♦ Reduce simptomele gripei şi ale răcelii
Aroma usturoiului se datorează alicinei, substanţă activă care are numeroase efecte benefice pentru sănătate. Aceasta are importante proprietăţi antibacteriene, distrugând stafilococii, streptococii sau salmonela. Un studiu efectuat la Garlic Information Centre din East Sussex a demonstrat că persoanele care au consumat usturoi s-au îmbolnăvit mai rar ori s-au refăcut mult mai rapid după boală, condimentul fiind şi un bun întăritor al sistemului imunitar.
♦ Are efectul unui antibiotic
Usturoiul şi mai ales maceratul de usturoi (5-6 căpăţâni pisate la 1 l apă rece) este cunoscut în fitoterapie ca fiind cel mai puternic antibiotic natural. Acest remediu este eficient în caz de infecţii urinare, cistite, răni, furuncule, diaree, constipaţii, infecţii ale ochilor, nasului şi gâtului, crampe menstruale, diabet.
♦ Acţionează ca un anticoagulant
Studii recente au demonstrat că alicina are proprietăţi anticoagulante, consumul de usturoi prevenind formarea trombilor (astuparea unui vas de sânge cu cheaguri). Alicina este distrusă dacă usturoiul este gătit, de aceea se recomandă consumul de usturoi crud.
♦ Scade nivelul colesterolului
Consumul a unu-doi căţei de usturoi crud pe zi scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge, prevenind apariţia bolilor cardiovasculare.
♦ Vindecă astmul şi tusea
Siropul de usturoi este un remediu popular pentru astm, tuse, datorită proprietăţilor expectorante. Acesta se obţine prin zdrobirea căţeilor de usturoi curăţaţi, adăugându-se oţet şi zahăr, până la stadiul de sirop.
♦ Anticancerigen
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Studiu al Cancerului din SUA au arătat că 5-6 g de usturoi consumate zilnic scad riscul de cancer de prostată cu peste 50%. Proprietăţile anticancerigene ale usturoiului sunt datorate compuşilor sul-furaţi, din care face parte şi alicina.
Românii îl folosesc şi ca să alunge spiritele rele
♦ Pentru a feri fructele de putrezire se aşază în fructieră câţiva căţei de usturoi tăiaţi în două
♦ Pentru a înlocui cleiul, se freacă părţile care trebuie lipite cu un căţel de usturoi; se potrivesc şi se presează.
♦ Pentru a neutraliza mirosul neplăcut de usturoi se mestecă 2-3 boabe de cafea, câteva grăunţe de anason sau chimen, un măr sau câteva frunze de pătrunjel
♦ Amestecul din două părţi ulei şi una usturoi combate astenia şi depresia.
♦ Frecţiile cu usturoi de-a lungul coloanei vertebrale sunt indicate pentru reumatism
♦ În noaptea de Sfântul Andrei, românii freacă cercevelele geamurilor cu usturoi, ca să alunge spiritele rele. Pentru a feri fructele de putrezire se aşază în fructieră câţiva căţei de usturoi tăiaţi în două
♦ Pentru a înlocui cleiul, se freacă părţile care trebuie lipite cu un căţel de usturoi; se potrivesc şi se presează.
♦ Pentru a neutraliza mirosul neplăcut de usturoi se mestecă 2-3 boabe de cafea, câteva grăunţe de anason sau chimen, un măr sau câteva frunze de pătrunjel
♦ Amestecul din două părţi ulei şi una usturoi combate astenia şi depresia.
♦ Frecţiile cu usturoi de-a lungul coloanei vertebrale sunt indicate pentru reumatism
♦ În noaptea de Sfântul Andrei, românii freacă cercevelele geamurilor cu usturoi, ca să alunge spiritele rele.