Foile de dafin nu sunt cunoscute doar pentru gustul pe care îl dau mâncărurilor. În antichitate, laurul sau dafinul era un simbol important oferit celor care aduceau contribuții valoroase în diverse domenii.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre dafin
Dafinul, ce are denumirea științifică de Laurus nobilis este cunoscut și sub numele de laur. Dafinul este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, arbore sau arbust veșnic verde, care ajunge până la 10–18 m înălțime.
Frunzele de dafin au o lungime ce poate fi curpinsă între 6–12 cm și o lățime de 2–4 cm , cu margini dantelate specific și usor încurbate . Florile sunt de un galben-verzui pal, de aproape 1 cm diametru, crescute câte 4-5 în umbelă alături de frunză. Fructul este în formă de boabă neagră de aproape 1 cm lungime, conținând o singura sămânță.
Cum se cultivă dafinul
Deși dafinul este un arbore exotic, el se poate adapta destul de bine la condițiile de mediu de la noi, atât în grădini, cât și în ghivece, dacă este ferit de îngheț.
Atunci când plantezi dafinului, pentru ca rădăcinile să se dezvolte cum trebuie, poți săpa o groapă mai mare, în care poți aduce nutrienții necesari. Odată ce ai realizat groapa perfectă plantează dafinul, udă-l și adaugă peste straturi suprapuse de nisip, compost, pământ până aceasta se umple. La final presează cu mișcări delicate și repetă operațiunea de udare.
Solul
Dafinul are nevoie de un sol nisipos, fertil, cu o foarte bună capacitate de drenare, dat fiind faptul că nu suporta băltirea apei și nici apa stagnată în sol.
Temperatura
Un detaliu esențial pentru creșterea acestui arbust cu frunze parfumate este temperatura. Se simte foarte bine în zilele cade, 27-30 grade Celsius, aceasta fiind temperatura ideală. Are o foarte slabă rezistență la frig sau îngheț.
Lumina
Dafinul crește destul de repede, tolerează semiumbra și se simte bine în soare puternic. Lipsa completă a soarelui direct oprește creșterea dafinului.
Umiditate
Dafinul ere nevoie de apă multă, mai ales vara în zilele foarte calde. Se udă din abundență dar apa trebuie să dreneze bine. Băltirea sau stagnarea pot duce la distrugerea rădăcinilor.
Tăierea ramurilor
Dafinul are tendința de a crește în înălțime, așa că în momentul în care a ajuns la o înălțime frumoasă (de regulă 1,5 metri) se taie vârful copacului. Asta va încuraja dezvoltarea ramurilor mici, ceea ce va da aspectul rotund, coroanei.
Frunze de dafin – beneficii și proprietăți
Frunzele de dafin sunt o sursă bogată de vitamina A, vitamina C, fier, potasiu, calciu și magneziu. De asemenea, frunza de dafin conține enzime care ajută la descompunerea proteinelor și digestia alimentelor mai rapid, ajutând la calmarea indigestiei.
Grăbește vindecarea rănilor
Studiile efectuate până acum au arătat că proprietățile de vindecare ale extractului de frunze pot reduce inflamația în zona plăgii. În timp ce aceste experimente au fost efectuate pe șobolani, oamenii de știință sunt optimisti că frunza de dafin ar putea funcționa similar la oameni. Dacă da, tradiția veche de a folosi această frunză pentru vindecare ar avea în sfârșit dovezi științifice.
Previne apariția pietrelor la rinichi
Un studiu din 2014 a investigat dacă extractul de frunze de dafin ar putea ajuta la prevenirea calculilor renali. Studiul a constatat că, împreună cu alte opt plante medicinale tradiționale, frunzele de dafin au reușit să reducă cantitatea de uree din organism. Ureea este o enzimă care poate provoca mai multe tulburări gastrice, inclusiv pietre la rinichi, atunci când este dezechilibrată.
