MENIU CAUTĂ
20 Feb. 2018 09:00

VIDEO| Problema numărul unu a ”corporatiștilor”: durerile de spate. Ce soluții ai ca să scapi de ele

Distribuie

Te doare des spatele? Stai mult timp pe scaun la birou și acasă? Durerile de spate și la coloană au ajuns o problemă la nivel mondial. Este indicat să faci multă mișcare fizică, dar atenție: în acest caz nu trebuie să mergi la sală sau să faci exerciții de pe net alese la nimereală. Trebuie să respecți un program dat de un specialist. Altfel, în câțiva ani, ai putea avea probleme foarte grave de sănătate.

Sedentarismul este o problemă la nivel mondial, iar în țările avansate, unde populația petrece foarte mult timp stând pe scaun, la calculator, operațiile pe coloană sunt tot mai dese. În acest context, a apărut terapia durerii, o specialitate relativ nouă la nivel mondial. Ea presupune procedee minim invazive prin care se urmărește ameliorarea sau dispariția durerii. Este o specialitate multidisciplinară, în echipă  existând neurolog, ortoped, neurochirurg, radiologi și recuperatori.

Durerile de spate, problema numărul 1 a corporatiștilor

Foarte mulți tineri care lucrează în corporații și nu numai se plâng de dureri de spate, din cauză că stau mult timp pe scaun.  Incidența herniilor de disc apare tot mai mult la copii tineri. Avem des hernii la 17, 21 de ani, la 24- 25 către 30 de ani este plin.  Pentru că în tinerețe sunt toți pe laptopuri și tablete, devin corporatiști se așază la birou și automat structura lor este foarte modificată', spune doctorul Ovidiu Palea, singurul medic din România certificat pe terapia durerii de către World Institute of Pain.

Ce soluții există pentru a scăpa de durerile de spate?

Dr Ovidiu Palea ne-a explicat că durerile care sunt cronice, de luni de zile și moderate se vindecă prin recuperare și kinetoterapie. De asemenea, contează mult să mânânci echilibrat și să nu fumezi, pentru că fumatul afectează și el coloana.

În cazul unei dureri cronice, cum au 90% dintre corporatiști, nu este nevoie decât de schimbarea stilului de viață și de întărirea musculaturii. Poți să mergi pe jos, în ritm alert, către și de la serviciu, poți să alergi 30 de minute acasă sau în parc, poți să mergi pe bicicletă la serviciu, la fiecare oră petrecută la birou, poți să îți iei 10 minute pauză, în care să te ridici de pe scaun, deci ai alternative,  trebuie doar să îți găsești timp pentru tine. Nici nu ai nevoie de aparate. Poți face fandări, elongații și genuflexiuni, la recomandarea kinetoterapeutului. Tendința este să iei de pe net ceva, dar este greșit, pentru că trebuie să ții cont de kilograme, de modificări de structura ( la coloană- n.r.), deci îți trebuie un program personalizat, dat de către un specialist', mai spune medicul.

 De ce nu e bine să mergi la maratoane în asemenea situații

Dr. Palea îi sfătuiește pe cei care stau la birou cinci zile din șapte să nu exagereze cu maratoanele și să nu forțeze corpul mai mult decât acesta suportă. Văd corporatiști la maratoane. Tineri care nu au făcut sport până la 25 de ani decid dintr-o dată că e bine să alerge. Este foarte bine să alergi, dar dacă te apuci dintr-o dată să alergi 15 kilometri pe zi, după 25 ani vei avea gonartroză severă și mari modificări la coloană. De aceea este nevoie în timp de evaluare la specialist. El îți spune cu ce să începi. Deși exercițiile par banale, ele pregătesc musculatura de stabilizare a corpului și apoi musculatura care se vede', explică doctorul Palea.

Orice program de recuperare se începe la centru și apoi se face acasă, dar, ca să dea rezultate, trebuie trebuie făcut cu regularitate.

Intervențiile endoscopice sunt un trend mondial

Doctorul Ovidiu Palea și echipa lui au un mod de acordare foarte conservator, pe principiul sacrificarea țesutului sănătos la minimum. Intervențiile endoscopice sunt un trend nou mondial. Făcute cu indicații corecte, acestea au rate de succes similare cu intervențiile clasice, dar apar mai puține complicații. Iar acum se insistă foarte mult pe recuperare.

Este important să afli cauza durerii, pentru că la coloana avem foarte des modificări. Uneori sunt dramatice pe RMN, dar simptomele sunt foarte mici. Prin terapia durerii diagnosticăm cauza durerii. Cu cât intervii mai mult pe coloană o strici, o destabilizezi. Atunci diagnosticăm prin infiltrații în care amorțim anumiți nervi și vedem dacă simptomele cedează. Dacă pe nervul amorțit simptomul rămâne, automat este alta cauza și putem să îi oferim pacientului un tratament conservator, dacă funcționează. Atunci depinzi mult de echipa de recuperare. Dacă pacientul nu răspunde la un tratament conservator, minim invazivul este etapa următoare, înaintea operației. Prin intervenții minim invazive tratăm 95% din patologia coloanei. Indicațiile chirurgicale sunt mult mai rare, pentru că putem minim invaziv să rezolvăm foarte multe probleme: ablații de nervi, cimentări de vertebre, disectomii endoscopice, epiduroscopii, ablații de tumori pe coloana de frecvență etc', ne-a mai declarat medicul specialist în terapia durerii.

CITEȘTE ȘI:

Cum ar putea arăta noile autobuze din București / GALERIE FOTO

Administrația Cimitirelor investește în …imagine. Face aplicație on-line la Bellu și bagă 634.000 de lei în filme documentare

 

Citește mai multe despre ovidiu palea și kinetoterapie pe Libertatea.

Comentarii