Despre usturoi și beneficiile sale

Usturoiul, cunoscut științific sub denumirea de Allium sativum, este una dintre cele mai vechi și apreciate plante cultivate de omenire. Se crede că ar fi originar din regiunile Asiei Centrale, însă usturoiul a fost răspândit de-a lungul timpului în toate colțurile lumii, fiind utilizat atât ca aliment, cât și ca medicament natural.

Această plantă erbacee perenă face parte din familia Amaryllidaceae și este apropiată de ceapă, praz și arpagic. Se dezvoltă sub pământ prin formarea unui bulb compus din mai mulți căței, fiecare protejat de o membrană subțire. La suprafață, usturoiul dezvoltă frunze lungi și înguste, iar vara produce flori albe sau rozalii, adunate în inflorescențe globulare. În sol, bulbii săi stochează substanțe cu proprietăți aromatice și terapeutice deosebite, ceea ce face ca usturoiul să fie atât de valoros.

În bucătărie, usturoiul este un ingredient nelipsit, apreciat pentru aroma sa intensă, ușor picantă și pentru capacitatea de a îmbogăți gustul oricărui preparat. Se folosește atât în stare crudă, cât și gătit, iar metodele de preparare îi pot modifica subtil gustul – de la înțepător și iute când este proaspăt, la dulceag și delicat atunci când este copt sau prăjit ușor.

Câți bani au costat zborurile speciale ale lui Klaus Iohannis în 11 ani (2015-2025). DOCUMENTE
Recomandări
Câți bani au costat zborurile speciale ale lui Klaus Iohannis în 11 ani (2015-2025). DOCUMENTE

Beneficiile usturoiului

Dincolo de rolul său culinar, usturoiul este considerat un adevărat elixir al sănătății. Bogat în compuși sulfurați, cum ar fi alicina, acesta are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice puternice. Studiile au arătat că usturoiul poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului „rău” (LDL) și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

De asemenea, consumul regulat de usturoi poate sprijini sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte mai eficient împotriva infecțiilor. Este folosit de secole în medicina tradițională pentru tratarea răcelilor, a durerilor de gât și chiar a problemelor digestive. Unele cercetări sugerează că usturoiul ar putea avea efecte benefice și în prevenirea anumitor tipuri de cancer, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

Pe lângă toate acestea, usturoiul are și utilizări externe – este folosit în remedii pentru piele, împotriva negilor sau infecțiilor fungice, datorită efectului său antiseptic.

Rețete de supă cremă de usturoi

Supa cremă de usturoi este un preparat delicat, cu o textură fină și un gust bogat, dar surprinzător de echilibrat. Deși usturoiul are o reputație puternică datorită aromei sale intense, atunci când este gătit corect, acesta capătă o dulceață subtilă și o savoare profundă.

„Regina” contractelor cu statul: cum a ajuns Mihaela Neagu de la o benzinărie în Lehliu la peste 1.000 de contracte cu fonduri publice
Recomandări
„Regina” contractelor cu statul: cum a ajuns Mihaela Neagu de la o benzinărie în Lehliu la peste 1.000 de contracte cu fonduri publice

Supa cremă de usturoi este apreciată în multe bucătării ale lumii, având influențe din gastronomia franceză, spaniolă, est-europeană și mediteraneeană. În unele regiuni, este preparată într-un mod simplu, doar cu usturoi, cartofi și smântână, în timp ce în altele i se adaugă condimente, ierburi sau chiar brânzeturi pentru un plus de savoare.

Supă cremă de usturoi – rețeta turcească

Supă cremă de usturoi - rețeta turcească
Supă cremă de usturoi – rețeta turcească

Ingrediente

  • 4 căpățâni de usturoi
  • 2 cepe mari
  • 4 linguri unt
  • 4 linguri făină
  • 500 ml lapte
  • 500 ml vin alb
  • 500 ml supă de legume
  • sare
  • piper
  • chimen

Mod de preparare

Usturoiul şi ceapa se curăţă şi se spală. Usturoiul se toacă mărunt, iar ceapa se taie rondele şi se separă inelele unele de altele.

Într-o oală potrivită, se pune untul la topit, la foc mic. Se adaugă usturoiul, se sărează şi se piperează, se amestecă bine şi se lasă la călit, până se împrăştie în încăpere aroma puternică. Se adaugă făina şi se amestecă încontinuu, să nu se formeze cocoloaşe. Imediat, se toarnă laptele, continuând amestecarea. Se pun şi inelele de ceapă.

Donald Trump și Vladimir Putin au vorbit o oră și jumătate la telefon. Comunicatul lung al Kremlinului și primele reacții de la Casa Albă
Recomandări
Donald Trump și Vladimir Putin au vorbit o oră și jumătate la telefon. Comunicatul lung al Kremlinului și primele reacții de la Casa Albă

Când sosul are o consistenţă omogenă, se toarnă vinul, amestecând. După 3-4 minute, se adaugă şi supa de legume, se acoperă vasul şi se lasă la fiert, până când inelele de ceapă se înmoaie. Se mai amestecă din când în când.

Se serveşte fierbinte, ornată cu chimen, crutoane sau cu pâine prăjită.

Supă cremă de usturoi cu smântână

Supă cremă de usturoi cu smântână
Supă cremă de usturoi cu smântână

Ingrediente:

  • 1 căpățână mare de usturoi
  • 1 ceapă albă medie
  • 1 cartof mare
  • 30 g unt
  • 500 ml supă de pui sau legume
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • Sare și piper după gust
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Crutoane pentru servire

Mod de preparare:

Curăță usturoiul și călește-l în unt, împreună cu ceapa tocată mărunt, până devin aurii și moi.

Adaugă cartoful curățat și tăiat cuburi, apoi toarnă supa caldă și lasă la fiert 20 de minute, până ce cartofii se sfărâmă ușor.

Pasează totul cu un blender până obții o cremă fină. Încorporează smântâna și mai lasă la foc mic 3-4 minute, fără să fiarbă.

Asezonează cu sare și piper, apoi servește cu crutoane crocante și un strop de ulei de măsline.

Supă cremă de usturoi cu lapte de cocos

Ingrediente:

  • 2 căpățâni de usturoi
  • 1 praz (partea albă)
  • 2 cartofi mici
  • 600 ml supă de legume
  • 100 ml lapte de cocos
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 lingură parmezan ras
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • Fulgi de migdale pentru decor

Mod de preparare:

Pune usturoiul întreg, necurățat, într-o tavă și stropește-l cu puțin ulei. Coace-l la 180°C timp de 20 de minute, până devine cremos.

Separat, călește prazul tocat în ulei de măsline, apoi adaugă cartofii cuburi și supa. Fierbe timp de 15 minute.

Scoate usturoiul copt din coajă și adaugă-l în supă. Pasează cu blenderul până obții o consistență fină.
Încorporează laptele de cocos, parmezanul și oregano, mai fierbe 2 minute și asezonează. Adaugă puțin suc de lămâie pentru prospețime.

Servește cu fulgi de migdale prăjiți pentru o notă crocantă.

Supă cremă de usturoi cu ciuperci

Supă cremă de usturoi cu ciuperci
Supă cremă de usturoi cu ciuperci
  • 1 căpățână mare de usturoi
  • 300 g ciuperci champignon sau pleurotus
  • 1 ceapă albă
  • 1 cartof mediu
  • 500 ml supă de legume sau de pui
  • 150 ml smântână pentru gătit
  • 1 lingură unt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • 1 crenguță cimbru proaspăt
  • 2 linguri parmezan ras (opțional)
  • Câteva felii de ciuperci trase la tigaie pentru decor

Mod de preparare

Curăță cățeii de usturoi și feliază-i subțire. Într-o oală, călește ceapa tocată și usturoiul în unt și ulei de măsline, la foc mic, până devin aurii și moi. Taie ciupercile felii și pune-le în oală, amestecând ușor. Gătește-le 5-7 minute până își lasă apa și devin aromate.

Adaugă cartoful tăiat cuburi, supa de legume și crenguța de cimbru. Fierbe timp de 15-20 de minute, până când cartoful este fraged. Scoate crenguța de cimbru, apoi pasează supa cu un blender de mână până devine fină și cremoasă.

Încorporează smântâna și, dacă dorești, parmezanul ras. Mai pune 2-3 minute la foc mic, fără să dea în clocot. Toarnă supa în boluri și decorează cu felii de ciuperci trase la tigaie și un strop de ulei de măsline.

