Cuprins:
Arpagicul este considerat unul dintre cele mai populare condimente și mirodenii și se folosește pentru a da gust multor preparate culinare. Descoperă ce rețete poți încerca acasă cu arpagic.
Ce este arpagicul
Arpagicul face parte din genul Allium (usturoi,) a fost cultivat încă din Evul Mediu și este considerat unul dintre cele mai populare condimente, mirodenii și ierburi aromatice.
Perioada sa de înflorire este între lunile mai și august, însă tulpinile proaspete pot fi recoltate aproape pe toată durata anului. Au înălțimea de până la 15 cm și sunt tubulare, asemenea culturii de ceapă verde. Gustul este asemănător cu cel al cepei, iar mirosul cu cel de usturoi.
Leguma este bogată în vitamine C, A, B6, E și K, dar conține și nutrienți esențiali precum calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu, zinc, sodiu, fibre, grăsimi, carbohidrați și apă.
Arpagicul mai este denumit și ceapa de salată și este planta ușor mai coaptă spre deosebire de ceapa verde. Pentru consum sunt recomandate doar frunzele de arpagic, deoarece au o aromă intensă plăcută.
Ceapa verde mai este adesea denumită și arpagic, însă ea are baze albe, lungi și subțiri și frunze verzi. De la ceapă poate fi folosită atât baza, cât și frunzele.
Beneficiile consumului de arpagic
Inflamația poate sta la baza mai multor afecțiuni, ba chiar poate dezvolta boli autoimune sau tulburări neurodegenerative. Arpagicul este o sursă bogată de antioxidanți, iar asta îl transformă într-un tratament natural pentru reducerea inflamației. Frunzele de arpagic ajută la reducerea stresului oxidativ.
Compușii din leguma proaspătă sunt un adjuvant pentru disconfortul digestiv și luptă pentru a elimina bacteriile ce pot ajunge în sistemul gastrointestinal și pot provoca infecții. Leguma are o mare putere de a crește eficiența absorbției nutrienților din intestine.
Datorită conținutului de vitamina K, arpagicul este benefic pentru coagularea sângelui și menținerea sănătoasă a oaselor. Vitamina K poate îmbunătăți densitatea mineralelor osoase și poate reduce riscul de fracturi.
Rețete cu arpagic
Omletă cu arpagic
Ingrediente
- 4 ouă;
- O legătură de arpagic verde;
- Un ardei roșu;
- Brânză feta sau telemea;
- Sare, piper, ulei.
Mod de preparare
Toacă arpagicul mărunt. Bate ouăle, adaugă peste arpagic, brânză rasă și ardeiul tocat cubulețe. Pune omleta pe foc, în puțin ulei, întoarce-o pe ambele părți până când este făcută.
Ai făcut cea mai simplă omletă cu arpagic pe care o poți consuma cu puțină brânză rasă deasupra și salată verde.
Plăcintă cu brânză, arpagic și mărar
Ingrediente
- 6 foi de plăcintă;
- 500 g telemea;
- 500 g brânză proaspătă de vaci;
- 200 g smântână grasă;
- 3 ouă;
- 50 g unt moale;
- o legătură de arpagic;
- o legătură mărar verde;
- un ou pentru uns deasupra.
Mod de preparare
Se unge tava cu unt moale. Se amestecă telemeaua răzuită cu brânză proaspătă și smântâna. Se taie arpagicul mărunt, la fel și mărarul.
Se adaugă peste compoziția de brânză și ceapă, mărarul și ouăle. Se amestecă bine totul. Se ia o foaie și se pune o parte din umplutura, se întinde foarte bine, în strat subțire.
Se pun câteva bucățele de unt ici și colo. Acesta se va topi și va frăgezi foile. Se rulează, se bagă capetele înăuntru ca să nu curgă umplutura, apoi se așază în tavă.
La fel se face și cu celelalte foi. Se unge plăcinta deaupra cu ou bătut cu sare. În felul acesta, plăcinta va fi foarte moale și va avea un aspect rumen-auriu.
Se bagă la cuptor încălzit la 180 de grade și se lasă aproximativ 30 de minute, până când plăcinta este rumenită pe deasupra.
Brioșe cu arpagic și șuncă
Ingrediente
- două ouă;
- 250 g făină;
- 150 g brânză cheddar;
- 150 g șuncă;
- 245 ml lapte;
- o legătură arpagic verde;
- o linguriță praf de copt, sare și piper după gust.
Mod de preparare
Amestecă făina, brânza, șunca, sarea și piperul până când se omogenizează. Într-un bol separat, bate ouăle cu laptele. Fă o gaură în amestecul de mai sus și adaugă, treptat, ouăle bătute.
Amestecă ușor până se combină. Într-o tavă de brioșe care nu lipește, adaugă cu lingura aluatul. Pune în fiecare formă de brioșă umplută cu aluat și câteva fire de arpagic verde pe care l-ai tăiat mărunt.
Dă la cuptor 15-20 de minute. Brioșele sunt gata și se pot servi atât calde cât și reci. Poftă bună!
Salată orientală cu arpagic
Ingrediente
- 500 g cartofi (fierți în coajă);
- castraveţi murați;
- 2 ardei gogoșar murați;
- 100 g măsline;
- 2-3 fire de arpagic verde;
- două ouă;
- 40 g muştar;
- pătrunjel proaspăt;
- 100 ml ulei;
- sare, piper.
Mod de preparare
Castraveții, ardeii şi măslinele se taie mărunt, la fel şi cartofi după ce au fiert și s-au răcit puțin. Taie mărunt și arpagicul verde.
Pentru maioneză, un ou se fierbe şi altul se separă de albuş. Se combină cu muştarul şi uleiul.
Se amestecă toate ingredientele într-un bol, se adaugă și sosul de maioneză făcut și se pune salata la rece pentru 30 de minute.
Ficăței cu arpagic verde
Ingrediente
- 500-600 de grame ficăței de pui;
- o legături de arpagic verde;
- o legătură usturoi verde;
- două linguri de miere;
- două legături de pătrunjel verde;
- sare, piper, ulei.
Mod de preparare
Ficățeii de pui se spală și se taie în cubulețe mici, se curăță bine de pielițe și se pun în tigaie cu două linguri de ulei. Usturoiul și arpagicul verde se spală bine de pământ, se curăță și se toacă mărunt. Se pun în tigaie împreună cu ficățeii.
Opțional se pot adăuga roșii cherry. Se adaugă două linguri de miere (zahăr) și se călesc bine ficățeii la foc potrivit. Se lasă să se prăjească bine acoperiți de un capac până când sunt bine pătrunși.
Când sunt aproape gata, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și puțin piper. Se oprește focul, se adaugă sare după gust și se servesc calzi cu piure sau garnitură de legume.
Sursă info: ncbi.nlm.nih.gov
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Macronutrienţii şi micronutrienţii. Ce sunt și care sunt diferenţele