1. Au alt gust şi se sfărâmă
Cei care au mai luat pastilele respective îşi pot da seama când ingerează una contrafăcută. “Au alt gust şi, de multe ori, se sfărâmă mai uşor”, explică Steve Allen. Uneori, falsificatorii nu nimeresc mărimea originală a pastilei şi nici culoarea. “Am avut cazuri în care pastilele ce imitau Viagra erau colorate cu cerneală sau tuş, iar pentru alte comprimate, nuanţa de galben era creată cu vopsea pe bază de plumb!”, a dezvăluit reprezentantul Pfizer.
2. Ambalajul este diferit
Pastilele contrafăcute sunt ambalate doar înainte de livrare, în condiţii neigienice. Astfel, cutiile unora nu sunt lucioase, numele produsului e scris cu caractere uşor diferite şi, în general, aspectul lor diferă pentru cei care au la îndemână un ambalaj original, pentru a compara falsul. “Deocamdată, în România nu avem dovezi că s-ar produce pastile. Sunt aduse din alte ţări şi vorbim de o reţea relativ restrânsă, ce pune în vânzare milioane de medicamente”, susţin cei de la Pfizer.
3. Sunt mai ieftine
Medicamentele contrafăcute au preţuri accesibile faţă de cele produse de companiile farmaceutice. De cele mai multe ori, se fac reduceri substanţiale, iar pentru o cantitate mai mare discountul ajunge şi la 70%. Sunt comercializate direct, prin persoane fizice, care le livrează prin poştă sau prin curier şi oferă chitanţă sau bon fiscal.
4. N-au acelaşi efect
Chiar dacă arată identic cu un medicament original, falsurile au o compoziţie diferită. “Substanţa activă este prezentă în cantităţi foarte mici, deci pastila nu îşi face efectul. Din păcate, uneori se pune prea multă şi viaţa pacientului e pusă în pericol. La fel este şi când se folosesc alte substanţe înlocuitoare. De exemplu, am găsit pastile care conţineau doar amfetamine!”, a dezvăluit Allen.
Topul celor mai falsificate comprimate:
1. Comprimate pentru disfuncţia erectilă;
2. Pastile pentru slăbit;
3. Tratamente pentru hipertensiune;
4. Analgezice;
5. Medicamente pentru Alzheimer.