Susține Caută
  • Ultimele știri
  • Alegeri București
  • Exclusiv
  • Opinii
  • Video
  • Tehnologie
  • 5 știri
  • Newslettere
  • Bine pentru tine
  • Puterea unui lider
  • Știri Verificate by Factual
  • Economisește inteligent (P)
  • Sănătatea ca stil de viață! (P)
  • Inspirație financiară (P)
  • De la A la Zero Riscuri (P)
  • Alternative fără fum (P)
| Lifestyle | Sănătate și Fitness

Rucola – ce este, cum se mănâncă și ce beneficii au frunzele de rucola

Alina Serea
Actualizat pe 30 mart. 2021, 12:50
 1 comentariu

Cuprins:

Cuprins:

  • Rucola – beneficii și proprietăți
    • Menține sănătatea sistemului osos și celui cardiovascular
    • Afrodisiac natural
    • Reduce durerile de stomac
    • Ajută la detoxifierea organismului
    • Protejează vederea
    • Valori nutriționale pentru 100 de grame de rucola:
  • Diferența dintre rucola și păpădie
  • Rețete cu rucola
  • Salată cu rucola și pui
  • Salată de rucola cu nuci
  • Pizza cu rucola
  • Guacamole cu rucola
  • Pesto cu rucola
  • Paste cu rucola
  • Rucola – beneficii și proprietăți
    • Menține sănătatea sistemului osos și celui cardiovascular
    • Afrodisiac natural
    • Reduce durerile de stomac
    • Ajută la detoxifierea organismului
    • Protejează vederea
    • Valori nutriționale pentru 100 de grame de rucola:
  • Diferența dintre rucola și păpădie
  • Rețete cu rucola
  • Salată cu rucola și pui
  • Salată de rucola cu nuci
  • Pizza cu rucola
  • Guacamole cu rucola
  • Pesto cu rucola
  • Paste cu rucola

Rucola, o plantă care se folosește frecvent în ultimul timp și pe plaiurile mioritice, are multe beneficii pentru sănătate și dă un gust deosebit atunci când este adăugată ca ingredient în rețete de salate, paste sau pizza.

Rucola este cunoscută în România drept voinicică și, în ciuda faptului că multă lume o confundă cu păpădia, cele două sunt plante diferite. Rucola are multiple proprietăți nutritive și aduce beneficii semnificative sănătății.

Rucola – beneficii și proprietăți

Deși se crede că rucola este un tip de salată, rucola este de fapt din familia brassicaceae, ceea ce înseamnă că se înrudește cu broccoli, conopida și varza.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Săracă în calorii, rucola are o compoziţie complexă din punct de vedere nutriţional. Este o sursă importantă de vitamine (A, C, K, folat), minerale, beta-caroten şi anumiţi compuşi chimici cu rol antiinflamator.

Această plantă este cultivată și folosită în bucătăria italienească, încă din cele mai vechi timpuri. În timpul Imperiului Roman, rucola era extrem de apreciată pentru calitățile sale afrodisiace.

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, rucola are multiple beneficii pentru sănătate:

Menține sănătatea sistemului osos și celui cardiovascular

Numită și arugula, planta aduce un aport însemnat de vitamine: A, C și K, esențiale în susținerea sistemului osos și cel cardiovascular.

Afrodisiac natural

Rucola era cunoscută în antichitate ca fiind un afrodisiac puternic. Romanii i-au descoperit calitățile și au folosit-o în combinație cu lavanda, pentru a prepara poțiuni cu efect afrodisiac.

Reduce durerile de stomac

Rucola este un remediu de succes împotriva gastritei, reprezentând o alternativa sigură şi naturală a tratamentului împotriva afecţiunilor stomacului. Reduce secreţia acidă a acestuia şi mediază activitatea hormonală pentru remedierea gastritei.

De asemenea, este bogată în nutrienţi activi, care susţin digestia.

Ajută la detoxifierea organismului

Este o sursă de sulforan – o substanţã care ajută la detoxifierea naturalã a organismului și are proprietăți antiinflamatoare.

Protejează vederea

Conține carotenoizi, antioxidanți care protejează sănătatea ochilor pe măsură ce intaintăm în vârstă.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de rucola:

  • Calorii: 5
  • Fibre: 1 g
  • Vitamina K: 22 mg
  • Vitamina A: 475 mg
  • Acid folic: 19 mg
  • Vitamina C: 6 mg
  • Calciu: 32 mg

Diferența dintre rucola și păpădie

Chiar dacă frunzele de rucola și păpădie arată foarte asemănător, cele două sunt plante diferite. Chiar și așa, ambele au valori nutriționale importante și pot fi folosite în salate și alte preparate culinare.

