De Camelia Diaconu,

Sparanghel rețete – cele mai ușoare preparate cu sparanghel

Ce rețete cu sparanghel vei găsi mai jos:

Supă cremă de sparanghel

Ingrediente:

  • 3 linguri unt;
  • 2 cepe mari;
  • 1 țelină;
  • 2 morcovi;
  • 1 păstârnac;
  • 1 cartof;
  • 800-900 g sparanghel;
  • 120 ml smântână pentru gătit;
  • Nucșoară;
  • Sare și piper

Mod de preparare supă cremă de sparanghel

Toacă o ceapă și călește-o într-o lingură de unt, apoi adaugă 3 litri de apă și fierbe morcovii, cartoful, țelina și păstârnacul, toate întregi, dar spălate și curățate de coajă. După 30-40 de minute, când supa a mai scazut si legumele au fiert, strecoară supa.

Toacă cealaltă ceapă mărunt și calește-o în restul de unt pentru 5-6 minute, la foc mic. Adaugă supa strecurata, iar cand aceasta fierbe adaugă sparanghelul spălat și tocat bucatele. Lăsa cratița pe foc pană când vezi că sparanghelul se zdrobește ușor atunci când îl presezi de marginea cratitei.
Pune supa, fără sa o strecori, într-un blender vertical, sau folosește unul submersibil pentru a obține supa-crema. Pune din nou cratița pe foc, adaugă condimentele după gust si smântâna pentru gătit. Amestecă pentru încă 1-2 minute și servește supa crema de sparanghel cu parmezan presărat deasupra și cu crutoane.

Cine sunt magistraţii care au decis că o fetiţă de 11 ani poate consimţi sexual cu un bărbat de 52 de ani
Recomandări

Cine sunt magistraţii care au decis că o fetiţă de 11 ani poate consimţi sexual cu un bărbat de 52 de ani

 
Supă cremă de sparanghel
Supă cremă de sparanghel

Sursă rețetă: Retetepractice.ro

Sparanghel gratinat cu ciuperci în sos cremos;

Ingrediente:

  • 400 g sparanghel;
  • 450 g smântână;
  • 200 g ciuperci;
  • 200 g mozzarella;
  • 100 g parmezan;
  • 1 lingură zeamă de lămâie;
  • 2 linguri ulei;
  • 1 lingură unt;
  • 1 ceapă medie;
  • 3 căței usturoi;
  • 2 linguri vin alb;
  • Un praf nucșoară;
  • Sare și piper

Mod de preparare sparanghel gratinat

Încinge o cratiță cu o lingură de ulei și soteaza ceapă tocată mărunt, pentru 1-2 minute, la foc mediu. Adaugă usturoiul pisat mărunt, piperul, nucșoară și stinge cu vinul. După ce vinul s-a evaporat, adaugă smântână, cele două tipuri de brânză și lasă focul mic pentru 5 minute, până când sosul este omogen.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

Într-o tigaie, soteaza sparanghelul într-o lingură de ulei pentru 2-3 minute, întorcându-l periodic. Adaugă sare, piper și o lingură de zeamă de lămâie, apoi scoate sparanghelul. În aceeași tigaie încinge încă o lingură de ulei și soteaza ciupercile feliate. Adaugă un praf de sare, piper și întoarce-le pentru 1-2 minute, sau până când se schimbă la culoare.

Adaugă sosul de smântână cu brânză și amestecă bine, până la omogenizare. Toarnă 1/2 din sosul cremos de ciuperci într-o tavă termorezistentă. Așază bucățile de sparanghel pe lungimea tăvii, apoi toarnă restul de sos deasupra.

Rade puțină brânză peste sparanghelul acoperit cu sos și da tavă la cuptor sau (ideal) la broiler, la 200 de grade pentru 7-8 minute, sau până când stratul de sos de deasupra se rumenește.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus
Recomandări

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus

 
Sparanghel gratinat
Sparanghel gratinat

Sursă rețetă: Retetepractice.ro

File de șalău cu piure de sparanghel

Ingrediente:

  • 1 kg file de şalău
  • 1 kg sparanghel
  • sare
  • piper
  • mărar
  • 100 g margarină
  • 2-3 linguri pesmet
  • lămâie şi ardei roşu pentru ornat
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 1 cana vin alb, demidulce

Mod de preparare file de șalău cu piure de sparanghel

Se spală bucăţile de şalău, se sărează şi se pun în tavă. Se stropesc cu ulei şi vin şi se dau la cuptor. Bucăţile de sparanghel se curăţă, se spală, se leagă în mănunchiuri de 5-6 bucăţi şi se fierb 30 minute în apă cu sare, după care se lasă să se scurgă. Se păstrează câteva vârfuri pentru ornament, iar restul se pasează.

Se prepară un sos alb tare: în margarina încinsă se rumeneşte pesmetul şi se stinge cu apă fiartă. Pasta de sparanghel se amestecă cu sosul alb şi se toarnă într-o tavă tapetată cu margarină şi pesmet. Se bagă în cuptor câteva minute. Se adaugă peştele, mugurii de sparanghel şi se ornează cu lămâie, ardei roşu şi mărar.

Piure de sparanghel
Piure de sparanghel

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Rulouri de pui cu sparanghel

Ingrediente:

  • 400 g sparanghel
  • 500 g piept de pui
  • 2 dovlecei
  • 1 castravete
  • 1 varză mică
  • 3-4 bucati broccoli
  • sare
  • piper
  • ulei
  • 200 g pesmet
  • 200 g alune
  • sos de soia

Mod de preparare rulouri cu sparanghel

Sparanghelul se spală, se strânge în două trei mănunchiuri şi se pune la fiert, în apă cu sare. Se lasă să dea în câteva clocote şi apoi se scoate să se scurgă. Se curăţă dovleceii şi se taie jumătăţi.

După ce s-au pregătit aceste ingrediente, se taie pieptul de pui felii foarte subţiri şi se condimentează cu sare şi piper. Se presară un strat de alune măcinate amestecate cu pesmet, se pun 2-3 bucăţi de sparanghel şi o bucată de dovlecel, se rulează, se trec prin alune măcinate şi pesmet şi se prăjesc 5-6 minute în uleiul bine încins.

Se scot, se lasă să se scurgă de ulei şi să se răcească şi apoi se taie rondele. Se servesc cu salată de varză albă şi sos de soia şi se ornează cu felii de castravete şi bucheţele de broccoli.

Rulouri de pui -rețete sparanghel
Rulouri de pui -rețete sparanghel

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Tartă cu sparanghel

Ingrediente:

  • 1 foaie aluat foietaj;
  • 400 g sparanghel;
  • 200 g cremă de brânză;
  • 100 g cașcaval ras;
  • 3 ouă;
  • 100 g smântână;
  • sare;
  • piper măcinat;
  • 1 vârf cuțit nucșoară.

Mod de preparare tartă cu sparanghel

Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat, dar trebuie modelat cât încă mai este rece, pentru a nu se rupe. Se întinde apoi se așează în forma de tartă. Se înțeapă cu furculița, iar marginile care depășesc marginea tăvii se vor tăia cu un cuțit.

Se amestecă brânzeturile cu ouăle, smântâna și condimentele până se obține o pastă omogenă. Între timp, se curăță sparanghelul, se taie partea lemnoasă și se curăță tija de solzișori.

Peste aluatul de foietaj se adaugă amestecul din brânzeturi și ouă, iar deasupra se așază sparanghelul. Totul se pune la cuptor pentru 45 de minute.

Tartă
Tartă

Beneficii sparanghel

Sparanghelul este bun pentru un creier sănătos

Datorită proprietăților anti-aging, sparanghelul este alimentul care luptă împotriva declinului cognitiv, proces la care creierul este supus automat odată cu trecerea anilor. Are un conținut ridicat de acid folic și vitamina B12, ceea ce îl face într-un aliment esențial pentru prevenirea instalării declinului.

Protejează vederea

Vitamina A din compoziția sparanghelului este de ajutor pentru o vedere sănătoasă. Consumul de sparanghel ajută retina să absoarbă lumina, iar acest lucru te face să ai ochii mai sănătoși.

Consumul de sparanghel menține oasele sănătoase

Cu un conținut însemnat de vitamina K, o singură porție de sparanghel pe zi te poate ajuta să îți menții sănătos sistemul osos. Sparanghelul ajută la prevenirea osteoporozei și a osteoartritei.

Un aliat de nădejde dacă vrei să slăbești

O porție de sparanghel are un conținut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele pun în mișcare sistemul digestiv și oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, o porție de sparanghel conține doar 40 de calorii, dar și potasiu, care ajută la eliminarea grăsimii din zona abdomenului.

Îmbunătățește podoaba capilară

Vitamina A, C, calciul și antioxidanții din compoziția sparanghelului ajută la stimularea foliculilor de păr, cei care produc sebum, iar asta face ca părul să devină mult mai puternic și strălucitor.

Consumul regulat de sparanghel îmbunătățește vizibil funcționarea optimă a organismului, iar gama variată de rețete sparanghel te va ajuta să pregătești în fiecare zi o masă diferită.

  • Te invităm să studiezi mai multe idei de rețete cu sparanghel pe Rețete Unica.

Citeşte şi:

Ceai de ghimbir – beneficii și rețetă. Cum faci cel mai bun ceai de ghimbir

Ceai de gălbenele – cum se prepară și ce beneficii are

Idei pentru un mic dejun sănătos. Ce să mănânci dimineața

Dan Puric: "am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali
GSP.RO

Dan Puric: "am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată
HOROSCOP

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată