Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

Și, totuși, țin minte un film de dinainte de a lovi nenorocirea. Nu vi-l recomand. Depresia lucidă pe care o poate induce este de evitat în astfel de perioade.

Și, totuși…

Gary Oldman, un soi de nesuferit perpetuu, joacă un Winston Churchill genial în “The Darkest Hour”, un film din 2017 despre un lider din secolul trecut de care am fi avut nevoie azi. Dar, din păcate, nu-l avem.

Nouă, românilor, ne lipsesc, acum, cam aceleași lucruri care le lipsesc și altora: măști, halate, dezinfectanți. Și, mai presus de toate, ne lipsește un lider. Un cineva, oricine ar fi el, care să ne inspire, după ce ne-a ascultat.

E o scenă, în filmul ăla, care ar trebui să ne dea de gândit. Desigur, e un film, nu știm dacă scena a fost sau nu reală, dar, oricum… Churchill, ditai premierul, proaspăt numit, un om fără obișnuința socializării, un autoizolat în lumea lui bună, care începea dimineața cu un trabuc și un pahar de scotch, fuge realmente din mașina de șef și ajunge la metrou. Ca să-i asculte pe englezi, să vadă ce spun ei și ce cred.

După scena aia, Winston iese din stația de metrou și, ascultând vocea poporului, ignorând-o pe cea a politrucilor, devine omul pe care-l știm din cărțile de istorie, cel care, cu toate păcatele lui minore, se opune nazismului.

Ficțiune sau nu, Winston Churchill a fost unul dintre marii lideri ai lumii, la momentul potrivit. Fără el, cel mai probabil, încă se mai mărșăluia, azi, în cămăși brune cu zvastici aninate pe mânecă.

Dar Winston Churchill a murit. De ceva vreme. La fel cum au murit alți oameni care aveau voință, viziune, nervi. S-au perpetuat, de-a lungul vremii, șefii. Capabili sau mai degrabă nu să facă față crizelor. Capabili sau mai degrabă nu să inspire, să însuflțească, să orice.

De șefi, cumva, suntem sătui. Un lider, unul singur. Cam atât așteptăm.

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”
GSP.RO

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente