Noul președinte are o liniaritate a tonului și o constanță a conținutului intervențiilor, inclusiv a unor opțiuni cu iz mai personal (de exemplu, prioritatea dată lui Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru). La uniformitatea prezenței, mai că aduce cu plecatul și deșerticul Klaus. Însă stilul e altul. 

Marile deosebiri față de predecesor stau în intelectul bine mobilat și nu doar impresia de viu. În plus, noul titular de la Cotroceni are (este?) o prezență ozonată, care face bine unui mediu politic pierdut în smog. 

Cumva firesc, este aplecat spre cele executive și puriștii constituționali l-au atenționat deja. Împrejurările îl obligă să combată spectrul deficitului bugetar alarmant, deși asta trebuie să fie în primul rând o treabă guvernamentală. Dar cum avem un guvern interimar, cu competențe limitate, condus de absconsul domn Predoiu, prezidentul suplinește zona. 

S-a pronunțat realist pe viitorul bugetului Apărării (domeniu care îi intră în atribuții: va crește, dar în etape și în urma unor negocieri care exced cadrul național (Bolojan a fost primul care s-a exprimat în acest sens, ca președinte interimar, Dan a preluat- reafirmat).

Săptămâna viitoare, imediat după depunerea jurământului în Parlament, se va vedea și câtă aplecare spre negociere are, pentru că încep pertractările pentru noul guvern. Și aici nu-i vorba că va da piept cu noua cuvioșenie ipocrită a PSD, partidul fără de care nu se poate. Proeuropeni, proeuropeni, și la dreapta, și la stânga, până la interese și cereri foarte precise, cu doza aferentă de meschinărie. 

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Asta cu principiile pentru care își fac zdrențe cămașa de bumbac egiptean Giza 45 și grijile pentru portofelele și liniștea cetățenilor sunt partea de salon a târguielilor. Că de târguieli va fi vorba. Dan a stabilit ștrocul, minima și maxima timpului (între două și patru săptămâni), pentru o oarece disciplină. Ce se va întâmpla și ce va rezulta sunt alte povești.

După ce se va și fi făcut guvernul, rămâne de urmărit cât, în cât timp și dacă președintele se va schimba pe ici pe colo sau prin părțile esențiale. Până la urmă, nu e ușor să duci povara speranțelor care s-au pus în tine.

Și aici un mare rol îl va avea echipa pe care o va aduce la palat. Este firesc să vrea oamenii aleși de el, pe bază de încredere, afinități. Va fi un test al funcționării capacităților sale mai adânci, mai sensibile. Dincolo de stratul de ozon.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.