Supă cremă de usturoi verde

  • 1 legătură mare de usturoi verde
  • 1 ceapă verde
  • 1 cartof mare
  • 500 ml supă de legume
  • 100 ml lapte sau smântână lichidă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Semințe de susan sau crutoane pentru decor

Mod de preparare

Toacă usturoiul verde și ceapa verde rondele. Curăță cartoful și taie-l cuburi. Într-o oală, încălzește uleiul și sotează ceapa verde și usturoiul verde timp de 3-4 minute, până devin moi, dar fără să se rumenească.

Adaugă cartoful și supa de legume, apoi lasă la fiert 15-20 de minute, până ce cartoful este bine pătruns.

Pasează supa până obții o textură fină. Adaugă laptele sau smântâna și mai lasă la foc mic 2 minute. Condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie pentru prospețime.

Presară semințe de susan sau crutoane crocante și servește imediat.

Descoperă și Reţete deosebite de mujdei: Mujdei ţigănesc, mujdei cu usturoi verde

Cum faci cele mai bune crutoane pentru supa cremă

Crutoane de casă
Crutoane de casă

Ingrediente:

  • 4 felii de pâine (albă, integrală sau ciabatta)
  • 2 linguri ulei de măsline sau unt topit
  • 1 cățel de usturoi (opțional, pentru un plus de aromă)
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • oregano uscat sau cimbru
  • boia dulce (sau iute, după preferință)

Mod de preparare

Taie feliile de pâine în cuburi de dimensiuni egale (aproximativ 1-1,5 cm). Dacă folosești pâine mai veche, crutoanele vor fi și mai crocante.

Într-un bol, amestecă uleiul de măsline (sau untul topit) cu usturoiul pisat, sarea, piperul, oregano și boiaua. Dacă vrei un gust mai intens, lasă amestecul să stea 5 minute înainte de utilizare.

Toarnă amestecul peste bucățile de pâine și amestecă-le bine cu mâinile sau cu o spatulă, astfel încât să fie acoperite uniform.

Le poți face la cuptor sau la tigaie.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și așază crutoanele într-un singur strat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace timp de 10-15 minute, amestecând la jumătatea timpului, până devin aurii și crocante.

Sau încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu și rumenește crutoanele, amestecând constant, timp de 5-7 minute.

Dacă vrei crutoane mai speciale, poți adăuga parmezan ras, ierburi proaspete sau un strop de zeamă de lămâie pentru un gust deosebit.

Lasă crutoanele să se răcească puțin și apoi folosește-le pentru supe.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Unica.ro
Elena Băsescu, schimbată total în ultimii ani. Cum arată la 44 de ani, după 3 copii, mezina lui Traian Băsescu / FOTO
Uluitor cum arăta Anca Alexandrescu pe vremea când avea 20 de ani, era tunsă scurt de tot și purta ținute sexy. Momentul despre care spune că a fost „cumplit” pe atunci
Viva.ro
Uluitor cum arăta Anca Alexandrescu pe vremea când avea 20 de ani, era tunsă scurt de tot și purta ținute sexy. Momentul despre care spune că a fost „cumplit” pe atunci
O recunoști? A fost soția unui mare actor român, a suferit enorm după divorț, dar acum s-a reinventat! După lacrimi vin și zâmbete, și-a schimbat viața la 55 de ani. Felicitări, doamnă, să fie într-un ceas bun!
Libertateapentrufemei.ro
O recunoști? A fost soția unui mare actor român, a suferit enorm după divorț, dar acum s-a reinventat! După lacrimi vin și zâmbete, și-a schimbat viața la 55 de ani. Felicitări, doamnă, să fie într-un ceas bun!
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
Adevarul.ro
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
DIVORȚUL momentul în showbiz-ul din România. Celebrul actor a anunțat despărțirea de soția lui, cu care are două fetițe: „Nu m-am ferit...”
Elle.ro
DIVORȚUL momentul în showbiz-ul din România. Celebrul actor a anunțat despărțirea de soția lui, cu care are două fetițe: „Nu m-am ferit...”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Aproape un milion de români s-au trezit cu salariile tăiate. Angajaţii care au pierdut 700 de lei, de la o lună la alta
Observatornews.ro
Aproape un milion de români s-au trezit cu salariile tăiate. Angajaţii care au pierdut 700 de lei, de la o lună la alta
Horoscop 19 martie 2025. Berbecii resimt și astăzi presiunea provocată de restanțele de care trebuie să se ocupe, fără a le mai putea amâna
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2025. Berbecii resimt și astăzi presiunea provocată de restanțele de care trebuie să se ocupe, fără a le mai putea amâna

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI