Ce este sosul pesto și cum se prepară

Caracteristica principală a pesto-ului original este parfumul său obținut, în primul rând, din busuiocul genovez DOP (Denominazione di Origine Protetta – denumire de origine protejată), amestecat cu alte ingrediente de origine controlată, cu o aromă inconfundabilă.

Este protejat de Consorzio del pesto genovese, cu sediul legal în Piazza Ferrari 1, Genova.

Există multe variante de pesto, dintre care cea mai cunoscută este cea fără usturoi, vândută și în supermarketurile obișnuite.

Cum se prepară

Regulamentul de producție al pesto-ului genovez indică modul în care este fabricat, în conformitate cu rețeta tradițională a regiunii. De o importanță fundamentală sunt ingredientele, care conferă pesto-ului caracteristicile organoleptice inconfundabile, care sunt, de asemenea, enumerate în caietul de sarcini, împreună cu metoda de conservare.

Basilico Genovese DOP (busuioc) este ingredientul de bază al pesto, iar cantitatea sa nu trebuie să fie mai mică de 25 %. 

Rețeta de sos pesto

  • 80 g busuioc
  • 150 ml ulei de măsline extravirgin
  • 120 g brânză Parmezan DOP sau Grana Padano și Pecorino DOP
  • usturoi
  • 40 g semințe de pin
  • sare după gust

Toate ingredientele trebuie să aibă caracteristici precise care să ateste calitatea lor.

Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

În primul rând, busuiocul trebuie spălat și uscat.

Apoi, busuiocul trebuie zdrobit într-un mojar sau blender. La acesta trebuie adăugate celelalte ingrediente, care vor fi măcinate până la obținerea unui amestec omogen, într-un timp scurt, pentru a evita oxidarea.

Pentru o rețetă de pesto original, busuiocul trebuie să fie DOP, în caz contrar rezultatul final nu va avea același parfum ca pesto-ul de tip Genovese. 

Busuiocul pentru pesto tradițional trebuie să aibă frunze verzi și să fie bine uscat. Pentru a pisa busuiocul, se recomandă utilizarea unui mojar cu pistil, pentru a păstra mai bine aroma.

Uleiul utilizat trebuie să fie de origine națională pentru a obține o aromă inconfundabilă.

Proporția de ingrediente recomandată

Pentru 80 g de busuioc ar trebui să pui cam:

  • O jumătate de cățel de usturoi 
  • O lingură de muguri de pin
  • Trei linguri de parmezan
  • O linguriță de brânză pecorino
  • Trei linguri de ulei de măsline 
  • Un vârf de cuțit de sare

Dacă vrei să folosești un blender în loc de mojar cu pistil, ai grijă să nu amesteci ingredientele, ci să le zdrobești. Un sfat este să adaugi uleiul la finalul procesului, turnându-l în fir subțire. La final, totul trebuie amestecat pentru a obține un sos omogen.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Cum se depozitează sosul pesto

Pesto genovez poate fi păstrat îna frigider sau congelat. 

Pentru congelare, se recomandă borcane de sticlă sau recipiente de plastic ce pot fi închise ermetic.

Borcanele trebuie să conțină maximum două porții, pentru a facilita decongelarea și consumul în cursul zilei.

Dacă preferi să păstrezi pesto în frigider, trebuie folosite recipiente speciale. Pesto trebuie acoperit cu ulei, pentru a preveni oxidarea.

Istoria sosului pesto

Dacă te întrebi cine a inventat acest sos delicios pentru care regiunea Liguria este renumită în întreaga lume, iată câteva date interesante.

Numele acestui condiment provine în primul rând de la prelucrarea sa. „Pestare” înseamnă a zdrobi. Totul începe cu zdrobirea frunzelor de busuioc, a mugurilor de pin și a uleiului de măsline extravirgin în mojarul tradițional de marmură cu un pistil de lemn.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, pesto original nu are o istorie foarte veche; rețeta sa datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, dar se bazează pe tradiția străveche de a pisa ierburile tipice regiunii. Cu toate acestea, există numeroase legende legate de sosuri similare.

De unde provine pesto

Frumoasa regiune Liguria s-a remarcat dintotdeauna prin studiul ierburilor și utilizarea lor în bucătărie. Nu este o coincidență faptul că orașul La Spezia, de exemplu, își datorează numele vechiului comerț cu ierburi și mirodenii din Evul Mediu.

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

În aceste zone, ierburile zdrobite erau folosite în Evul Mediu în principal pentru a da savoare mâncărurilor tradiționale sărace, în timp ce clasele mai înstărite le foloseau pentru a marina carnea și a parfuma feluri de mâncare complicate la banchetele ținute la curtea regală.

Potrivit specialiștilor în gastronomie și vinuri, pesto liguria ar putea fi o evoluție a unei rețete mai vechi, numită agliata (în argou, „l’agghiada”), o pastă creată în mojar făcută în principal din usturoi. 

Începând cu secolul al XIII-lea, agliata s-a răspândit în nord, în special datorită proprietăților sale de conservare a alimentelor gătite.

