Arborii giganți de sequoia sunt cei mai înalti copaci de pe Pământ în prezent și câteva exemplere din această specie există chiar și în România.

Informații despre arborii Sequoia

Arborii Sequoiasunt arbori uriași care pot atinge vârsta de 5000 de ani, pot avea o înălțime de peste 100 m, un diametru al trunchiului de 13 m și o greutate de 2400 tone, fiind situați la liziera pădurilor din munții Sierra Nevada din SUA.

Arborii giganți de sequoia sunt cei mai înalti copaci de pe Pământ în prezent. Numele „sequoia” este dat în cinstea conducătorului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învățându-și poporul să citească și să scrie.

Sequoioideae este o subfamilie de arbori conifer din familia Cupressaceae care are genurile Sequoia, Sequoiadendron și Metasequoia.

Arbore Sequoia gigantic

Tipuri de Sequoia

Arborii Sequoia sunt de trei tipuri:

  • Californian Redwood cunoscut și sub numele de Redwood, folosit des ca și conifer ornamental.
  • Giant Sequoia (Sequoiadendron giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce privește volumul total, fiind ocrotit prin lege
  • Dawn Redwood -Metasequoia glyptostroboides, cunoscut doar ca fosil până în 1941 când a fost descoperit în China.

Plantare Sequoia

Sequoia Gigantea se înmulțește prin semințe, dar numai din semințele arborilor care trec de 30 de ani. Exemplarele tinere se pot înmulții prin lăstari.

În ciuda numărului restrâns, arborii sequoia se dovedesc a fi niste adevărați supraviețuitori. Cu rădăcini care în mod normal ating 50-60 de metri lungime și care necesita un sol fertil, adânc de cel puțin 10 metri, uriașii californieni au dovedit că se pot adapta ușor și în alte parti ale lumii, în condiții mult diferite față de cele cu care erau obișnuiți.

Plantarea acestor arbori grandioși nu este dificilă, dar necesită extrem de mult timp creșterea lor, datorită dimensiunilor foarte mari pe care le pot atinge.

Pentru o bună rată de grerminare a semințelor este necesar să punem la înmuiat semințele timp de 3 zile în apă caldă la 30 grade. După cele trei zile se scot și se plantează în poturi sau tăvite alveolare cu pastile turba și stropite cu soluție fertilizantă până la răsărire. Durata de germinare a semințelor durează între 30-45 zile. După răsărire planta are nevoie să stea în spatiu protejat până la lemnificare ( primi 2-3 ani).

Arbori Sequoia

Unde se găsesc arborii Sequoia în România

La doar 80 km de Cluj-Napoca se află cel mai impunător arbore din Munții Apuseni. Un arbore sequoia ce depășește deja 40 de metri, dominând Dealul Domnului. Arborele se află la poalele masivului Vlădeasa, între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj.

Gigantul din Apuseni nu este singurul arbore gigantic de la noi din țară. Mai multe exemplare de sequoia au fost plantate pe meleagurile noastre pe Dealul Mare din satul Măderat, județul Arad, aduși din California de către baronul Dietrich Jozsef, în anul 1845. Cu o circumferință de peste 5 metri, cei doi arbori au o înălțime de aproximativ 35 de metri.

Oradea este însă orașul cu cei mulți arbori giganți: trei exemplare pot fi admirate aici. Arborii din Oradea au înălțimi ce variază între 19 – 22 metri, cu un diametru de 64 – 90 cm.

  • Descoperă lucruri mai puți știute și despre Paulownia – copacul minune

Curiozități despre Sequoia

  • Dacă în urmă cu milioane de ani, arborii de sequoia cunoșteau o largă răspândire, rămășițe ale acestora fiind descoperite în țoață emisfera nordică a planetei, schimbările de climă le-au redus dramatic habitatul. Majoritatea exemplarelor actuale exista în cele circa 75 de parcuri și rezervații californiene, în zona munților Sierra Nevada.
  • Sequoia sunt foarte rezistenți la temperaturi extreme și ard extrem de greu. Cercetări recente au demonstrat că incendiile au, paradoxal, chiar un efect benefic în evoluția arborilor gigant. Focul nu poate dobori acești arbori, în schimb, arde vegetația de la sol, permițând noilor vlăstari se să dezvolte. Chiar și cenușă produsa în urma incendiilor protejează semințele arborilor de radiațiile ultraviolete și le oferă mediul propice pentru germinare.
  • Cel mai mare arbore din lume este un Sequoiadendron giganteum din Parcul Naţional Sequoia, din California. Botezat Generalul Sherman, arborele are un volum de aproximativ 1.487 metri cubi.
  • Volumul arborelui este echivalent cu mai mult de jumătate din volumul unui bazin olimpic de înot care are 2.506 de metri cubi.

Urmărește-ne pe Google News