Prevenția diabetului și a bolilor cariodvasculare
Potrivit unui studiu din 2009, administrarea zilnică a capsulelor care conțin 1-3g de frunze de dafin poate ajuta la scăderea și gestionarea nivelului de glucoză și a nivelului de colesterol la persoanele cu diabet zaharat. Acest lucru este cel mai probabil deoarece frunzele de dafin conțin polifenoli, care sunt antioxidanți puternici. Aceste informații promițătoare indică faptul că frunzele de dafin ar putea ajuta la reglarea și chiar prevenirea diabetului și a altor boli cardiovasculare.
Protejează funcțiile cerebrale
Textele antice se referă la frunza de dafin ca un tratament pentru convulsii. Într-un studiu recent, oamenii de știință au decis să încerce să afle că această legendă ar putea fi dovedită științific. Au descoperit că extractul de frunze de dafin a fost într-adevăr eficient în protejarea funcțiilor cerebrale ale șobolanilor. Acest lucru este probabil din cauza componentelor chimice unice ale extractului.
Alte proprietăți și beneficii ale frunzelor de dafin
- Reglează funcțiile respiratorii
- Reglează fluxul menstrual
- Oferă ameliorarea durerii
- Sprijină sănătatea digestivă
- Stimulează creșterea părului
- Eficient în reumatism și artrită
- Poate combate stresul și anxietatea
- Repelent puternic pentru insecte
Contraindicații
Unele persoane pot fi alergice la dafin. Uleiul esențial de frunze de dafin poate fi aplicat local, atâta timp cât îl diluați mai întâi într-un ulei purtător. De asemenea, ar trebui să efectuați un test pe o zonă discretă a pielii pentru a vă asigura că nu sunteți alergic.
- Descoperă și ce beneficii au boabele de ienibahar
Utilizări ale frunzelor și fructelor de dafin în bucătărie
- Frunzele pot fi consumate proaspete sau uscate.
- Frunzele de dafin sunt utilizate în mod obișnuit drept condiment pentru supe, tocănițe, fripturi.
- Aroma frunzelor proaspăt uscate, zdrobite sau mărunțite este mai puternică decât frunzele proaspete, dar frunzele nu trebuie păstrate mai mult de un an, deoarece își vor pierde aroma.
- Fructele uscate sunt folosite și ele ca aromă pentru diverse mâncăruri.
- Frunzele uscate sunt utilizate de asemenea pentru ceaiurile de plante.
- Un ulei esențial obținut din frunze este folosit ca aromă alimentară.
- Frunza de dafin este unul dintre cele mai populare și mai des folosite condimente în bucătăria nord-americană, dar și în cea europeană. Se adaugă aromă supelor, tocănițelor, fasolea, curry, biryani și rețete cu pește.
- Frunza de dafin este, în general, folosită în mâncăruri sărate atât în SUA, cât și în Europa – deși britanicilor le place să o adauge și la cremă și budinci.
- Laurul de laur (atât frunzele, cât și uleiul esențial) este utilizat pe scară largă ca condiment și aromă în industria alimentară.
- Frunzele uscate sunt folosite și drept condimente pentru plăcinte, supe, sosuri, marinate și murături.
Alte utilizări ale frunzelor de dafin
- Remediu împotriva mătreții. Măcinați 2- 3 frunze de dafin uscate în pulbere. Adăugați 1 până la 2 linguri de ulei de cocos în el. Amestecați bine. Aplicați acest amestec pe scalp. Lăsați-l timp de 15 până la 20 de minute. Se spală cu șampon. Repetați acest lucru de două ori pe săptămână.
- Remediu pentru constipație. Se fierb 1 -2 frunze de dafin într-o cană de apă timp de 10 până la 12 minute. Se strecoară bine. Adăugați miere pentru gust. Se bea de două ori pe zi.
- Frunzele sunt extrem de aromate și pot fi folosite ca repelent impotriva insectelor.Frunzele uscate protejează cerealele stocate, fasolea, lintea, grâul de gărgărițe.
- Uleiul volatil de dafin este folosit ocazional în parfumerie.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 14.12.2023, 13:32
Dafinul este o plantă aromatică cu frunze verzi lucioase, folosită în gătit pentru a da arome puternice și subtile mâncărurilor