Masajul umerilor și al cefei
Se face cu mișcări ușoare, ca de netezire. Alungă tensiunea, durerile de cap și dă energie. Înainte de a începe, aplică puțin ulei de corp și masează dinspre ceafă spre umeri și înapoi, în jur de un minut. Pentru că e destul de ușor de realizat, îl poți face în fiecare seară, înainte de culcare.
Masajul cu pietre calde
Pe lângă relaxare, această metodă ajută la detoxifiere și, în funcție de felul în care sunt așezate pietrele, poate să reechilibreze și să încarce organismul cu energie. Ia-ți un set de pietre speciale de masaj și pregătește-le conform instrucțiunilor. După ce s-au răcit suficient să le poți ține în mână, le poți folosi în două moduri: pentru masaj activ sau pentru masaj pasiv. Primul presupune ca pietrele să fie ușor plimbate pe spate sau pe picioare și are ca efect eliminarea durerilor musculare și activarea circulației sângelui.
Al doilea tip de masaj se realizează plasând pietrele în anumite puncte-cheie: pentru a reechilibra și a da un plus de energie organismului, aranjează pietrele de-a lungul coloanei vertebrale, la distanțe egale. Pentru a alunga stările de tensiune și oboseală, pietrele trebuie puse pe umeri și în zona cervicală, iar pentru relaxare și mai multă flexibilitate, pune pietrele de-a lungul brațului și în palmă. Înainte de un astfel de masaj, e bine să aplici un ulei de corp, în care ai adăugat 2-3 picături de ulei esențial de petale de trandafir, cunoscut drept unul dintre cele mai bune remedii antistres.
Relaxare deplină la baie
Aproape de fiecare dată când ne simțim tensionate și obosite ne gândim că o baie prelungită este remediul cel mai rapid pentru a ne recăpăta starea de bine. Uleiuri esențiale, plante uscate, lumânări parfumate, lumină difuză și muzică în surdină… toate împreună oferă rețeta perfectă pentru relaxarea și revigorarea organismului. Printre cele mai apreciate plante și uleiuri esențiale folosite ca remedii antistres se numără:
►florile de portocal – se recomandă în perioadele de stres, tensiune și oboseală prelungită. Pune cel mult 5 picături de ulei esențial în apa de baie sau folosește-l pentru aromaterapie.
►busuiocul – combate stresul zilnic, iar specialiștii îl recomandă drept ajutor de nădejde în perioadele cu tulburări emoționale.
►lavanda – limpezește mintea și restabilește echilibrul. Se poate folosi în combinație cu alte plante uscate. Se pune într-un săculeț sau într-un tifon și se scufundă în apă caldă (nu fierbinte).
►iasomia – înlătură nervozitatea și oboseala psihică și este un bun antidepresiv. Amestecă 3-5 picături de ulei esențial cu o lingură de lapte sau miere și pune-le în apa din cadă (temperatura apei nu trebuie să depășească 38º).
Pe lângă acestea, salvia, rozmarinul, menta sau mușețelul sunt alte câteva plante folosite pentru calmare, încărcarea organismului cu energie, în recăpătarea stării de bine, pentru exprimarea liberă a emoțiilor și împăcarea cu sine. Atenție: băile nu trebuie să depășească 20 de minute.
Sport și mai multe plimbări
Unul dintre cele mai recomandate exerciții antistres este joggingul, căci asigură o foarte bună oxigenare a creierului și, în plus, menține inima sănătoasă. De asemenea, dacă ai posibilitatea să te înscrii la cursuri de dans, vei afla încă de la prima ședință că este o metodă excelentă de relaxare și de recăpătare a bunei dispoziții. Dacă nu ai timp nici de alergat, nici de o ședință pe săptămână la sală, atunci ai alternativa plimbărilor în aer liber. Cel puțin 30 de minute de mers pe jos îți îmbunătățesc sănătatea fizică și psihică.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei