DISCLAIMER. Libertatea publică, la rubrica de opinii, două tipuri de comentarii. Unele aparțin jurnaliștilor din redacție și celelalte, invitaților. Numiți și contributori după tradiția presei democratice, acești invitați sunt oameni cu profesii, convingeri și asocieri politice diferite. Ziarul le oferă o platformă de exprimare, convins că pluralitatea opiniilor și diversitatea ideilor ne ajută pe toți să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Textul care urmează, semnat de Laura Ștefănuț, se înscrie în categoria opiniilor de la contributori. Fostă jurnalistă, Laura Ștefănuț oferă consultanță în domeniile de expertiză pentru ”Planul pentru București” al lui Vlad Voiculescu, candidat PLUS la Consiliul General al Capitalei.


La valorile măsurate în București, procedurile recomandate și aplicate în alte țări sunt de avertizare a populației, declararea stării de urgență (cu recomandări ce merg până la evacuarea zonei). 

În plus, nu este vorba doar de cantitatea de particule din aer, ci și de conținut: spre exemplu, plasticul ars eliberează dioxine. Dioxinele sunt printre cele mai toxice substanțe și expunerea pe termen scurt la cantități mari generează iritații de tip acnee sau pete pe piele, în vreme ce expunerea pe termen lung la cantități peste limite este asociată cu mai multe tipuri de cancer, distrugerea sistemului imunitar, a celui nervos, endocrin și de reproducere. Dioxinele se acumulează în corp (sau în animalele pe care le consumăm), unde pot sta până la 7-11 ani. 

În România, autoritățile nu măsoară nivelul de dioxine, nu există astfel de controale, deși numeroși operatori ard plastic, în moduri mai mult sau mai puțin legale. 

Și arderea cauciucurilor este printre cele mai periculoase fiindcă se emană metale grele, despre care s-a demonstrat că duc la boli grave, cronice sau acute. 

Reacția Ministerului Mediului la poluarea din weekend 

În 2 martie, Ministrul Mediului a anunțat că depășirile sunt cel mai probabil din cauza unor “activități industriale în județul Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți” și a “curățeniei” de primăvară, ce implică arderea vegetației, precum și a unui incendiu la Gara de Nord. A mai spus că a solicitat demiterea conducerii Agenției de Protecție a Mediului. 

La ce să fiți atenți când vă uitați pe o aplicație de calitate a aerului

Toate folosesc aceiași indici de AQI (indice de calitate), iar valorile pe termen scurt se traduc astfel:

 •  0-50 AQI = calitate bună a aerului, la care sunteți în siguranță când vă expuneți
 • 51 – 100 = moderat, însă cei sensibili pot experimenta reacții adverse, în funcție de tipul de poluanți din atmosferă. Se recomandă închiderea ferestrelor, iar cei sensibii nu trebuie să facă sport în aer liber. 
 • 101 – 150 = aerul nu este sănătos pentru copii, bătrâni și cei cu probleme cardiace și ale plămânilor. Trebuie evitat sportul în aer liber. 
 • 151-200 = periculos pentru oricine. Trebuie purtată mască afară și pornit purificatorul de aer înăuntru. 
 • 201-300 = un risc major pentru sănătatea oricărui om expus. În general, aplicațiile transmit alerte la astfel de valori. 
 • 300 sau peste = deosebit de riscant, este nevoie de alerte publice și eventual evacuarea zonei.

Care sunt valorile maxime pe zi și pe an? 

Să luăm exemplul PM 2.5, care este măsurat de toate aparatele ale căror rezultate le găsiți pe aplicații. PM 2.5 sunt particule suficient de mici să scape filtrelor noastre naturale și să ajungă adânc în plămâni.

E dovedit științific că scurtează viața. Știința ne mai zice că expunerea pe termen lung este asociată cu declanșarea cancerului, bolilor de inimă, bronșitei cronice. Pe termen scurt irită plămânii, nasul, ochii și gâtul și agravează astmul.

Organizația Mondială a Sănătății spune că 25 μg/m3 este maximul pe care un om poate să-l inhaleze pentru a fi în siguranță — 25 ca valoare medie pe 24 de ore. Când vorbim de media anuală, valoarea scade la 10 μg/m3. 

Ce puteți face pentru a diminua efectele poluării masive

 • Descărcați aplicații de monitorizare a calității aerului pe telefon sau urmăriți-le online pentru a vedea când se agravează situația: airly, airvisual, aerlive, urda etc.
 • Închideți geamurile, limitați ieșitul din casă, evitați orice formă de exercițiu fizic în aer liber. În general evitați să faceți sport la o distanță mai mică de 500 de metri de o șosea intens circulată (potrivit recomandărilor American Lung Association).
 • Purtați mască dacă ieșiți afară când e poluare masivă (de exemplu sunt depășite valorile de 150 μg/m3 la PM 2.5). O simplă mască chirurgicală nu este eficientă, studiile arată că cele mai bune sunt de tip N95 și FFP3. Cercetătoarea Miranda Loh, care a studiat eficiența măștilor în China, spune că cele mai bune măști s-au dovedit 3M Aura 9322+. Ele trebuie purtate conform indicațiilor de pe ambalaj. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că măștile îngreunează respiratul și pot cauza alte probleme dacă sunt purtate mult. 
 • Faceți duș când ajungeți acasă. Sunt studii care arată că expunerea la poluare îmbătrânește și chiar compromite pielea. 
 • Folosiți purificatoare de aer. Personal, am ales unul chinezesc, pe care am plătit în jur de 500 de lei. În general, un filtru hepa și eventual unul de carbon fac treabă foarte bună. Există studii care arată că instalarea purificatoarelor în școli crește performanța cognitivă a elevilor. 
 • Dacă alegeți aer condiționat, este preferabil să aibă filtru de protectie micro 3M.
 • În ceea ce privește plantele, este nevoie de cantități imense de plante într-o încăpere pentru a o curăța. Plus că spațiul ar trebui închis ermetic, ceea ce este imposibil într-o casă de om. 
 • Sunt studii care indică faptul că există dovezi că vitaminele de tip B și uleiurile omega combat daune produse de poluare în corpul uman.
 • Când vedeți că s-a îmbunătățit calitatea aerului de afară, aerisiți, curățați praful și spălați temeinic prin casă. Particulele rămân înăuntru și le veți ridica în aer când umblați prin casă.
 • Raportați la poliția locală și la Garda de Mediu orice foc: arderea frunzelor, resturilor vegetale, gunoaielor este interzisă prin lege.
 • Faceți plângeri la Ministerul Mediului și Primărie. Aceste instituții au obligația prin lege de a asigura aer curat.

Foto: Shutterstock

Citeşte şi:

Poluare record în Bucureşti. Senzorii au înregistrat depăşiri de 900% în cazul particulelor de praf

Avertisment după depășirea record a nivelului de poluare din București: „Este extrem de dăunător. Și se întâmplă la 3-4 weekend-uri”

Poluare record din București: ce ne recomandă medicii pneumologi

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
Playtech.ro
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie