cea cu aluat congelat, care merită încercată atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție.
Ingrediente
- 300 g aluat fraged congelat
- 4 mere potrivit de mari
- 50 g migdale sau nuci tocate mărunt
- 50 g unt
- 100 g stafide
- 50 g seminţe decojite de floarea soarelui
- 1 lingura zahăr
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare
Într-o crăticioară cu fundul mai gros, se topeşte untul, apoi se adaugă zahărul, migdalele, stafidele şi seminţele de floarea soarelui. Se amestecă cu o lingură de lemn, la foc mic, până se caramelizează puţin. Aluatul se desface şi se taie în patru pătrate cu latura de aproximativ 15 cm.
Merele se spală, apoi se taie la fiecare câte un capac şi se curăţă de seminţe. Se aşază pe bucăţile din aluat şi se pune în fiecare câte o parte din umplutura caramelizată. Se adună colţurile aluatului deasupra merelor şi se prind prin presare. Se pun apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou şi se coc în cuptorul încins, la foc potrivit, 20-25 minute.
Prăjitură pufoasă cu mere coapte
Una dintre cele mai apreciate prăjituri cu mere coapte este cea cu blat pufos și aromat.
- 4 mere mari, dulci-acrișoare
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 lingură miere (opțional)
- 1 lingură suc de lămâie
Pentru aluat:
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 100 ml ulei
- 150 ml lapte
- 250 g făină
- 10 g praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat sau esență de vanilie
- Un praf de sare
Pentru decor:
- Zahăr pudră
- Nuci mărunțite sau fulgi de migdale
Mod de preparare
Spală merele, curăță-le de coajă dacă dorești (dar poți păstra coaja pentru mai multe fibre), scoate cotorul și taie-le cubulețe. Pune-le într-un bol, stropește cu suc de lămâie, presară scorțișoară și amestecă ușor.
Opțional, adaugă mierea și amestecă.
Pune merele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le 15-20 de minute la 180°C, cât să se înmoaie ușor, dar să nu devină terci. Lasă-le să se răcească.
Într-un bol, bate ouăle cu zahărul și praful de sare până devin spumoase. Adaugă uleiul treptat, apoi laptele și vanilia, amestecând continuu.
Cerne făina amestecată cu praful de copt și încorporează ușor, cu o spatulă, pentru a păstra aerarea aluatului.
Tapetează o tavă (aprox. 20×30 cm) cu hârtie de copt. Toarnă jumătate din aluat în tavă. Pune merele coapte uniform peste aluat. Toarnă restul de aluat deasupra și nivelează ușor. Opțional, presară deasupra nuci mărunțite sau fulgi de migdale.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 35-40 de minute, până devine aurie și trece testul scobitorii.
Sursă foto – freepik.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_7fc969ca2b4345e1184f82ae7891767b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_f2bda224c1e818bdb0daae1799b1e9fb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_c15f5420b83139371174f04fb0ea444c.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_e539330d2ed1f664e0574d84d9e02571.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_d3ec2f51f707654612e3a81f98607cbf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0f9f2f4b20376dd9e7acde236f8be2ef.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_ba151958255af1810c57d325b348f055.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_be41485b2b0be6854ba3988c3a333c72.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_86e17366f78dfafc98fd4d5383322104.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_18fe410099cd9aab9ad7c579b3ca36fd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_d18f37ef3bcf640af028f4163550bd2c.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_4a7d56f1cc08015fb63160c438be386a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_0efd305b19d732461a1b629b3daa81a5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_9088a5c2c510f16f2a4b2e3a270afe20.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_89acfd4eb0d959f96f06e19c9d37be97.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/284_5291c695d391d406acbc4a9164894626.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_770cad084be37b61df438727c6ac32ba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_48cf961394c0f0faba3e26f36bfff505.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_630751873948665683898790b58bc02c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/288_6816828dd07b3b2972ca9b348d794f4a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_d404c5375a8fb2971f9cf7bdf972fed0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/289_c1df3b3a57139adc47ef918a4d426ae0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_3940ca0d2015a0da5ade116eb74a7f71.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_7f79a6658dd83fa8498228cf54322040.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/retete-de-prajitur-cu-mere-coapte.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/204_2a00ed6f73135851249c8c049e1c7e6a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/204_455229e0a0fa361a2c53e829973831c5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/perchezitii-politie.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/mark-kimmitt-profimedia-0072558460.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/287_fde71ee6e7ff309ef5954027d2886f72.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/287_922e5d7b856f19e9278c1ae5ffc11bae.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/08/anamaria-prodan-si-laurentiu-reghecampf-1-scaled.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/salman-khan-alaturi-de-iulia-vantur-si-parintii-acesteia.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_ef03fd44bcbf04f23c42ffea40387f07.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_9d388878247b5436a4ddb13c3162474e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_0ae48b251a7b409545b102ae395f5489.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_8469b890b5a10123ec5db3eed208b876.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/florin-mitroi-presedinte-consiliul-judetean-constanta.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/radu-miruta-2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/meniu-masa-de-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/11/brasov-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/sapun-inox.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cocacola.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/horoscop-18-decembrie-2025.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/tineri-canta-colinde.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/pesteaprajit-farfurie.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/colinde-scurte-pentru-copii-usor-de-invatat.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2020/12/cand-impodobim-bradul-de-craciun-traditia-si-semnificatia-pomului-de-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/locomotiva-tren-calatori.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/group-happy-friends-eating-burgers-scaled.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/accident-zebra-iasi-baza-3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/ninsoare-oras.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/bolojan-hepta.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/nato-profimedia.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/trump-oval-profimedia.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/alexandru-nazare-profimedia.jpg)
dabaca2020 23.07.2025, 21:06
Wwoauu ,,Multumesc foarte mult ptr ,retetele grozave ,Am notat tot si le predau sotiei ,sa nu se plictiseasca !Multumim si mai asteptam .
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.