MENIU CAUTĂ
23 Sep. 2008 08:41

Sforăitul ne poate imbolnăvi de inimă

Distribuie

Sforăitul poate fi un motiv de divorț, o problemă de sănătate sau o cauză pentru care partenerul refuză să mai doarmă în acelaşi dormitor cu dumneavoastră. Mai mult, potrivit unui studiu recent, îngrozitoarele “concerte” nazale manifestate chiar şi în cazul femeilor pot genera, în timp, grave complicații cardiace.

3758-91742-somn.jpg

Persoanele care sforăie puternic riscă mai mult decât restul populației să sufere de afecțiuni cardiace sau să facă infarct, potrivit unui nou studiu publicat în Journal Sleep şi realizat de cercetătorii unguri. Oamenii de ştiință au ajuns la această concluzie în urma unor teste la care au luat parte 12.000 de pacienți. Concluzia a fost că persoanele care sforăie puternic sunt mai susceptibile să sufere atacuri de cord sau infarcte, comparativ cu restul populației. Noile informații, publicate în Journal Sleep, se adaugă teoriilor existente în legătură cu sforăitul şi cu bolile cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor, toată lumea sforăie în anumite momente ale vieții, acest obicei fiind frecvent, în general, la persoanele supraponderale. Se estimează că 40% dintre bărbații adulți şi 24% dintre femeile adulte sforăie. Timp de mai mulți ani, cercetătorii au fost conştienți că există o relație între sforăit şi bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord şi infarctele, iar noul studiu realizat de cercetătorii unguri acordă o şi mai mare greutate acestei ipoteze. Studiul a stabilit, pe baza răspunsurilor respondenților, că 34% dintre persoanele care sforăie puternic riscă să sufere de atacuri decord şi 67% au şanse mai mari să facă infarct. Cercetătorii susțin că sforăitul puternic, cu pauze în respirație, poate contribui la identificarea persoanelor care riscă să fie afectate de bolile cardiovasculare menționate . Studiul a evidențiat şi faptul că persoanele care sforăie fără a genera un zgomot puternic nu riscă boli cardiovasculare.

3759-91744-picaturi.jpgCum să scăpați de acest obicei

Produsele antisforăit sunt sub formă de creme lubrifiante pentru gât sau spray-uri pe bază de plante medicinale. Eficacitatea lor este însă destul de redusă. Aparatele dentare şi chirurgia rămân soluțiile finale pentru un somn liniştit şi, bineînțeles, o vizită la medicul ORL-ist pentru stabilirea cauzelor şi metodelor de tratare a sforăitului.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii