Despre parmezan

Este produsă numai în Italia, în provinciile Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua (parțial) și Bologna (parțial). De obicei, este brânza care însoțește spaghetele și alte paste tipice italienești, dar are și multe alte utilizări. Parmezanul face parte din bucătăria națională italiană și poate fi consumat atât ras, cât și în felii. Este o brânză tare, ascuțită și uscată.

Modul în care parmezanul este fabricat și regiunea din Italia din care provine sunt strict controlate.

Marca Parmigiano Reggiano este protejată, și există numai în Europa. În multe părți ale lumii, brânza este vândută sub denumirea de parmezan care nu are nicio legătură cu adevăratul Parmigiano Reggiano.

Brânza parmezan originală este una dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume.

În cadrul Uniunii Europene, termenul parmezan poate fi folosit, prin lege, doar pentru a se referi la Parmigiano-Reggiano propriu-zis, care trebuie să fie fabricat într-o zonă geografică restrânsă, folosind metode strict definite. 

În multe zone din afara Europei, denumirea „Parmesan” a devenit generică: Oricare dintre o serie de brânzeturi de ras tare în stil italian se numește parmezan.

După hotărârea europeană conform căreia „parmezan” nu poate fi folosit ca denumire generică, o companie și-a redenumit brânza tare „Pamesello” în Europa.

Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica
Recomandări
Cum ar răspunde sistemul de sănătate din România la un cutremur de magnitudinea celui din Turcia. Două mari spitale din București ar pica

Un tip de brânză, foarte asemănătoare, dar produsă într-o altă regiune din Italia, este Grana Padano. Grana Padano este produsă în Lombardia,

Cum poți folosi parmezan

Parmezanul este un ingredient de care mulți bucătari și bucătari nu se pot lipsi. Fie că este folosit pentru a termina un risotto, pentru a face biscuiți sau pur și simplu pentru a fi împrăștiat peste paste, aroma sa de nucă, fructată și intens bogată excelează și îmbunătățește o mare varietate de preparate.

Însă mulți dintre noi nu explorează posibilitățile parmezanului atât de mult pe cât am putea. Pentru că această brânză artizanală veche de secole oferă mult mai multe decât ți-ai putea imagina.

Ce trebuie să cauți atunci când cumperi parmezan

În primul rând, este important să recunoaștem că Parmigiano Reggiano este singurul parmezan. Acesta este un produs cu denumire de origine protejată (DOP), ceea ce înseamnă că caracteristicile sale distinctive și legătura cu zona de origine sunt garantate de un sistem de norme UE.

 „Parmigiano Reggiano” este aplicat ca marcă de origine pe coaja brânzei, ceea ce asigură calitatea și trasabilitatea. Caută mărcile de garanție Parmigiano Reggiano și DOP afișate pe brânza preporționată.

Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”
Recomandări
Nemulțumirea unei românce de origine siriană, cu rude în zonele afectate de cutremur: „Toată lumea trimite ajutoare în Turcia. În Siria afectată deja de război situația e și mai dramatică”

Un alt lucru de luat în considerare este maturitatea brânzei. Vârsta este esențială în cazul parmezanului – perioada minimă de maturare este de 12 luni, dar poate continua timp de 24 de luni sau mai mult, timp în care brânza își dezvoltă aroma, textura și digestibilitatea. 

Parmigiano Reggiano învechit timp de 30 de luni sau mai mult este mai uscat și mai sfărâmicios și are un gust mai nuanțat și mai distins.

Parmezanul conține cheag animal și, prin urmare, nu este vegetarian.

Temperatura la care este depozitat poate afecta profilul de aromă al Parmigiano Reggiano. Odată deschis, trebuie păstrat la o temperatură cuprinsă între 4 și 8°C. Parmezanul întreg nu trebuie congelat, deoarece nu reacționează bine la temperaturi scăzute – totuși, parmezanul ras poate fi congelat.

Pentru o conservare optimă, se recomandă să depozitezi parmezanul întreg și ambalat în vid în frigider, recomandând bucătarilor „să îl folosească proaspăt în primele două săptămâni, apoi doar pentru a fi dat pe răzătoare în rizoto și paste timp de încă patru săptămâni după aceea”.

Cu ce se potrivește parmezanul

Este aproape de la sine înțeles că parmezanul ras păstrat într-o cutie sau într-un pachet nu este o modalitate ideală de conservare a brânzei – parmezanul începe să își piardă mult din aroma sa după ce este ras. 

Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese
Recomandări
Cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă. Cinci seisme au provocat împreună aproape 1,3 milioane de decese

Datorită texturii sale speciale, aromei și gustului excepțional, există multe moduri de a obține ce e mai bun din această brânză tare italiană. Îl poți folosi pentru a asezona cartofi noi, orez, paste sau chiar mămăligă caldă. 

În plus, prin amestecarea parmezanului cu unt moale și pesmet, acesta poate fi folosit pentru a adăuga o crustă la cotletele de vițel sau la alte tipuri de carne și la unii pești.

Parmezanul poate fi la fel de eficient servit ca atare sau ca parte a unui platou cu brânzeturi, mezeluri și fructe. Parmezanul se potrivește excelent cu alte ingrediente italiene – șuncă de Parma, bresaola -salam italian picant, măsline, nuci, struguri.

Folosește parmezanul pentru a face paste carbonara. Rade parmezan, amestecă-l cu gălbenușuri de ou și piper proaspăt măcinat. Pune pastele fierbinți peste acest sos în tigaie și amestecă doar până devine cremos.

Îl poți folosi pe sandvișuri, în salate, ca topping pentru pizza, vinete la cuptor, șnițele sau chifteluțe marinate. 

Parmezanul dă oricărui preparat o aromă aparte, ducându-l la alt nivel. Încearcă-l în tot felul de rețete, de la tocănițe, salate, sandvișuri calde, pizza sau lasagna, risotto sau bruschete.

Gorgonzola – ce este și cum arată. Cum o folosești în rețete

„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
GSP.RO
„Am sărit din lac în puț”. Un tânăr venit tocmai din Capul Verde a rămas șocat de cum vorbesc românii și peste ce a dat aici
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Observatornews.ro
Timp de 17 ore, prinsă sub dărâmături, o copilă şi-a protejat fratele mai mic cu propriul său trup. Când au venit salvatorii, le-a mulţumit cu un zâmbet trist
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
Știrileprotv.ro
Siria: O fetiță de 7 ani și-a protejat fratele mai mic cu propriul trup, timp de 17 ore, sub dărâmături
La ce temperatură trebuie spălate perdelele, de fapt. Este o greșeală pe care mulți o fac
FANATIK.RO
La ce temperatură trebuie spălate perdelele, de fapt. Este o greșeală pe care mulți o fac
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
HOROSCOP
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când trebuie să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă