A apărut anunțul pe site! (Care anunț?) Pentru postul de consilier debutant. Sunt 78 de posturi pentru București. (Mulți consilieri.) Mă bag! Îmi fac dosarul, sigur reușesc să prind un loc. (Ai o pilă?) Hai, domle, iarăși mă ei cu astea? N-am pilă, dar sigur reușesc, pentru că este un concurs pe bune, chiar și doamna ministru a vorbit la televizor despre aceste angajări, deci nu poate să fie aranjat, de vreme ce doamna s-a referit la concurs! Mă bag! (Succes! Când te bagi?) Uite aici ce scrie: depunerea dosarelor se face în două zile lucrătoare de la apariția anunțului. (Două zile?) Mda, e cam scurt termenul… Dar de ce așa de scurt, două zile? (Pentru că sunt deja aranjate posturile.) Mă înnebunești cu pilele astea! Ești bolnav la cap, ești toxic în gândire, ești conspiraționist, ești descurajant. (Trăim în România.

În două zile apuc să-mi fac dosarul. Am diploma de studii superioare, fac o declarație pe propria-mi răspundere că nu am probleme penale, scriu și CV-ul Europass, sunt valabil, nene! Mă angajez la stat! 

Gata, m-am săturat de munca la patron, am muncit 30 de ani ca un sclav, cu leafă de mizerie, cu ore suplimentare neplătite, pe contract de drepturi de autor, numai reproșuri, numai penalizări, numai mofturi și pretenții.

Fără un abonament la o clinică privată, fără primă de Crăciun, fără „un mulțumesc” la sfârșitul anului, viață de sclav al secolului XXI, noi habar n-aveam cum o duceau sclavii în Antichitate sau cum trăiau iobagii în vremea lui Mihai Viteazul, pentru că așa ne-au băgat în cap cărțile de istorie comuniste, dar fii sigur că o duceau mai bine decât noi, ăștia, sclavii care tragem la patroni și suntem mulțumiți că plătim cu cardul la supermarket, ai văzut cum au sărit prețurile?, îți sare părul prin căciulă! (Mă plictisești.

Așa că mă bag la stat, stau opt ore cu fundul pe scaun la birou, poate reușesc să promovez și statul o să mă angajeze definitiv, dacă mă angajează pe perioadă nedeterminată am să ies cu mâinile pe piept și cu picioarele înainte de la stat, mi-am scos pârleala! (Ce mai conține dosarul?) Vrei să te bagi și tu? (Nu pot.) Vezi, ești înțepenit și „încremenit în proiect”. Mai am nevoie de o adeverință medicală de la medicul de familie… Dacă mă pune să mă vaccinez? (Absurd.) Dacă nu mă primesc la proba scrisă și la interviu pentru că nu sunt vaccinat sau nu sunt testat? (Discriminare. Te duci la „Libertatea” și-i reclami că te-au discriminat. Faci scandal de presă, faci scandal la ministru!) Corect! Până la doamna ministru și mai departe, mă duc până la Cîțu! (Și la proba scrisă care-i bibliografia?) Niște legi și ordonanțe de urgență, hai că mă descurc, în două ore le citesc! (Te ține mintea?) De ce să nu mă țină? Sunt activ, sunt dornic de schimbare, tu nu vezi că toată lumea vorbește despre schimbare, despre noua normalitate?

Așa ni se spune: trebuie să fim flexibili, disponibili, proactivi, să pivotăm, să fim agili, să ne adaptăm la schimbări.

E un nou început, e o nouă viață! Rămânerea într-un loc e mult mai proastă decât plecarea din acel loc. (Vrăjeli corporatiste.) Trebuie să ne luăm viața în propriile mâini. (Vezi că statul o să-ți ia viața în mâinile lui. Fă-ți o firmă, fă-te antreprenor!) Ești nebun? Pe vremea asta, antreprenor? E ca și cum m-aș arunca fără parașută de pe o stâncă și din cădere trebuie să montez un planor ca să plutesc! (Frumoasă metaforă!) Tu nu vezi că toți cer ceva de stat? Și fermierii, și ospătarii, și hotelierii, și brutarii, toți vor ceva de la stat! Uite că mi-a venit și mie rândul să cer ceva de la stat: un post de consilier. (Trebuie să câștigi concursul.) A treia probă este interviul față în față. Știu să vorbesc, să comunic, asta trebuie să fiu: un bun comunicator! Ăsta-i trendul în ziua de azi, să ai o imagine bună în lume, chiar dacă ești un prost, un mediocru, o panaramă, important este să-ți faci imagine, să dai din gură, ca să dai bine în lume! Cu imaginea câștigi totul, inclusiv concursul la stat. (Te îmbraci la costum.) Doar n-o să-mi cumpăr costum nou! (Second hand.

Întâi să mă văd cu primul salariu la stat și apoi îmi iau costum. (Care-i leafa?) Nu contează! E salariu de stat, nu poate să fie mai mic decât cel de la patron. (Trebuie să te bărbierești și să te vopsești la păr.) De ce? Ăsta-i concurs de consilier debutant, nu-i „Roata norocului” sau „Arena leilor”. (Ai încărunțit.) Și tu ai chelit și ți-ai pus ochelari de citit, poftim! (Ți-ai făcut copie după buletin?) Da. Care-i problema? (Te-ai uitat în buletin?) Da, cartea de identitate e valabilă. (Vârsta ta e valabilă pentru postul de consilier debutant?

Am 59 de ani, de ce să nu fiu admis ca debutant? În anunțul de pe site nu scrie ceva de vârstă. (Ai 59 de ani, nu 29, nu 39, nici măcar 49! Alți concurenți au 29, 39 sau 49. Tu ai 59!

Da, am 59 de ani și șase ani până la pensie. (Mulți înainte!) Ce repede a trecut vremea… („Vreme trece, vreme vine…”) Și eu vreau să muncesc la stat. (Bagă-te la concurs și muncește!) Dar am 59! (Curaj!) La 59 de ani?…

Citeşte şi:

Ministrul sănătății s-a răzgândit în privința măștilor textile în școli: vor fi permise la clasele primare

Cum arată viețile multor afgani rămași în Kabulul controlat de talibani: „Toată lumea vrea să devină invizibilă”

Guvernul a aprobat recompensele pentru persoanele vaccinate. Ce valoare au tichetele și când începe distribuirea lor

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor