[ez]

Ce este storceagul

Sturionii sunt pești din familia Acipenseridae. Sunt considerați o delicatesă, deoarece din acești pești este produs caviarul. Sunt pești de talente mare, fără solzi și cu scheletul cartilaginos-osos. De la ei se folosește aproape tot, de la carne, icre și chiar pielea.  De fapt, sturionii se află în pericol de dispariție. 

De aceea s-au căutat diverse soluții pentru protecția și salvarea acestor pești, una dintre soluții fiind prohibiția, din 2006 și pînă la finalul anului 2021 pescuitul comercial de sturion sălbatic din Dunăre fiind interzis. 

Totuși, sturionii pot fi cumpărați de la crescătorie. Tot din aceeași familie fac parte și pești precum morunul, nisetrul, cega, păstruga și viza.

Cum se face storceag

Pentru a face storceag ai nevoie de un sturion mic, cartofi, ceapă și morcovi. Pe lângă aceste legume de bază pentru orice supă sau ciorbă ai nevoie de gălbenușuri și zer de lapte, dacă vrei să faci rețeta tradițională. Desigur, dacă nu ai la dispoziție așa ceva poți folosi smântână lichidă. 

  • un sturion mic, de aproximativ 1.5-2 kg
  • 4-6 cartofi medii
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 2-3 linguri de ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 150ml de zer de lapte – la storceagul din Sfântul Gheorghe se folosește zer de lapte, dar poate fi înlocuit cu smântână pentru gătit
  • 1 legatură mare de mărar
  • sare
  • ardei iute (opțional)
  • 1 praf de piper

Se spală bine peștele în apă rece. Taie capul și coada și pune-le apoi la fiert în aproximativ 2.5-3 litri de apă. Adaugă în oală linguriță cu vârf de sare și o ceapă întreagă, curățată. Se lasă să fiarbă cam 15 minute după ce dă în clocot.

Peștele se taie felii de aproximativ 2cm grosime – se taie printre discurile osoase și se sărează bine, cu sare grunjoasă, de preferat.

Între timp, taie ceapa foarte mărunt, dă morcovii pe răzătoarea mică și călește totul în ulei într-o altă oala. După cam 5-6 minute, pune și apa în care ai fiert capul si coada – le poți lăsa puțin deoparte, la răcit, ca să poți scoate carnea de pe oase. 

Se pun apoi cartofii, tăiati rondele, și feliile de pește. Fierbe storceagul încă vreo 15 minute ca toate aromele să se întrepătrundă.

Separat, intr-un castron, bate ușor gălbenușurile împreună cu zerul si mărarul tocat mărunt. Întâi, tempereze amestecul cu polonic de zeamă ca să nu îți iasă omletă. Toarnă ușor, în fir subțire amestecul în ciorbă, mai lasă 2-3 minute și oprește focul. 

Adaugă verdeață după preferință și servește storceagul. Se servește cu un ardei iute și neapărat un păhărel de țuică. 

Daca nu găsești sturion poți face storceagul si cu crap sau somon ori somn.

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News