Descoperă lucruri interesante și curiozități despre rinocer:

Cum arată rinocerul în sălbăticie

Rinocerii sunt mamifere mari, erbivore, identificate prin aspectul lor caracteristic. Cuvântul „rinocer” provine din grecescul „rhinos” (nas) și „ceros” (corn). Există cinci specii și 11 subspecii de rinocer, unii au două coarne, în timp ce alții au unul singur

Cea mai mare specie de rinocer este rinocerul alb. Crește până 4 metri lungime și până 1,8 m de la copită până la umăr. Cântărește în jur de 2.300 de kilograme.

Cea mai mică specie de rinocer este rinocerul de Sumatra. Crește până la 3 m lungime și până 1,5 m, de la copită până la umăr. Rinocerul de Sumatra cântărește aproximativ 800 kg.

Cum arată rinocerul

Rinocerii negri, rinocerii albi și rinocerii de Sumatra au două coarne. Rinocerii din Java și rinocerii mai mari cu un singur corn au unul. La rinocerul negru, cornul din față poate crește până 130 de centimetri, în timp ce cornul din spate poate crește până la aproximativ 50 de cm, conform International Rhino Foundation. Coarnele unui rinocer alb sunt puțin mai mici, iar coarnele unui rinocer din Sumatra sunt de aproximativ 25 până la 79 cm pentru față și mai puțin de 7 cm pentru cel din spate. Cornul cel mai mare al rinocerului cu un singur corn este de 20 până la 61 cm, iar rinocerii din Java au un corn care este de aproximativ 25 cm lungime.

În prezent, există doar cinci specii de rinocer supraviețuitoare. Două dintre aceste specii sunt native din Africa și trei din Asia de sud. Trei din cele cinci specii — rinocerul javanez, rinocerul de Sumatra și rinocerul negru — sunt amenințate critic. Rinocerul indian este amenințat, în sălbăticie existând mai puțin de 2.500 de indivizi. Rinocerul alb este clasificat ca vulnerabil, cu aproximativ 14.500 de indivizi în sălbăticie.

Africa de Sud adăpostește încă cele mai mari populații de rinoceri din întreaga lume.

În anul 2011, în Africa de Sud au fost uciși 443 rinoceri iar în anul 2010 au fost uciși 333 de rinoceri.

Unde trăiește rinocerul

Rinocerii albi și rinocerii negri trăiesc în pajiștile și luncile inundabile din estul și sudul Africii. Rinocerii mai mari cu un singur corn pot fi găsiți în mlaștinile și pădurile tropicale din nordul Indiei și sudul Nepalului. Rinocerii de Sumatra și Java se găsesc numai în zone mici din mlaștinile și pădurile tropicale din Malaezia și Indonezia.

Rinocerii își petrec zilele și nopțile la pășunat și dorm doar în cele mai calde părți ale zilei. În rarele momente în care nu mănâncă, petrec timpul în băi cu noroi. Aceste băi îi ajută la protejarea de gândaci, iar noroiul este o protecție solară naturală.

Deși rinocerii sunt adesea solitari, ocazional formează grupuri. Aceste grupuri sunt formate dintr-o femelă și descendenții ei. Un bărbat dominant stăpânește asupra unui teritoriu. Masculul va permite unor masculi subdominați să trăiască pe teritoriul său. Femelele se plimbă liber pe mai multe teritorii diferite.

Ce mănâncă rinocerul

Rinocerii sunt ierbivori, ceea ce înseamnă că mănâncă doar vegetație. Tipul de vegetație pe care îl mănâncă variază în funcție de specie. Acest lucru se datorează faptului că botul lor are forme diferite pentru a putea mânca diferite tipuri de alimente. De exemplu, rinocerul negru mănâncă copaci sau tufișuri, deoarece buzele sale lungi îi permit să culeagă frunze și fructe de sus. Rinocerul alb are un bot în formă plată care îi permite să se apropie de sol pentru a mânca iarbă.

  • Descoperă lucruri interesante și curiozități despre elefant

Curiozități despre rinocer

Cornul de rinocer
  • Deoarece coarnele rinocerilor sunt folosite în medicina populară pentru presupusele lor proprietăți vindecătoare, rinocerii au fost vânați aproape până la dispariție. Coarnele lor sunt uneori vândute ca trofee sau decorațiuni, dar mai des sunt măcinate și folosite în medicina tradițională chineză. Pulberea este adesea adăugată în alimente sau preparată într-un ceai, în credința că coarnele sunt un afrodisiac puternic, un remediu pentru mahmureală și un tratament pentru febră, reumatism, gută și alte tulburări.
  • Coarnele de rinocer sunt făcute din cheratina, care este, de asemenea, componenta cheie a părului uman și a unghiilor. Scanările CT au arătat depozite minerale dense de calciu și melanină în miezul cornului. Calciul face cornul mai puternic, iar melanina îl protejează de razele UV ale soarelui, conform oamenilor de știință de la Universitatea Ohio.
  • Coarnele de rinocer au tendința de a se curba înapoi, spre cap, deoarece keratina din față crește mai repede decât cheratina din spate.Exteriorul cornului este destul de moale și poate fi uzat sau ascuțit după ani de utilizare. Dacă un corn se rupe, acesta poate crește treptat înapoi.
  • La fiecare doi ani și jumătate până la cinci ani, o femelă de rinocer va da naștere. Femelele de rinocer își poartă puii pentru o perioadă de gestație de 15 până la 16 luni. De obicei, au doar un pui la un moment dat, deși uneori au gemeni. La naștere, puii de rinocer, care se numesc viței, sunt încă destul de mari, de la 40 până la 64 kg.
  • Pe la 3 ani, vițelul va pleca singur. Un rinocer poate trăi până la 45 de ani.

Urmărește-ne pe Google News