Inventatorul pesto-ului genovez

Prima persoană care a menționat în rețetele sale pesto alla Genovese modern, așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost Giovanni Battista Ratto în textul său „la Cucina Genovese” din 1870. Nu se știe sigur dacă pesto genovez a existat înainte, dar nu există alte surse scrise.

Iată un fragment din text:

„Luați un cățel de usturoi, busuioc sau, în lipsa acestuia, măghiran și pătrunjel, brânză olandeză rasă și parmezan amestecate împreună, precum și niște muguri de pin și pisați totul într-un mojar cu puțin unt până când se reduce la o pastă. Apoi adaugați mult ulei fin. Lasagna și gnocchi se condimentează cu acest amestec, adăugând puțină apă fierbinte fără sare, pentru a-l face mai lichid”.

Există și alte legende legate de crearea pesto-ului Liguria, printre care una care spune că acesta a fost creat în mănăstirea San Basilio din Prà.

Se spune că un călugăr a adunat ierburile aromatice care creșteau pe acele dealuri, în special busuiocul, și l-a pisat, așa cum făcea în fiecare zi cu ierburile medicinale, într-un mojar.

Sosul pesto în zilele noastre

Din secolul al XIX-lea, pastele al Pesto nu au suferit nicio variație deosebită și erau deja considerate un aliment popular la acea vreme.

Dar este probabil ca pesto-ul original să fi fost mult mai puternic influențat de strămoșul său: adică avea mult usturoi.

Acest lucru se datora în principiu din două motive: influența arabo-persană care a dominat sosurile din Genova din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea, dar și predilecția și „necesitatea” marinarilor din Liguria pentru usturoi, considerat aproape un medicament pentru perioadele lungi de ședere la bord.

De fapt, pesto a atins o mare popularitate în întreaga lume datorită echipajelor navelor comerciale sau de pasageri care plecau din portul Genova spre destinații îndepărtate: în La Boca, cartierul genovez din Buenos Aires, în orașele de la malul mării din SUA și în multe alte locuri.

Pe scurt, deși pesto nu are o prezență atât de veche, se mândrește cu o istorie interesantă.

În zilele noastre, sosul pesto este printre cele mai cunoscute sosuri din bucătăria italiană și nu numai. Se folosește în sandwich-uri, în paste calde sau reci și în multe alte preparate.

Cum să folosești sosul pesto

Folosește-l ca sos: presară o linguriță de pesto peste un pat de piure de cartofi, deasupra unor roșii sau peste ciuperci sote. 

Pesto este genial alături de orice fel de paste, fie ele linguine, gnocchi, ravioli sau tortellini.

De asemenea, este excelent pentru marinarea cărnurilor înainte de la pune la cuptor sau pe grătar

Ideal pentru prepararea unor sandvișuri savuroase: încearcă să îl întinzi pe o baghetă prăjită și să îl umpli după gust cu mozarella, roșii și prosciutto sau orice altceva dorești.

Ideal pentru a adăuga aromă la supe sau tocănițe.

Maioneză-pesto. Sosul este ideal ca ingredient de adăugat la maioneză pentru a o servi pe frunze de salată sau cu cartofi prăjiți.

Indicat pentru a adăuga aromă mâncărurilor gătite. Îl poți pune peste legume la cuptor sau peste orice fel de mâncare pe care o gătești la cuptor: friptură de pui, cartofi la cuptor etc.

Înlocuiește-l în locul sosului tradițional pentru lasagna vegetariană: prepară un amestec de pesto și ricotta pe care să-l întinzi între straturile de lasagna.

O variantă excelentă pentru dressingul cartofilor: fierbe-i și coace-i în cuptor cu pesto, puțin ulei și condimente. Poți face acest lucru cu cartofi dulci, morcovi etc.

Pentru cei care mănâncă ouă, este perfect de adăugat în omlete sau de pus pe ouă ochiuri.

Pentru cei cărora le place să fie îndrăzneți, este perfect și pe pizza, folosind pesto în loc de sosul de roșii! Se recomandă câteva linguri.

Roșii cherry umplute cu pesto. Se știe că roșiile și busuiocul merg mână în mână, iar acesta este un fel de mâncare savuros pe care îl poți servi ca aperitiv sau garnitură. 

În salata caprese – După ce ai tăiat mozarella și roșiile în felii groase, pune puțin sos pesto deasupra. 

Pe frigărui – Frigăruile cu pui, ceapă, ardei gras și ciuperci sau orice fel de combinație de frigărui preferi sunt și mai gustoase dacă adaugi puțin sos pesto la final.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cum se face sos tartar și cu ce se mănâncă!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

Costica2023   •   12.12.2023, 13:31

Aromatic, proaspăt, intens, delicios, clasic italian

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:37

Acest sos merge foarte bine la Sandwich

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:37

Mulțumesc frumos pentru aceasta rețeta.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Știrileprotv.ro
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Observatornews.ro
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 18 aprilie 2024. Gemenii ar trebui să păstreze o oarecare rezervă față de propriile impulsuri decât față de cei din anturajul apropiat
RECOMANDĂRI