O altă diferență între frunzele de rucola și păpădie o reprezintă gustul, care, deși asemănător, are fiecare câte o particularitate. Primele au un gust ușor piperat, pe când celelalte ușor amărui.

În ceea ce privește beneficiile aduse organismului, atât rucola, cât și păpădia sunt surse importante de calciu, proteine, fibre.

Spre exemplu, 100 grame de rucola are un conținut de 32 mg de calciu, pe când frunzele de păpădie conțin 45 mg.

Rucola conține 3,65 g de carbohidrați într-o sută de grame, pe când păpădia 9,2 g. Frunzele de păpădie conțin 3,44 mg de vitamina E la suta de grame, față de rucola, care conține doar 0,43 mg.

  • Descoperă cele mai apreciate verdețuri de primăvară

Rețete cu rucola

Cu un gust ce are nuanțe de nucă, ușor amărui, rucola se potrivește foarte bine în salate, pizza, paste și în alte rețete culinare delicioase.

Salată cu rucola și pui

Diferența dintre rucola și păpădie

Ingrediente:

  • 2 piepţi de pui
  • 300 g rucola
  • 1 salată verde
  • 3-4 roşii
  • 1 ardei roşu
  • sare, piper, cimbru – după gust
  • 1 ceapă roşie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1-2 lingurite oţet balsamic
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare :

Curăţă şi spală salata verde şi rucola şi se lasă să se scurgă. Curăţă ceapa, ardeiul şi taie-le cubuleţe, ca pentru salată. Rupe frunzele de salată şi rucola şi se pun într-un bol împreună cu celelalte legume.Separat, spală pieptul în câteva ape şi lasă să se scurgă. Taie fâşii, se condimentează cu sare, piper şi cimbru, unge cu unt şi lasă așa câteva minute. În acest timp, pregăteşte grătarul și pune bucăţile de piept, la rumenit.

Pieptul de pui se taie bucățele care se pun în bol împreună cu salata, roşiile tăiate felii şi celelalte legume şi se condimentează cu sare, piper şi ulei de măsline. Adaugă oţetul balsamic şi zeamă de lămâie, după gust și salata de pui și rucola este gata.

Salată de rucola cu nuci

Salată cu rucola și pui

Ingrediente:

  • 400 g Rucola
  • 150 g Parmezan ras
  • 100 g Nuci
  • Ulei de măsline
  • Sare
  • Piper
  • Oțet balsamic

Mod de preparare:

Rucola se rupe în două-trei, se sărează și se lasă deoparte. Parmezanul se taie fâșii subțiri .Într-o farfurie se pune rucola, se condimentează cu sare și piper, deasupra se așază parmezanul și nucile și se stropește totul cu oțet balsamic.

Pizza cu rucola

Ingrediente:

  • Pentru blat: 200 g făină,
  • 4 g drojdie,
  • 1 praf de sare,
  • 75 ml apă caldă,
  • ½ linguriţă zahăr,
  • 2 linguri ulei.
  • 5 linguri suc de roşii,
  • 50 g mozzarella,
  • 3 felii prosciutto crudo,
  • rucola;

Mod de preparare :

Drojdia şi zahărul se pun împreună în apă caldă, apoi se pun peste făina amestecată cu sare. Se toarnă și uleiul și se frământă până când aluatul nu se mai este lipicios.

Se acoperă aluatul de pizza şi se lasă să crească, într-un loc cald, până când îşi dublează volumul. Se întinde o foaie din aluat, peste care se pune sosul de roşii şi mozzarella rasă. Se bagă pizza la cuptor, la foc mic, până se rumeneşte uşor aluatul pe margini. După ce este gata pizza se pu deasupra fâşii de prosciutto crudo şi frunze de rucola.

Guacamole cu rucola

Salată de rucola cu nuci

Ingrediente:

  • 1 avocado bine copt
  • 1 ceapă verde
  • o mână mică de frunze de rucola
  • 1 roșie mare
  • sare, piper
  • o linguriță zeamă de lămâie
  • un fir, două de pătrunjel

Mod de preparare:

Se pasează avocado și se amestecă cu ceapa verde și rucola tăiate mărunt. Se adaugă roșia tăiată cuburi mici, sare, piper, sucul de lămâie și pătrunjelul tocat. Se poate mânca simplu, pe pâine prăjită sau se poate adăuga un ou ochi moale deasupra.

Pesto cu rucola

Pizza cu rucola

Ingrediente:

  • 150 g rucola
  • 80 g migdale sau nuci
  • 2 cătei usturoi
  • 50 gr parmezan
  • 100 ml ulei de masline
  • sare

Mod de preparare pesto:

Toate ingredientele, mai puțin uleiul de măsline se pun într-un blender până când se obține o compoziție omogenă. Apoi se adaugă treptat uleiul de măsline și lăsăm la voteză foarte mică. Când ajunge la o consistență cremoasă, punem pesto în borcan și îl acoperim cu un strat de ulei de măsline. Astfel, poate fi păstrat la frigider 5-6 zile.

Paste cu rucola

Guacamole cu rucola și ou

Ingrediente:

  • 300 g paste
  • 200 g măsline
  • 150 g rucola
  • 5 roșii mai mari
  • oregano și busuioc
  • 2 căței de ursturoi tocați
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Punem pe foc cratița cu apă și sare iar când fierbe se adaugă pastele. Se scurg după ce sunt fierte. Tăiem rosile în cuburi, le punem în cratița iar în momentul în care au început să fiarbă luăm de pe foc și adăugăm măslinele care au fost în prealabil introduse în apa fiartă și strecurate, pentru a nu influența culoarea sosului. Adăugăm sare și piper după gust, busuioc și oregano. Această compoziție o vom pune peste pastele calde și adăugăm rucola la final și puțin ulei de măsline.

Poftă bună!

Share  1 comentariu
 Urmărește-ne pe Google News Abonati-va la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informatii
Parteneri
GSP.RO
Georgina Rodriguez nu s-a putut abține în momentul în care Cristiano Ronaldo a cerut-o în căsătorie: „După 10 ani de așteptare...”
GSP.RO
E căpitan la Milan și are de ales în continuare între România și Italia: „Nu se știe niciodată” + Ce sfaturi a primit de la Modric
Citeşte şi:
Sănătate și Fitness
Untișor – ce este și de ce este atât de popular în România?
Sănătate și Fitness
Ceapa verde – proprietăți, beneficii și rețete cu ceapă verde
Sănătate și Fitness
Leurda – ce gust are și ce rețete delicioase poți găti cu ea
  •  Retete culinare 
         
   
Close
Share pe FacebookShare pe Whatsapp Share pe Whatsapp Share pe XShare pe LinkedIn
Libertatea.ro
  • Ultimele știri
    • Știri România
    • Știri Externe
    • Politică
    • Bani și Afaceri
    • Educație
    • Tehnologie
    • Video
  • Opinii
  • Alegeri București
  • Divertisment
    • Monden
    • Muzică și Filme
  • Lifestyle
    • Horoscop
    • Relații
    • Sănătate și Fitness
    • Cultură și Vacanțe
  • Retete culinare
  • Fructe si legume
  • Ingrijirea plantelor
  • Cele mai citite știri
Informații utile
  • Despre Libertatea
  • Echipa
  • Publicitate
  • Politica de confidențialitate
  • Politica editorială
  • Termeni și Conditii
  • Abonamente
  • Autori
  • Subiecte
  • Persoane
  • Sitemap
Ringier România
  • Libertatea pentru femei
  • Unica.ro
  • Program TV
  • Avantaje
  • ELLE
  • Gazeta Sporturilor
  • Stiri mondene
  • Calculator sarcina
  • Ajută Copiii
  • Locuri de muncă
  • Imobiliare.ro
  • Jobradar24
  • Imoradar24
  • Colecții Libertatea
© 2025 Ringier Romania. Toate drepturile rezervate
Caută pe Libertatea:
  • ROMÂNIA
    • Știri România
    • Știri Locale
    • Politică
    • Investigații
    • Educație
  • INTERNAȚIONAL
    • Știri Externe
    • Război în Ucraina
  • AFACERI
    • Bani și Afaceri
    • Auto
    • Locuri de muncă
    • Imobiliare.ro
    • eJobs.ro
  • DIVERTISMENT
    • Monden
    • Horoscop
    • Muzică și Filme
    • Cultură și Vacanțe
  • ȘTIINȚĂ
    • Știri Știință
    • Schimbări climatice
  • SĂNĂTATE
    • Știri Sănătate și Fitness
    • Relații
    • Rețete culinare
    • Fructe și legume
    • Îngrijirea plantelor
  • SPORT
  • SHOP
  • Campanii
    • Ultimele știri
    • Alegeri București
    • Exclusiv
    • Opinii
    • Video
    • Tehnologie
    • 5 știri
    • Newslettere
    • Bine pentru tine
    • Puterea unui lider
    • Știri Verificate by Factual
    • Economisește inteligent (P)
    • Sănătatea ca stil de viață! (P)
    • Inspirație financiară (P)
    • De la A la Zero Riscuri (P)
    • Alternative fără fum (P)
  • Despre Libertatea
  • Echipa
  • Publicitate
  • Politica de confidențialitate
  • Politica editorială
  • Termeni și Conditii
  • Abonamente
  • Autori
  • Subiecte
  • Persoane
  • Sitemap